Burgemeester Steven Vandeput krijgt een rondleiding op Pukkelpop.
Karolien Coenen Burgemeester Steven Vandeput krijgt een rondleiding op Pukkelpop.

Medisch probleem met drugs op Pukkelpop? Gebruiker kan naar hulppost zonder overgedragen te worden aan politie

Als druggebruikers op Pukkelpop een medisch probleem ondervinden, dan kunnen ze daar zonder gevaar op vervolging die drugs zelf laten testen in een medisch lab. Dat zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput aan VTM NIEUWS. Zo’n maatregel op een festival is in ons land een primeur.

Na de drugsdode op dancefestival Tomorrowland vorige maand, is het de organisatie van Pukkelpop en de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput alles aan gelegen om zo’n scenario te vermijden op de festivalweide van Kievit. Daarom wil Vandeput festivalgangers uitnodigen om, in geval van medische problemen, naar een medische hulppost te gaan. Daar kunnen ze eventueel de drugs laten testen zonder bang te moeten zijn om opgepakt te worden door de politie. “De festivalgangers worden daar behandeld door een medisch team dat beroepsgeheim heeft. We willen de druggebruikers vooral stimuleren om naar zo’n dokter toe te stappen, zonder bang te moeten zijn voor juridische gevolgen. Dat medisch team kan hen dan vertellen of de drugs ‘deugd’ of niet.”

Het is, volgens Vandeput, wel niet de bedoeling om de deur open te zetten voor drugs op Pukkelpop: “Dit geldt echt enkel voor mensen met medische problemen. Wie denkt onwel te zijn geworden door inname van een pilletje, kan bij zo’n medisch team terecht. Dit is niet bedoeld voor mensen die gewoon hun voorraad drugs willen laten testen. We moeten echt wel oppassen dat dit niet de boodschap wordt.”

Want drugs zijn nog steeds verboden op het festival. Dat onderstreept niet alleen Vandeput, maar ook de organisatie van Pukkelpop zelf. “Mensen die niet wil luisteren en die worden gepakt, krijgen een boete én worden de toegang tot het festival geweigerd. Drugs mogen niet op Pukkelpop”, is organisator Chokri Mahassine categoriek. 

Ook de lokale politie, die nog méér agenten inzet dan vorig jaar, stuurt een duidelijke waarschuwing. “We gaan met zoveel mogelijk patrouilles aanwezig zijn en we gaan echt controleren”, klinkt het bij de Hasseltse politie. “Bij het minste wat we verdacht vinden, zal er een controle plaatsvinden en eventueel worden festivalgangers gefouilleerd op druggebruik.”

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Fiers

    Steven Vandeput is niet enkel voormalig minister van defensie.Hij is nog burgemeester ook.Het is het 1 of het andere.1 politiek mandaat en daarmee uit.

  • anna vandenberg

    Een café waar drug gedeald worden wordt gesloten ook al gebruikt de cafébaas niet en dealt hij niet. Festivals waar ze dealen en gebruiken daar daar gaan ze de dugstesten. De jeugd neemt de artisten en bekende mensen als grote voorbeeld, zoals gisteren een meisje zei, drugs is veel onschuldiger dan alcohol want X gekende zanger en presentator gebruikt al jaren dat weet iedereen.

Lees meer