3 Florence + The Machine
PHOTO_NEWS Florence + The Machine

Vrouwen boven op eerste festivaldag Rock Werchter

Florence + The Machine en Patti Smith zorgden op de eerste festivaldag van Rock Werchter voor de meeste sfeer, al kwamen groepen zoals Oscar & The Wolf en Elbow dicht in de buurt. Met de hele dag warme temperaturen en geen zware problemen voor de hulpdiensten verliep de eerste dag voor de 88.000 aanwezigen op de festivalweide al bij al zeer aangenaam. The Chemical Brothers sloten op Main Stage af.

Frontvrouw Florence Welch van Florence + The Machine bracht op het hoofdpodium met danswerk eerst veel recent, fraai werk zoals 'Ship to wreck' en 'What kind of man', maar het waren vooral de wat oudere nummers zoals 'Spectrum' en 'Dog days are over' die op luid applaus onthaald werden. Ook de 'You've got the love'-cover van The Source werd best gesmaakt.

Even daarvoor had de 68-jarige Patti Smith The Barn op zijn kop gezet met de uitvoering van haar debuutalbum 'Horses' uit 1975, met de legendarische openingszin 'Jesus died for someone sins, but not mine' in het aanvangsnummer 'Gloria' en het ontroerende, aan Jimmy Hendrix opgedragen slotnummer 'Elegie'. Als bisnummer serveerde Smith een stevige versie van 'My Generation', het bonusnummer dat toegevoegd werd op de gelijknamige CD, met tot slot een schreeuwerige oproep voor vrijheid. "Jullie Belgen zijn het meest krankzinnige, 'motherfuncking' energieke volk ter wereld", aldus La Smith.

'Faith no More' kon op het hoofdpodium 'The Foo Fighters', die door de beenbreuk van de charismatische zanger Dave Grohl noodgedwongen moesten afzeggen, niet doen vergeten. Velen hadden overigens voor 'The Foo Fighters' hun ticket gekocht. Het publiek kon het grapje van frontman Mike Patton dat voor hem "Dave Grohl elke dag zijn been mag breken" en de flard cover van het Foo Fighters-nummer 'All my life' dan ook maar matig smaken. Er was op de festivalweide voor 'Faith no More' minder volk dan anders, al had dat ook te maken met het feit dat ongeveer op hetzelfde ogenblik de razend populaire Oscar & The Wolf in The Barn een zeer gesmaakt optreden gaf.

3 Patti Smith
PHOTO_NEWS Patti Smith
3
BELGA

Lees meer