44
TML

15 jaar Tomorrowland: van tickets in de Free Record Shop naar uitverkocht in 45 minuten voor 200.000 tickets

Wat op 14 augustus 2005 begon als een Belgisch broertje van het Nederlandse dancefestival Mysteryland, is vijftien jaar later een van de wereldwijd allergrootste festivals. Al zag dat er in de eerste jaren alles behalve zo uit. “In het begin snapten mensen het concept niet. Elektronische muziek? Overdag?”, zei Michiel Beers, samen met broer Manu organisator, daar ooit over. Hoe Boom van een slapende gemeente in de provincie Antwerpen tot de twee weekends lange hotspot van de internationale dansscène uitgegroeid is. 

2005: Tiësto zegt af

De allereerste Tomorrowland. Vechten voor tickets? Wachtrijen online? Niks van dat alles. Toegangskaarten kunt U gewoon kopen in de winkels van Free Record Shop. Maar nog geen 10.000 tickets gaan de deur uit. Het festival ademt al behoorlijk wat Disney uit, met onder andere steltenlopers, fanfares en zelfs botsauto’s. Er zijn internationale dj’s: Sven Väth, Armin Van Buuren, Justice, Sasha, Erol Alkan, al zegt dj Tiësto doodleuk af om die zomer wel op Marktrock te gaan draaien.

44
TML
44 Armin Van Buuren: al present in 2005.
TML Armin Van Buuren: al present in 2005.

2006: beruchte barbecue

Bezoekers kunnen voor het eerst overnachten in de omgeving van het domein De Schorre. Zo’n tweeduizend fuifbeesten doen dat ook, onder de iets minder dan 10.000 verkochte tickets. Maar Tomorrowland, dat op dat moment acht podia telt, draait nog altijd verlies. Opnieuw laten de weergoden het wat afweten, maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om een beruchte barbecue te organiseren in wat toen zo’n beetje de VIP Village was. De start van de zo geroemde eetcultuur op Tomorrowland.

44
TML
44 David Guetta.
TML David Guetta.
44
TML

2007: weer slecht weer

Het evenement duurt voor het eerst twee dagen en lokt steeds meer internationale bezoekers. Nederlanders, Fransen, Duitsers en Britten vinden vlotjes de weg naar Boom. 20.000 tickets worden er verkocht, ondanks dat het weer opnieuw niet meezit. 

44
TML
44 Guetta was opnieuw van de partij.
TML Guetta was opnieuw van de partij.
44
TML
44 Het zwembad van de Versuz was toen nog een opblaasbaar model.
TML Het zwembad van de Versuz was toen nog een opblaasbaar model.

2008: de zon begint te schijnen

De waarschijnlijk warmste editie van Tomorrowland aller tijden, al kwam die van vorig jaar aardig in de buurt. Het bezoekersaantal stijgt spectaculair naar 30.000. Zou Tomorrowland dan toch levensvatbaar zijn?

44
TML
44
TML
44
TML

2009: het kantelmoment

De grote kanteleditie: vanaf dan wisten de broers Beers dat ze goud in handen hadden. Het festival verkoopt voor het eerst in de geschiedenis uit. De grootste clubs, labels en party’s uit het tot ver buiten zijn landsgrenzen bekende Belgische nachtleven moeten en zullen aanwezig zijn. De dj-namen worden steeds groter, de podia steeds grootser en gekker. Tomorrowland zet steeds meer in op randanimatie en weet de Amerikaanse topartiest Moby te strikken. Als verrassingsact geeft hij een legendarische set. Ook Dimitri Vegas & Like Mike maken dat jaar hun debuut op De Schorre.

44
TML
44 De Q Dance, gespecialiseerd in de hardere- en jumpstijlen, is een van de stages die van de eerste uren van de partij was.
TML De Q Dance, gespecialiseerd in de hardere- en jumpstijlen, is een van de stages die van de eerste uren van de partij was.
44 Axwell.
TML Axwell.

2010: Guetta in een Ford Mustang

In 2010 is er de belangrijke introductie van camping DreamVille (meteen 25.000 bezoekers) en bleef Tomorrowland investeren in zijn lineup. Ongeveer elke A-lister uit de dj-wereld maakt zijn opwachting en maakt er een erezaak van op TML uit te pakken met een speciale set. David Guetta komt De Schorre binnengereden in een blauwe Ford Mustang. Nóg cooler kan moeilijk. DV & LM staan voor het eerst op het hoofdpodium.

44
TML
44 Swedish House Mafia
TML Swedish House Mafia
44
TML

2011: The Three of Life

Het festival duurt voor het eerst drie dagen in plaats van twee. De 180.000 tickets gingen in één dag de deur uit. EDM (Electronic Dance Music) was een hype, Avicii had met ‘Levels’ een wereldhit. Als geen ander speelt Tomorrowland daarop in, ook via de steeds populairder wordende sociale media. De Aftermovie die dat jaar op YouTube gepost werd, zette een nieuwe standaard op het gebied van video in de festivalwereld. Dat leverde tientallen miljoenen views op (de teller van die van 2012 staat op meer dan 156 miljoen) en een viraal fenomeen. Plots ziet de hele wereld dat er in een onbekend plaatsje in België wel iets heel speciaal plaatsvond. Hoe komt het dat tussen al die natuurpracht en die topdj’s, zoveel blije en mooie mensen lopen? ‘Boomtown’ wordt de ‘place te be’ eind juli.

44
TML
44
TML
44 Steve Aoki.
TML Steve Aoki.
44
TML

2012: The Book of Wisdom

Waarschijnlijk de meest iconische Mainstage, die ook voor de aftrap in Atlanta en Sao Paulo gebruikt werd. Twee miljoen mensen zitten voor hun computer klaar om op het startuur van de verkoop een ticket te scoren. Tomorrowland bedeelt ook de niet-gelukkigen door de lancering van Tomorrowland TV, een eigen kanaal met livebeelden op YouTube. Van over de hele wereld worden bezoekers ingevlogen, dankzij een samenwerking met Brussels Airlines zelfs via heuse partyflights. Sterrenchefs genre Roger Van Damme vinden steeds vlotter de weg naar Boom.

44
TML
44 Avicii.
TML Avicii.
44
TML

2013: The Arising of Life

In dertig landen kan er nu ook geluisterd worden via een eigen radiostation. Een nieuw Nederlands dj-fenomeen mengt zich plots als tiener tussen de grote jongens met de wereldhit ‘Animals’. Tomorrowland vindt later dat jaar voor het eerst plaats in Atlanta en lokt 140.000 bezoekers.

44
TML
44 Dimitri Vegas & Like Mike.
TML Dimitri Vegas & Like Mike.
44
TML

2014: The Key to Hapiness

Een feesteditie, want 10 jaar Tomorrowland. Voor het eerst in de geschiedenis vindt het festival twee weekends plaats. 360.000 tickets gaan de deur uit in minder dan twee uur.

44
TML
44
TML
44
TML

2015: The Secret Kingdom of Melodia 

Er gaat geen geld meer rond in Tomorrowland. Bezoekers moeten betalen met een bedrag dat ze op hun polsbandjes gezet hebben. Er heeft eerder dat jaar in Brazilië ook een Zuid-Amerikaanse editie plaatsgevonden.

44
TML
44
TML
44
TML

2016: Elixir of Life

De intrede van de stilaan ook iconische draak, die met zijn vleugels wappert en rozengeur verspreidt, op de Rose Garden. 1.300.000 Chinezen maken dankzij het televisiestation van Tomorrowland kennis met de magie van het festival. Ook het culinaire aanbod breidt steeds verder uit: 120 eetstanden serveren de meest uiteenlopende gerechten.

44
TML
44 De fameuze draak van ‘The Rose Garden’. Daarboven de luchtballon ‘Zephyr’.
TML De fameuze draak van ‘The Rose Garden’. Daarboven de luchtballon ‘Zephyr’.
44
TML

2017: Amicorum Spectaculum

Het circusthema zit Tomorrowland -hoe kan het ook anders- als gegoten. Plots ‘Cirque du Soleil’ op een fantastisch aangeklede Mainstage. Liveshows doen steeds meer hun intrede, van onder andere Oscar and the Wolf en later ook Lost Frequencies. De Belgische nationale feestdag valt net in een van de twee Tomorrowland-weekends. Koning Filip en prinses Mathilde brengen een bezoek.

44
TML
44
TML
44
TML

2018: The Story of Planaxis

Tomorrowland ontvouwt zijn plannen voor Tomorrowland Winter in maart 2019 op Alpe d’Huez, nadat de buitenlandse edities in Amerika en Brazilië een stille dood zijn gestorven door financiële problemen van de Amerikaanse partner. In samenwerking met Cunina wordt een school in Nepal geopend waar jongeren lessen kunnen volgen in muziek, dans en theater. Intussen telt het evenement 200.000 bezoekers per weekend en is ‘the sky the limit’.

44
TML
44
TML
44
TML

2019: The Book of Wisdom: The Return

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Aerts

    Doe mij maar awakenings in Amsterdam! Kan je tenminste nog voor de muziek gaan i.p.v. om in te checken op fb

  • Bram de Wit

    Ik probeer al 9 jaar voor tikets en niks. Het is te commercieel geworden. Vele kunne terug voor de 3de of 4de maal. En diegene die nog nooit geweest zijn krijgen gewoon geen kans

Lees meer