3
belga

Al 38 mensen mogen Tomorrowland niet binnen: politie screent elke festivalganger

Al 38 mensen die van plan waren om Tomorrowland bij te wonen, zullen niet meer toegelaten worden tot het festivalterrein. De federale politie screent momenteel alle festivalgangers. "Naast fysieke betonblokken creëren we nu ook digitale betonblokken", klinkt het. De Privacycommissie vindt de maatregel "problematisch" en start een onderzoek.

Wie een ticket voor Tomorrowland heeft gekocht - en dat zijn liefst 400.000 festivalgangers -, wordt preventief gescreend door de federale politie. Bij wie onregelmatigheden worden vastgesteld, treedt de politie op: hij of zij mag de camping en het festivalterrein dit jaar niet op. Het reeds aangekochte ticket wordt wel terugbetaald. 

De federale politie maakt gebruik van de data van de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie. De gemeentes Rumst en Boom gaven hun fiat. "We hebben de toelating van de burgemeesters van beide gemeenten. Daarover is zowel in Boom als Rumst een reglement gestemd", zegt woordvoerder van de politie, Peter De Waele. "Er worden al langer fysieke betonblokken geplaatst aan grote evenementen en in dit geval hebben we bekeken of we ook een soort van digitale betonblokken konden creëren."

De Waele verduidelijkt nog dat het "geenszins gaat om wie beticht wordt van drugsdelicten of banditisme". Met de screening wil men vooral "de algemene veiligheid van het festival" garanderen. Het dreigingsniveau in ons land staat nog steeds op drie.

"Heel wat mensen werden geseind voor kleine en grotere feiten, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan", klinkt het. "Ieder dossier is nog eens individueel bekeken, dus niet gewoon door een computer, en uiteindelijk is er een beperkte selectie overgebleven." (lees hieronder verder)

Heel wat mensen werden geseind voor kleine en grotere feiten, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ieder dossier is nog eens individueel bekeken en uiteindelijk is er een beperkte selectie overgebleven

Peter De Waele (federale politie)
3
James Arthur

De eerste keer

Tomorrowland zou het eerste festival zijn in ons land waarbij dergelijke screening is gebeurd. "Iedere veiligheidsverantwoordelijke van een festival moet voor zichzelf uitmaken wat hij wenselijk of mogelijk acht", zegt De Waele daarover. "Tomorrowland werkt bijvoorbeeld al langer met tickets op naam, dat is natuurlijk een voorwaarde. Verder heb je ook de toestemming van de burgemeester nodig." Naast de festivalgangers worden ook alle medewerkers doorgelicht. Hoeveel onder hen de toegang is geweigerd, is niet bekendgemaakt.

De politie doet gewoon haar werk. We leven vandaag nu eenmaal in andere tijden dan enkele jaren geleden op het vlak van veiligheid

Geert Antonio, burgemeester van Rumst

"Niet op de hoogte"

De Privacycommissie is allerminst opgezet met de screening. "Wij ontvingen een aantal klachten en vragen van ongeruste burgers die om 'veiligheidsredenen' de toegang tot het festival Tomorrowland worden geweigerd", klinkt het. 

"Tomorrowland verwijst in de communicatie naar de gedupeerden naar ons, maar wij waren niet op de hoogte van de procedure", zegt woordvoerster Sarah Boulerhcha. "We hebben intussen contact opgenomen met Tomorrowland en de federale politie en zullen morgen (woensdag, red.) samenzitten. Momenteel betwijfelen we of er een wettelijke basis is voor een algemene preventieve screening van alle ticketeigenaars, ook van zij die nog nooit iets mispeuterd hebben. Bovendien is het ons niet duidelijk op basis van welke feiten in de historiek van de ticketeigenaars een negatief advies van de politie en vervolgens een toegangsweigering volgt."

"De Privacycommissie werd op geen enkele wijze betrokken bij deze preventieve algemene screening, die op meerdere vlakken problematisch is", klinkt het ook in een persbericht. Ze start nu een onderzoek met het Comité P en het Controleorgaan op het Politioneel Informatiebeheer (COC).

De politie reageerde verbaasd op die kritiek. "Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet. Nu doen we blijkbaar te veel. Er moet een heldere lijn in komen'', aldus De Waele.

Tomorrowland vindt dit jaar twee weekends plaats, van donderdag 20 juli tot en met zondag 23 juli en van donderdag 27 juli tot en met zondag 30 juli.

Momenteel betwijfelen we of er een wettelijke basis is voor een algemene preventieve screening van alle ticketeigenaars, ook van zij die nog nooit iets mispeuterd hebben

Sarah Boulerhcha (Privacycommissie)
3 Drugshonden controleren de festivalgangers.
Photo News Drugshonden controleren de festivalgangers.

Lees meer