2
TML

Exclusief voor abonnees

Toxicoloog: “Geluk dat er maar één dode is gevallen op Tomorrowland”

Toxicoloog Jan Tytgat wil dat wetenschap en politiediensten samen denken over drugsaanpak

Eén drugsdode op Tomorrowland is er altijd één te veel, maar volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven mogen we van geluk spreken dat het bij dat ene slachtoffer is gebleven. Afgaand op recent onderzoek in ons land, gebruikt 70 procent van de bezoekers van dancefestivals drugs. Op één dag Tomorrowland zouden dat 50.000 mensen zijn. “Als je dan weet dat er in ons land veel xtc de ronde doet die tot vier keer sterker is dan normaal,” zegt Tytgat, “dan zijn we aan iets ontsnapt.”

Jan Tytgat is tegen drugs. Dat zegt hij altijd en overal. En toch pleit hij nu al geruime tijd voor de legalisering van cannabis, omdat verbieden te veel kost en de maatschappij te weinig opbrengt. De “war on drugs” noemt hij nutteloos als het om marihuana gaat, het gevaar voor de volksgezondheid acht hij te klein.

Dat is niet zo bij xtc en cocaïne, de twee drugs die op festivals als Tomorrowland het courantst zijn. Jan Tytgat: “Alcohol, tabak en marihuana richten ook schade aan, maar als je fout met xtc en coke of heroïne omspringt, krijgt je lichaam geen tweede kans meer, dan ben je dood. Die drugs mag je gewoon niet legaliseren, vind ik.”

Je kan je toch ook dood drinken?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK RASSCHAERT

    Nino Brodelet, ik denk eerder dat jij hersendood bent. Kim met je voetjes op de grond, het is een groot geluk, één ritzak met slecht spul en er zijn dezelfde avond misschien honderd doden! Afschaffen hoeft niet maar een strengere controle kan altijd (swipes van iedereen, reeds ingecalculeerd in het ticket?)

  • Patrick Vercruysse

    Er zijn andere zaken voor minder gesloten... waarom deze niet? Durft iemand die vraag te stellen? Daar storen mensen zich aan!

Lees meer