Leyers laat Soulsister even achter zich en focust nu op zijn solomuziek.
Dieter Bacquaert Leyers laat Soulsister even achter zich en focust nu op zijn solomuziek.

Jan Leyers trekt weer in z'n eentje op tournee: "Ik vind mezelf donkerder klinken dan Bart Peeters"

Dit voorjaar werd hij 60 en vanaf vrijdag trekt Jan Leyers opnieuw langs de Vlaamse culturele centra. Niet met Soulsister-nummers, wel met zijn solowerk. De single 'Je weet me te vinden' staat met stip bovenaan z'n setlist. "Ik vind mezelf donkerder klinken dan Bart Peeters."

Tot een jaar geleden was Jan Leyers nog met zijn muzikale spitsbroeder Paul Michiels op pad om dertig jaar Soulsister te vieren. Maar de komende maanden doet hij het weer onder eigen naam en met zijn solonummers. Engelstalige, zoals het al achttien jaar oude 'Only Your Love Will Do', maar ook nagelnieuwe Nederlandse liedjes zoals de single 'Je weet me te vinden'. Die is tegenwoordig vaak op Radio 1 en Radio 2 te horen. "Ik ben echt blij dat de single zo breed wordt opgepikt", zegt Jan. "De tijd dat je gedraaid werd op de radio omdat je een naam had, is al lang voorbij. Terecht: elk nummer moet zichzelf bewijzen, niet de naam of faam van de zanger. Die aandacht geeft me dus een geweldig gevoel."

Bommetje in het zwembad

Leyers schreef 'Je weet me te vinden' aan de rand van een zwembad in Italië. "En dat relaxte feelgoodsfeertje hoor je erin. Ik wou dat het een positieve en geruststellende boodschap had, en het mocht ook zonnig klinken." Door zijn fans werd hij al vaak vergeleken met zijn goede vriend en buurman Bart Peeters. En nu met zijn nieuwe werk - in het Nederlands - nog meer. "Weet je, er zijn ook veel objectieve gelijkenissen tussen ons", lacht Jan. "Onze stemmen lijken op elkaar en ons accent klinkt gelijkaardig. Bart en ik komen uit dezelfde wereld. Ook de manier waarop we naar de wereld kijken verschilt niet zo veel. Maar ik vind mezelf wel wat donkerder klinken dan Bart." Jan is naar eigen zeggen ook "niet zo'n podiumspringer". "Want Bart is echt een raket die ontploft op een podium. Je zou mij eerder als beheerst kunnen omschrijven, of als een grotere lamzak dan Bart", lacht hij. De twee gingen vroeger ook samen op stap. "Ik herinner me nog dat we in onze jeugd uitgingen in de buurt van Hove. Bart op de dansvloer, dat was een ongeleid projectiel. Terwijl ik op feestjes eerder de kat uit de boom keek en vooral observeerde en luisterde. Ik zal een fuif niet in gang steken of een bommetje doen in het zwembad. (lacht)" De twee artiesten blijken overigens ook familie te zijn van elkaar. "Dat werd een poos geleden ontdekt door de vader van Bart, toen we allebei dezelfde oude familiefoto in ons album opmerkten. Onze overgrootmoeders waren blijkbaar zussen."

't Mag wat rustiger

Sinds zijn debuutsingle achttien jaar geleden heeft Leyers een enorme weg afgelegd. "Ik heb veel beter leren doseren", zegt hij. "Ik herinner me nog een moment in de studio in Brussel: beneden zat ik een nummer van mijn eerste soloplaat te mixen, een fotograaf maakte foto's voor de hoes en boven in de lounge zat de redactie van mijn programma 'Nachtwacht' te vergaderen. Ik rende de hele tijd heen en weer. Ik hield wel van die heroïsche hectiek, maar nu, op m'n zestigste, werk ik graag in blokken." Na de release van zijn boek 'Allah in Europa' in het voorjaar, gooide Leyers zich dus weer op zijn muziek. "Van een nieuw album is wel nog niet meteen sprake. Ik wil eerst zien hoe het publiek op mijn nieuwe materiaal reageert."

Lees meer