2
Wikimedia Commons/Dcoetzee

Goths voor één dag uit de schaduw op World Goth Day

Voor de aanhangers van gothicmuziek, -kunst en -mode is elke dag als Halloween. Behalve vandaag, want elk jaar op 22 mei treden goths uit de schaduw en werpt World Goth Day een licht op deze vaak misbegrepen subcultuur.

World Goth Day ontstond in 2009 in het Verenigd Koninkrijk, toen BBC Radio 6 enkele muzieksubculturen in de kijker zette. Goth-dj's Cruel Britannia en Martin OldGoth organiseerden een evenement dat elk jaar opnieuw zou plaatsvinden. In de plaats van het evenement op Halloween te houden, werd er gekozen voor een dag in de lente, zodat goths zich konden onderscheiden van alle anderen, die zich voor één dag in het duister hullen.

De traditie werd voortgezet en verspreidde zich snel buiten het Verenigd Koninkrijk. World Goth Day wordt nu gevierd in de hele wereld. Er werd een officiële World Goth Day-website opgericht om de vele evenementen te coördineren en adverteren. Naast het Verenigd Koninkrijk sprongen in Europa goths uit Duitsland, Spanje, Griekenland, Bosnië, Macedonië en Servië mee op de kar.

De website omschrijft World Goth Day als "een dag waarop de goth scene de kans krijgt zijn eigen identiteit te vieren en zijn aanwezigheid bekend te maken aan de rest van de wereld". Alle aspecten van de subcultuur, zoals mode, muziek en kunst, komen vandaag aan bod in modeshows, tentoonstellingen en muziekoptredens. (Lees hieronder verder)

2
AP

Gedrenkt in duisternis
Gothicmuziek ontstond uit de assen van de punk, toen bands als Joy Division, The Cure en Siouxsie and the Banshees met hun duistere dansmuziek kwamen aanzetten. Terwijl new wave explodeerde met kleur, werd gothic gedrenkt in duisternis. Zwarte kleding en zware eyeliner accentueerden de sombere muziek van bands als The Birthday Party, Killing Joke, Bauhaus, The Southern Death Cult, Christian Death and The Sisters of Mercy.

In het begin werden veel namen op de nieuwe muziekstijl gekleefd: post-punk, positive punk, death rock, gothic rock... Terwijl de gothic scene groeide, rezen meer bands op en evolueerde de sound. Goth werd geassocieerd met andere muzieksoorten die aspecten van gothic omarmden en veel fans waagden de oversteek naar andere underground sounds, zoals darkwave, EBM (electronic body music) en industrial.

De goth-metal werd mee gevestigd door vier mannen uit Brooklyn, Type O Negative, die de klassieke rocksound van The Doors mengden met fluweelachtige lagen van kommer en kwel. Hun doorbraakalbum, 'Bloody kisses', inspireerde vele bands dankzij het aanstekelijke en ironische 'Black No. 1', bemind door goths én metalheads.

In de jaren 2000 werd gothic toegankelijk voor een breder publiek via de Hot Topic-chain, wat de algemene term werd voor elke band waarin de mannen eyeliner droegen, gekleed waren in zwart of zongen over eenzaamheid. Van emobands en Evanescence tot de populaire cultuur, gothic was mainstream geworden. Miljoenen flesjes van zwarte eyeliner na het ontstaan van het genre is de invloed van gothic overal: van Alexander McQueens mode tot de films van Tim Burton.

Vooroordelen
Terwijl World Goth Day in de hele wereld gevierd wordt met awards, evenementen en muziek, grijpen de organisatoren de gelegenheid ook aan om het grote publiek iets bij te brengen over aanvaarding van subculturen. Sommige evenementen worden daarom gehouden voor een goed doel, zoals de Sophie Lancaster Foundation in het Verenigd Koninkrijk, die tot doel heeft vooroordelen en haat jegens subculturen te beteugelen.

Sophie Lancaster en haar vriend Robert Maltby werden in 2007 in een park in Lancashire aangevallen door vijf tieners. De reden: de twee droegen gothic kleding. Maltby liep blijvende hersenschade op en Lancaster stierf aan haar verwondingen.

Goths zijn wel vaker het doelwit van aanvallers. In 2008 was er in de straten van Mexico een golf van aanvallen op goths en emos. In 2009 spendeerde Lucy Emmingham haar huwelijksnacht in het ziekenhuis nadat drie mannen haar op straat aftuigden omwille van haar uiterlijk. In 2011 hield Melody McDermott (22) een gebroken oogkas over aan een aanval in het station van Manchester. Haar gothic kleding beviel de overvallers niet. In februari 2012 werd een 32-jarige moeder in Texas zwaar in elkaar geslagen door een groep tieners uit Edinburgh, die haar wilden straffen voor haar gothic voorkomen.

Omwille van de vooroordelen treden goths vandaag uit de schaduw om respect te vragen. "Er zijn heel wat goths die hard gevochten hebben om hun identiteit te behouden ondanks groepsdruk en druk van hun familie", zeggen de oprichters van de World Goth Day-website. "Vandaag verdienen ze het om een dag te mogen schijnen."

De subcultuur bokst tegen vooroordelen op, die soms gewelddadig tot uiting komen. Sophie Lancaster en haar vriend Robert Maltby werden in 2007 in een park in Lancashire aangevallen door vijf tieners. De reden: de twee droegen gothic kleding. Maltby liep blijvende hersenschade op en Lancaster stierf aan haar verwondingen. Ook elders in de wereld werden al aanvallen gerapporteerd

Lees meer