Jack White
AP Jack White

Jack White doet gooi naar snelste release aller tijden

Naar aanleiding van Record Store Day heeft de Amerikaanse rockmuzikant Jack White een single opgenomen, op vinyl geperst en verkocht in een bestek van amper vier uur. De vroegere frontman van The White Stripes claimt dat hij een wereldrecord heeft gevestigd, zo bericht de Britse openbare omroep BBC.

White staat er al jaren om bekend dat hij geen nodeloze tijd verspilt in de studio, maar zaterdag ging het toch behoorlijk snel. In zijn shop Third Man Records in Nashville gaf de muzikant 's ochtends een korte show, twee songs werden onmiddellijk op vinyl geperst en drie uur en 55 minuten later lagen de exemplaren al te blinken in de winkelrekken.

Een wereldrecord, meent White, maar zo zeker is dat niet. Guinness World Records vermeldt enkel de snelste release van een volwaardige langspeler. Die eer gaat naar het Zwitserse polkatrio Vollgas Kompanie, dat zes jaar geleden de plaat "Live" een dag na de opname uitbracht. De snelste release van een muziekdvd staat op naam van de Britse progressieve rockband Marillon, die tien uur nodig had voor de concertfilm met de passende titel "Clocks Already Ticking".

Een record voor de snelste release van een single bestaat echter niet, mogelijk omdat songs in het tijdperk van iTunes razendsnel online uitgebracht kunnen worden. Paul McCartney en U2 zouden zo in 2005 een record hebben gevestigd toen hun versie van de Beatles-classic Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band amper drie kwartier na de performance op Live 8 in het Londense Hyde Park alreeds aan de man werd gebracht.

De single van White was één van de honderden speciale releases die dit jaar het daglicht zagen op Record Store Day, een evenement dat elk jaar de onafhankelijke platenwinkels in het zonnetje zet.

Lees meer