Mark Ronson: "Uptown Funk lag bijna in de prullenbak"

Met het album Uptown Special en de single Uptown Funk staat de Britse muzikant en producer Mark Ronson wereldwijd hoog in de hitlijsten. Ronson is verrast door het enorme succes, want hij moest van ver komen na een tegenvallende derde plaat. "Niemand zat te wachten op een nieuw Mark Ronson album. Ik heb een stap terug moeten nemen in de wetenschap dat ik dit keer tot het uiterste moest gaan om een zo goed mogelijk album neer te zetten."

Als artiest brak Mark Ronson in 2008 door met zijn tweede album 'Version', een plaat vol covers zoals 'Valerie' dat hij opnam met Amy Winehouse. Het album behaalde de tweede plek in Engeland en leverde hem een Brit Award op. Toch was het vooral als producer dat Ronson furore maakte in de muziekwereld. Zo werkte hij aan de albums van ondermeer Robbie Williams, Bruna Mars en Adele. Zijn productie op 'Back To Black', van de overleden zangeres Amy Winehouse, werd in 2008 bekroond met een Grammy Award voor beste Pop Vocal Album. Dit maakte van Ronson één van de meest prominente producers in de muziekindustrie.

Hoewel zijn derde album 'Record Collection' vooral in eigen land goede zaken deed, was Ronson achteraf niet geheel tevreden. "Na het succes van 'Version' was mijn ego enorm. Ik dacht dat ik overal mee weg zou komen en mensen het wel leuk zouden vinden. 'Record Collection' was wat rommelig en ik werd vrij snel wakker geschud. Bij 'Uptown Special' werkte ik weer vanuit de 'underdog' positie", zegt Ronson.

"Bijna een jaar zat ik in een muzikale identiteitscrisis. Elke dag ging ik de studio in en zat ik daar met een enorme writer's block", vertelt Ronson. Hij vertrok vervolgens naar Venice, California om aan het album te werken. "Ik voelde me dusdanig afgesloten van de wereld dat ik weer bezig kon met wat eerlijk voelde. Het eerste dat ik schreef was de muziek voor 'Summer Breaking' en toen kwam het idee in me op om mijn favoriete auteur Michael Chabon te vragen voor de teksten. De muziek was was slordig en zwaarmoedig en daar wilde ik verhalen bij", gaat de producer verder.

Eenmaal bezig verliep het schrijfproces vrij soepel. Zo leek het ook te gaan bij de megahit 'Uptown Funk', maar Ronson en zanger Bruno Mars konden het goede gevoel niet vasthouden. "De basis van het nummer was er heel snel. Elke keer dat we weer bij elkaar kwamen wilden we de magie van de eerste keer weer terug vinden maar het voelde te geforceerd. Het leek er even op dat het nummer in de prullenbak zou verdwijnen maar we wisten dat het te speciaal was om het zomaar weg te gooien", vertelt Ronson.

'Uptown Funk' blijkt inmiddels de grootste hit van het album en leverde Ronson zijn eerste nummer één single in Engeland op. Toch is dit voor de Brit niet het meest belangrijke aan het liedje. "Leuker nog dan dat hij op nummer één staat is dat al deze mensen mijn favoriete muziek geweldig vinden. Ik sta er versteld van dat mensen van drie tot 18 tot 50 jaar oud uit hun dak gaan wanneer het liedje op de radio komt."

©FaceCulture

Lees meer