3 Valeska links op 23-jarige leeftijd, toen ze Eddie een lift op haar fiets gaf, en rechts nu.
Eigen foto's Valeska links op 23-jarige leeftijd, toen ze Eddie een lift op haar fiets gaf, en rechts nu.

Nederlandse die Eddie Vedder fietslift gaf meldt zich: “Hij was enorm verlegen”

Een Nederlandse die zanger Eddie Vedder in 1992 achter op de fiets naar zijn hotel bracht, is gevonden. Ook op haar maakte de bijzondere nacht diepe indruk. “Het zou super zijn elkaar nog een keer te ontmoeten.”

Pearl Jam-frontman Eddie Vedder vertelde zondag tijdens zijn concert in de Amsterdamse evenementenhal Afas Live over de ontmoeting die hij 27 jaar geleden had met een Nederlandse vrouw. Die bracht hem na afloop van een concert achter op de fiets terug naar zijn hotel. Hij denkt daar nog vaak aan terug, vertelde hij aan het publiek.

De vrouw in kwestie weet het ook nog als de dag van gisteren. Ze meldde zich vandaag bij onze Amsterdamse collega's van  Het Parool, na een oproep op de website. Eerder mailden een oud-studievriendin en haar man al naar de krant. Ze dacht eerst nog dat het een grapje was. “Maar er zullen toch niet méér meisjes zijn die Eddie Vedder op de fiets van hun broer naar zijn hotel hebben gebracht?”

Valeska Custers – toen nog Dijkstra – ging in maart 1992 naar het concert van Pearl Jam in Tivoli, Utrecht (dus níet in de Amsterdamse Melkweg, zoals Vedder dacht). De 23-jarige student kwam niet voor de net opkomende grungerockers uit Seattle, maar voor het voorprogramma: de Nederlandse band City Pig Unit, waarin een vriend van haar speelde.

How do you like my new tattoo?

Het concert was ‘waanzinnig’, herinnert Custers. “Ik keek samen met Koen, de gitarist van City Pig Unit. Eddie klom helemaal naar boven, naar waar de speakers hangen. Na afloop waren al die meiden backstage uitzinnig.” Custers hield zich afzijdig. “Maar toen zocht hij toenadering bij mij! ‘How do you like my new tattoo?’, vroeg hij. Ik antwoordde dat ik hem mooi vond. Hij was enorm verlegen, maar ik voelde wel echt een connectie met hem.”

3 Eddie Vedder destijds in Tivoli en rechts tijdens het optreden in de Afas Live.
Marcel Wagenaar (links) Eddie Vedder destijds in Tivoli en rechts tijdens het optreden in de Afas Live.

Vedder wilde nog wat drinken na het concert en vroeg of Custers met hem mee wilde naar Kafé België (een bekende Utrechtse kroeg met een grote bierkaart, red.). “Ik zei nee, want ik wilde de bandleden van City Pig Unit helpen met hun spullen.” Toen de instrumenten eenmaal in het busje waren geladen, trok Custers de stoute schoenen aan en liep het café binnen. “Daar zat hij, met weer alleen maar meiden. Hij zag me meteen en trok er een stoel bij. Zo kwam ik naast hem te zitten.”

Ze praatten urenlang, en Custers schreef haar adres in zijn dagboek. Rond 03.00 uur denkt de rocker toch aan zijn bed. “Ik bood aan een taxi te bellen. Maar hij vroeg: Do you have a bike? Hij wilde graag achterop.”

Op de fiets van haar broer, met Vedder achter op, reed Custers door de Utrechtse binnenstad. Zoals Vedder zondagavond vertelde had ze inderdaad lang haar, blond, dat tijdens het fietsen in zijn gezicht wapperde. Onderweg werd er ook gestopt, twee keer nam Vedder een foto van Custers.

Rugzakje

Custers had een rugzak bij zich, waarin een wit T-shirt en een rood geblokt flanellen houthakkersoverhemd zaten. Dat hemd, waarover Vedder zondag sprak, was óók van haar broer.

Ze had die eerder die avond nog aan. “Maar ik kocht in Tivoli een shirt van City Pig Unit en dat vond ik veel stoerder.” Vedder hield tijdens het fietstochtje het rugzakje vast – Custers kan zich niet herinneren of hij ook het overhemd aantrok. Wel weet ze dat Vedder de rugzak bij het afscheid vergat terug te geven. Zowel tas als overhemd zijn sindsdien spoorloos, waarschijnlijk heeft Vedder die meegenomen.

Dat afscheid, bij een hotel in Utrecht, beschrijft Custers als ongemakkelijk. “Hij was zo verlegen en zo bescheiden. Dat maakte hem ook zo leuk.” Bij het afscheid gaven ze elkaar een hand en zwaaide hij haar minutenlang uit terwijl ze wegfietste.

Custers ging naar huis en naar bed ‘met een mooie herinnering’. “Ik weet nog dat ik dacht: ik ga me nu niet aan hem geven. Morgen is hij weer ergens anders en dan ben ik één van de duizenden meisjes.”

Soulmate

Nu is ze zeker niet de zoveelste groupie. Vedder denkt, ook 27 jaar later, nog regelmatig terug aan dat moment, zo vertelde hij in de Afas Live. “Ik weet bijna zeker dat ik haar gezicht nog zou herkennen.”

Ook Custers – inmiddels 49, verhuisd van Utrecht naar Hilversum, getrouwd en moeder van drie dochters – zou Vedder graag nog een keer ontmoeten. “Ik heb er zo vaak aan gedacht, maar ik wist niet hoe ik dat moest regelen. Het zou super zijn elkaar nog een keer te ontmoeten. Hij voelt wel een beetje als mijn soulmate.”

Ze heeft het wel geprobeerd. Twee jaar geleden, toen Vedder ook twee concerten gaf in de Afas Live, liep ze voor aanvang van het concert naar voren, trok de aandacht van een roadie en vertelde hem het verhaal. ‘Wil je tegen Eddie zeggen dat het meisje dat hem jaren geleden naar zijn hotel bracht er is?’ Ze hoorde niets meer. Ze ging in 2012 ook naar zijn concert in Carré, maar voelde er niets voor om bij de uitgang op hem te gaan wachten.

In 1992, een paar maanden na hun nachtelijke fietstocht, kwam ze een keer dichtbij. Ze ging naar Pinkpop en trof er op een terrasje in Heerlen Stone Gossard, de gitarist van Pearl Jam. Ook hem vertelde ze het fiets-verhaal en Gossard beloofde dat ze bij Torhout-Werchter backstage kon. Maar helaas voor Custers ging dat optreden niet door.

Of het, 27 jaar na dato, nog tot een ontmoeting komt tussen de twee, is de vraag: Vedder treedt morgenavond op in Vorst-Nationaal en vervolgt zijn tour daarna in Italië, Portugal en Spanje. Nederland staat voorlopig niet op de agenda. Het Parool heeft het management van Eddie Vedder benaderd. 

Zoals eerder vermeld, speelde Pearl Jam datzelfde jaar op Pinkpop in Landgraaf (Nederlands Limburg). Dat optreden is door de luisteraars van de radiozender K!NK uitgeroepen tot beste optreden uit de geschiedenis van het vijftigjarige festival. Het concert, waarbij Vedder zijn legendarische duik vanaf een camerakraan in het publiek maakte, staat op nummer 1 in de Pinkpop 100, een lijst die gisteren op de slotdag van het driedaagse festival werd uitgezonden.

3
johan jacobs, pinkpop

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer