RIP Don Covay, de man die Mick Jagger leerde zingen

Hij schreef 'Chain of Fools', dat een hit werd voor Aretha Franklin en zijn 'Mercy Mercy' was in 1965 een hit voor de jonge Rolling Stones. R&B-zanger Don Covay, de man die meer dan wie ook de zangstijl van Mick Jagger vormgaf, is het voorbije weekend op 76-jarige leeftijd in zijn slaap overleden.

Covay was al meer dan twintig jaar zwaar ziek na een beroerte. Zijn publicist Don Brown verklaarde dat Covay zaterdagochtend is overleden.

Chauffeur van Little Richard
Covay was in de jaren vijftig de chauffeur van Little Richard, die hem de koosnaam Pretty Boy gaf, waaronder Covay ook zijn eerste solonummers uitbracht.

Zijn carrière begon met het gospelkwartet The Cherokees, in zijn eerste seculiere band The Rainbows zaten ook Marvin Gaye en Billy Stewart.

Veelzijdig
Covay was bijzonder veelzijdig doorheen zijn carrière, die van de jaren vijftig tot de jaren zeventig het ene hoogtepunt na het andere kende. Van doo-wop tot zwarte rockabilly over klassieke R&B op het legendarische Atlantic-label tot Philly disco en Ohio Players-funk: Covay bracht het allemaal met het grootste gemak.

Rolling Stones
In 1986 zong hij nog backings op het album 'Dirty Work' van The Rolling Stones. In 1992 kreeg hij een beroerte. Een jaar later maakten onder meer Ron Wood, Iggy Pop en Todd Rundgren de huldeplaat 'Back to the Streets: Celebrating the Music of Don Covay'. In 1993 kreeg hij ook de Pioneer Award van de Rhythm and Blues Foundation.

In 2000 nam hij nog het album 'Adlib' op met medewerking van onder meer Paul Rodgers, Wilson Pickett, Ann Peebles en Huey Lewis. De hoes werd gemaakt door Ron Wood.

Lees meer