3
REUTERS

Rolling Stones: "Trump heeft nooit toestemming gevraagd om onze muziek te gebruiken"

Na onder andere Adèle en R.E.M. zijn ook de Rolling Stones er niet mee opgezet dat Donald Trump hun muziek gebruikt tijdens zijn presidentscampagne. De kandidaat heeft daar volgens de band nooit toestemming voor gevraagd.

Trump kan veel verweten worden. De controversiële kandidaat draait zijn hand niet om voor een krasse uitspraak meer of minder, maar zijn muzieksmaak moeten we hem nageven.

Tijdens zijn campagnebijeenkomsten staat hij erop dat het publiek gedurende de 50 minuten vooraleer hij het podium opstapt, alleen muziek hoort van playlists die hij zelf heeft samengesteld.

"Onthoud, hoe meer ongepast voor een politieke bijeenkomst, hoe beter", vertelde een medewerker van Trump aan tijdschrift The New Yorker over de muziekkeuze.

Toen de Rolling Stones door de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast hiermee geconfronteerd werden, reageerde woordvoerster Fran Curtis dat "de band niet werd gevraagd om toestemming om deze songs te mogen gebruiken".

Het is nog niet duidelijk of de Rolling Stones het team van Trump effectief zullen verbieden om hun muziek te gebruiken. In 2005 gebruikte het team van Angela Merkel hun song 'Angie' tijdens campagnebijeenkomsten in Duitsland. De agenten van de Britse rockgroep lieten toen duidelijk verstaan dat niemand hun toestemming had gevraagd en dat ze waarschijnlijk 'nee' hadden gezegd als ze dat wel hadden gedaan.

Onthoud, hoe meer ongepast voor een politieke bijeenkomst, hoe beter

Campagnemedewerker van Donald Trump

"De ergste nachtmerrie"

"Kan je je president Trump voorstellen? De ergste nachtmerrie," zei Rolling Stones-gitarist Keith Richards vorig jaar nog. "Maar dat mogen we niet zeggen. Want het zou wel eens waarheid kunnen worden. Dit is een van de wonderen van dit land. Wie dacht ooit dat Ronald Reagan president kon worden?"

Mick Jagger is ook absoluut geen fan van de Republikeinse partij. In 2012 stak hij nog de draak met de toenmalige presidentskandidaat Mitt Romney in een aflevering van 'Saturday Night Live'.

3 Keith Richards
AP Keith Richards

Ook protest van andere artiesten

Eerder deze maand liet een woordvoerder van Adèle al verstaan dat de zangeres geen toestemming heeft gegeven om haar muziek te gebruiken bij politieke campagnes.

Ook Aerosmith en Neil Young (een fervent supporter van Bernie Sanders) eisten eerder al dat Trump hun muziek niet meer zou spelen.

Deze maand voegde ook Elton John zich bij hen. "Ik ben Brits. Ik heb Donald Trump ontmoet. Hij was heel aardig tegen me. Het is niets persoonlijk. Zijn politieke meningen zijn de zijne, de mijne zijn erg anders. Ik ben bijlange geen Republikein. Waarom vraagt hij het niet aan die verrekte Ted Nugent? Of een andere van die verrekte countrysterren? Die doen het wel voor je," zo zei Elton John in duidelijke bewoordingen.

Waarom vraagt hij het niet aan die verrekte Ted Nugent? Of een andere van die verrekte countrysterren? Die doen het wel voor je.

Elton John
3 Elton John
EPA Elton John

De leden van R.E.M. waren furieus toen Trump en zijn team hun muziek gebruikten. "Loop allemaal naar de hel, jullie triestige, aandachtszuchtige, machtswellustige kleine mannetjes," zei frontman Michael Stipe nadat hun song 'It's the end of the World as we know it' werd gespeeld. "Gebruik onze muziek niet voor jullie idiote campagneparodie."

Loop allemaal naar de hel, jullie triestige, aandachtszuchtige, machtswellustige kleine mannetjes.

R.E.M.-frontman Michael Stipe

Lees meer