Thom Yorke.
REUTERS Thom Yorke.

Thom Yorke: "Als Cameron onze muziek gebruikt, doe ik hem een proces aan"

Radiohead-zanger Thom Yorke dreigt ermee David Cameron voor de rechtbank te slepen als de Britse premier een nummer van de band gebruikt in zijn verkiezingscampagne in 2015.

"Ik ben niet wild van de gedachte dat een bankier onze muziek graag hoort", zei de zanger aan het Britse magazine Dazed & Confused. "Of David Cameron. Ik kan niet geloven dat hij 'King of Limbs' (Radiohead-album uit 2011, adb) goed vond. Maar zo lang hij het niet gebruikt in zijn verkiezingscampagne, kan het me niet schelen. Als hij het zou gebruiken, doe ik hem een proces aan."

Keane bevond zich in 2010 trouwens in die positie, toen hun lied 'Everybody's Changing' werd gebruikt op een feest van de Britse conservatieve partij. "Ik ben ontzet", schreef Keane-drummer Richard Hughes toen. "Ik zal zeker niet op hen stemmen."

Yorke staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen als het over politiek gaat. Zo draaide hij plaatjes voor de protestbeweging Occupy London en woonde hij in 2009 de VN-klimaatconferentie bij. Maar toch geniet hij niet van schrijven over politiek. Tegenwoordig probeert de zanger zichzelf trouwens te kalmeren met yoga en meditatie. "Ik ben niet zo opvliegend meer als vroeger, wat goed is want anders was ik nu al opgebrand. Maar ik kan nog steeds een nachtmerrie zijn."

De 44-jarige is naar eigen zeggen een workaholic. "Na onze tour heb ik mezelf een week vrij gegegeven", vertelde hij in het magazine. "Maar eigenlijk zat ik zelfs tijdens die week te werken." Op 25 februari komt het debuutalbum van Atoms for Peace, een zijproject van Yorke, uit.

Lees meer