2 Rapper Damso met Eden Hazard en Michy Batshuayi
Twitter Rapper Damso met Eden Hazard en Michy Batshuayi

Voetbalbond dumpt rapper Damso, Belgen naar Rusland zonder WK-lied

De Voetbalbond breekt dan toch met rapper Damso. Dat heeft de KBVB vannacht in een persbericht bevestigd. De druk vanwege de sponsors, met Proximus en AB Inbev op kop, was te groot geworden. Zeker toen ook de clubs zich uitspraken tégen Damso. De Voetbalbond betreurt de controverse en verontschuldigt zich bij wie zich door de keuze beledigd voelde. Opmerkelijk is dat de stopzetting van de samenwerking betekent dat er geen WK-lied zal komen. 

De Bond betreurt de hetze die de voorbije dagen is ontstaan nadat de Vrouwenraad een open brief had geschreven aan de sponsors van de Rode Duivels. De Vrouwenraad ergerde zich aan de expliciete teksten van de rapper, die volgens haar bol zouden staan van "afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen".

"Die controverse staat haaks op alles waarvoor we als KBVB willen staan, en leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen. Daarom hebben we (in onderling overleg) besloten de samenwerking met Damso te beëindigen", staat in het persbericht. De Voetbalbond excuseert zich bij al wie zich door hun controversiële keuze beledigd, gekleineerd of gediscrimineerd heeft gevoeld. 

De controverse staat haaks op alles waarvoor we als KBVB willen staan, en leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen

KBVB

"De KBVB vertegenwoordigt zowat alle geledingen binnen onze samenleving. Mannen en vrouwen. Jongeren en senioren. Autochtoon en allochtoon. We zijn er als KBVB immers rotsvast van overtuigd dat voetbal de kracht heeft om mensen te inspireren en te verbinden. Voetbal in het algemeen, en de Rode Duivels in het bijzonder, horen samenhorigheid en verbondenheid uit te stralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor de KBVB de hoogste prioriteit."

Tot slot zegt de KBVB dat ze de volledige verantwoordelijkheid voor de controverse en commotie opnemen. "We nemen dit zeker mee als een belangrijke en waardevolle les voor de toekomst, en als een aanmoediging om onze positieve waarden met nog meer overtuiging uit te dragen."

De stopzetting impliceert evenwel dat er geen officieel WK-lied zal komen.

2 Magda De Meyer van de Vrouwenraad: "We hebben een breed maatschappelijk debat rond seksisme op gang gebracht."
photo_news Magda De Meyer van de Vrouwenraad: "We hebben een breed maatschappelijk debat rond seksisme op gang gebracht."

Vrouwenraad is tevreden

De Vrouwenraad reageert vanochtend "keiblij". "We zijn uiteraard tevreden dat we een breed maatschappelijk debat rond seksisme op gang hebben gebracht en dat ons standpunt breed maatschappelijk gedragen werd", aldus Magda De Meyer.

"We zijn heel blij dat Dominique Leroy als eerste van de sponsors openlijk afstand nam van de rapper. Het is wel typerend dat een vrouwelijke ceo het voortouw neemt", benadrukt De Meyer. Ze is ook tevreden dat alle sponsors onmiddellijk hebben gereageerd op de oproep van de Vrouwenraad en bereid waren om over het probleem te praten. De Vrouwenraad juicht het toe dat de Voetbalbond antiracisme en diversiteit hoog in het vaandel voert en hoopt nu dat de bond ook antiseksisme als waarde zal uitdragen.

Ook de Franstalige Vrouwenraad heeft vanochtend de beslissing van de Voetbalbond toegejuicht. "Dit is een stap vooruit in het kader van de verdediging van de waarden rond de gelijkheid van de seksen",

Toenemende druk

AB InBev, de hoofdsponsor van de KBVB, liet gisterenavond weten dat het de Bond ging aansporen om de keuze voor Damso te herzien. Met dat statement tekende de Leuvense biergigant het doodsvonnis voor de Brusselse rapper als maker van de WK-hymne. AB InBev is met Jupiler hoofdsponsor van de Voetbalbond. 

Ook binnen de Voetbalbond zelf kwamen de eerste twijfels openlijk door. "Als lid van de Raad van Bestuur van de KBVB neem ik formeel afstand van de beslissing van het management in verband met de zaak Damso", twitterde Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns 's avond. Toen werd duidelijk dat ook de clubs front aan het vormen waren tegen de Brusselse rapper. 's Avonds laat volgde er overleg tussen de Raad van Bestuur - de clubs, dus - en de directie van de Voetbalbond. Daar viel de beslissing om Damso te dumpen.

De officiële sponsors van de KBVB hadden eerder een gezamenlijke brief gericht aan de bond. Daarin benadrukten ze "ernstige bedenkingen" te hebben. "Als maatschappelijk verantwoorde bedrijven dragen we allen inclusie en gendergelijkheid hoog in het vaandel. Daarom hebben we ernstige bedenkingen bij de keuze van de KBVB voor deze artiest", klonk het.

Dat de rel gretig opgepikt wordt door het buitenland -onder meer The Independent en de New York Times schreven er al een stuk over- stelde de zenuwen alleen maar meer op scherp.

De Croo: "Teksten zijn vulgair, maar Damso mag zingen wat hij wil"
Dominique Leroy, CEO van Proximus, was de eerste die haar nek uitstak om zich tegen de keuze van Damso uit te spreken. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) liet gisteren in de Kamer verstaan dat Leroy er bij de KBVB op zou aandringen om de beslissing ongedaan te maken. 

De Croo is zelf ook geen grote fan van de Brusselse rapper. Hij vindt de teksten van de artiest "vulgair". "Maar voor mij mag Damso zingen wat hij wil. Ik ben een liberaal en het laatste waar we voor pleiten, is censuur", antwoordde De Croo op een vraag van An Capoen (N-VA). De discussie gaat voor de minister over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de Voetbalbond. Daarbij verwees hij naar het Sociaal Charter van de KBVB. "Het zou de Voetbalbond sieren moesten ze toegeven dat ze een foute keuze heeft gemaakt."

"Eerbied voor elk individu, vrouwvriendelijkheid en gendergelijkheid zijn waarden die we als bedrijf willen uitdragen", klonk het bij Proximus. "Van onze partners verwachten we dat ze dezelfde waarden onderschrijven."

KBVB: "Voorbeeld van integratie"

Eerder deze week stuurde de Voetbalbond nog een statement de wereld in waarin het de verdediging van Damso op zich nam en de Brusselse rapper "een voorbeeld van integratie" noemde. De KBVB maakte ook meteen duidelijk dat het bij zijn keuze voor Damso bleef. Afgelopen nacht is dan toch beslist om de samenwerking stop te zetten.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is "zeer tevreden" met dat besluit, zo reageerde ze aan de VRT. Demir noemde het een "overwinning" voor gelijke kansen. "Ik heb van in het begin gezegd dat ik zijn teksten zeer vrouwonvriendelijk vind. Ik kan me niet inbeelden dat de Rode Duivels hun merk aan zo'n rapper willen koppelen." Ook Alexander De Croo (Open Vld) is blij met de beslissing. "Als de KBVB zegt dat ze respect en antidiscriminatie belangrijk vinden, gaat het voor mij ook over anti-seksisme, en dan was dit de verkeerde boodschap", aldus de minister van Telecom.

708 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • frieda schaut

    stromae zou dit wel fiksen! als men het hem zou vragen, die kerel weet van aanpakken!!

  • eric debanne

    En zeggen dat er een aantal rode duivels dit lied goedkeuren ! Dit zegt genoeg over hen ! En hiervoor moet je supporteren ??? Geen WK lied en na 3 WK matches weer thuis !

Lees meer