Nuria met echtgenoot Stijn
Dieter Bacquaert Nuria met echtgenoot Stijn

Nuria uit ‘Blind Getrouwd’ bevalt in september van haar tweede kindje: “De huidige regeling is onaanvaardbaar”

Blind Getrouwd-koppel Nuria Gilizintinova (31) en Stijn Van Poucke (40) verwachten in september een broer of zus voor Victor (1). Na vijf maanden zwangerschap koos Nuria ervoor om te stoppen met werken. 

“Ik werk bij Zorg Kortrijk, met mensen met dementie. Fysiek een enorm zware job. Eerst had ik zoiets van: ik ben zwanger, niet ziek: ik blijf zo lang mogelijk werken, maar op aanraden van mijn dokter ben ik in mei gestopt. Mijn lichaam was op. Met een kind van een jaar in huis is het extra zwaar. Gelukkig kon ik rekenen op begrip van mijn werkgever. In de zorgsector moet je sowieso na zeven maanden stoppen met werken", vertelt Nuria. “Na de geboorte heb ik recht op veertien weken moederschapsrust en neem ik ook een maand ouderschapsverlof, zodat ik pas rond februari weer aan de slag zal gaan.” 

Ik kies er bewust voor om lang bij mijn baby te zijn. De eerste maanden zijn cruciaal om een band op te bouwen met je kind. Als je te snel gaat werken, krijg je als mama schuldgevoelens en ben je niet honderd procent met je gedachten bij je werk. Elke mama zou zelf moeten kunnen kiezen wanneer ze weer wil werken. En elke aanstaande mama zou ziekteverlof moeten kunnen nemen in de laatste zes weken van de zwangerschap. Als mama wil je toch een gezond kind op de wereld zetten? Jezelf forceren, daar doe je niemand een plezier mee. Dat zorgt voor stress en is niet goed voor je baby. De huidige regeling is onrechtvaardig. Voor de werkgever lijkt het me trouwens handiger dat je definitief thuisblijft als het niet meer lukt dan dat je voortdurend enkele dagen ziek valt. Dan kan je baas iemand zoeken om je te vervangen en hebben je collega’s minder stress.”

82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • robby van ballaert

    Tegenwoordig kan men ouderschaps verlof opnemen tot ze bijna gaan trouwen. De mensen geen kinderen willen of kunnen krijgen betalen het gelag ook mee, alles wordt ons tegenwoordig opgedrongen, we worden geleefd in deze moderne tijden.

  • Kim Dewaele

    Tilde Goderis in de thuisverpleging werkt men tot zes maanden. Vriendin van mij werkt op spoed als VP zij werd overgeplaatst naar intensieve en moest tot 36 weken werken, de regeling is overal anders. Als je twee keer snel achter elkaar zwanger word is dit zwaar maar daar moet en kan de maatschappij niet voor opdraaien

Lees meer