6 Joyce De Troch schildert zichzelf zwart.
Instagram Joyce De Troch schildert zichzelf zwart.

Ook bekend Vlaanderen reageert op ‘Blackface’-foto van Joyce De Troch: “Meid, je bent afgeschaft”

Joyce De Troch gaat viraal op sociale media vanwege een ophefmakende foto die ze gisteren op Instagram postte. Ze verfde haar gezicht zwart om de Zwarte Piet-traditie te promoten, maar haar volgers zagen het vooral als een daad van racisme. Ze kreeg dan ook veel negatieve reacties, ook van andere bekende Vlamingen. 

“Niet alleen haar relevantie, maar ook de waarden, normen, en het IQ van Joyce De Troch ligt ergens in de eighties”, schrijft acteur Stijn Steyaert op Twitter. “Lekker bezig, Joyce!” ‘Familie’-actrice Bab Buelens reageerde vooral geschokt: “Huh?!”, schrijft ze onder de foto. 

“Ik hoop dat dit u op een of andere manier gelukkig maakt?”, wil columniste Eva Mouton weten. “Ik begrijp echt niet dat je, als je een beetje ingelezen bent in de materie, of een béétje rond je kijkt, niet beseft hoe fout dit is. Stap uit je bubbel, lees je in, kom eens onder de mensen... Dan besef je dat een paar roetvegen op je gezicht aanbrengen geen symbool is tégen ‘onze’ waarden en normen, maar gewoon... verandering. Mensen die tegen de volledige zwarte piet met kroeshaar en rode lippen zijn, zijn niet tegen de figuur op zich. Die mag blijven bestaan. Het zijn de ‘prozwartepieters’ die hysterisch doen. Wees flexibel, veer mee met de veranderende maatschappij. Je gaat echt niet dood van een paar roetvegen op je gezicht aan te brengen.”

‘Temptation’-Laetitia , die we nog kennen uit het vorige seizoen, hield het veel korter: “Girl, you are cancelled”, ofwel “Meid, je bent afgeschaft.” 

Actrice Bab Buelens

6 Bab Buelens
Instagram Bab Buelens

Komiek Xander De Rycke

Acteur Stijn Steyaert

Cartoonist Jeroom

‘Temptation’-Laetitia 

6 'Temptation'-Tricia
Instagram 'Temptation'-Tricia

Columniste Eva Mouton

6 Eva Mouton
Instagram Eva Mouton

Vlogster Laurentine Van Landeghem

6 Laurentine
Instagram Laurentine

Voetballer Senna Miangue

6 Voetballer Senna Miangue
Instagram Voetballer Senna Miangue

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anthony Vandooren

    Ik snap echt het probleem niet. Zij is voor zwarte piet zoals gans vlaanderen al jaaaaren is en ze wil dit gewoon tonen op haar eigen social media, mag dat nog? Als ze afkomen met lees je in in de materie weet je al genoeg... 100% zeker dat ze dit absuluut niet racistisch bedoeld heeft want dat is het ook totaal niet. Zwart is een kleur, niet sowieso een statement.

  • Kurt Billiet

    Eindelijk een BV met ballen! Zwarte Piet is zwart! Tradities zijn er om in ere gehouden te worden! Dit is niet rascistisch!

Lees meer