De hertog van York wordt opnieuw in een kwaad daglicht gesteld door Britse media. Andrew zou zijn eigen belang en die van een bevriende zakenmagnaat hebben gediend terwijl hij eigenlijk op pad was als handelsgezant voor zijn land.
EPA De hertog van York wordt opnieuw in een kwaad daglicht gesteld door Britse media. Andrew zou zijn eigen belang en die van een bevriende zakenmagnaat hebben gediend terwijl hij eigenlijk op pad was als handelsgezant voor zijn land.

Prins Andrew nu ook beschuldigd van financiële belangenvermenging, “prins Charles eist crisisoverleg”

Prins Andrew is volgens The Daily Mail betrokken bij een zaak van “verbijsterende belangenverstrengeling”. Tijdens een buitenlandse trip zou hij - in zijn hoedanigheid als handelsgezant - zijn eigen belang en dat van een bevriende zakenmagnaat behartigd hebben. Voor prins Charles is de maat vol, hij eist een crisisoverleg met zijn jongere broer. Dat meldt althans The Sunday Mirror op basis van bronnen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In ‘The Prince Andrew Papers’ stelt de ‘Mail’ dat de prins niet alleen financier en bankier David Rowland (74) en diens Luxemburgse bank van dienst was, maar bovendien in een Caribisch belastingparadijs in zaken is gegaan met Rowland.

Buckingham Palace stelt in een reactie tegenover de Britse nieuwssite I-news dat “het werk van de hertog van York in dienst heeft gestaan van Britse belangen overzee en niet van belangen van individuen”. De Daily Mail komt in een voorbeeld over Bahrein met een heel ander verhaal.

De krant baseert zich naar eigen zeggen op uitgelekte e-mails van betrokkenen. Zo zou de prins bij de opening in 2009 van een groots opgezette technische universiteit in Djedda (Saudi-Arabië) succesvol hebben gelobbyd voor de vestiging in Bahrein van een bankfiliaal van de exclusieve Luxemburgse Banque Haviland van David en diens zoon Jonathan Rowland.

“Charles wil crisisoverleg”

Voor prins Charles is het ‘de druppel die de emmer deed overlopen’. De prins van Wales wil zo snel mogelijk met de geplaagde Andrew om de tafel voor crisisoverleg rondom zijn jongere broer, meldt The Sunday Mirror op basis van bronnen. Charles wil dat Andrew open kaart speelt en hem alles vertelt over zijn banden met de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein.

De prins van Wales zit momenteel op het landgoed Sandringham in Norfolk. Naar verwachting wordt Andrew daar ook naartoe geroepen zodat ze gezamenlijk kunnen besluiten hoe ze nu verder gaan.

Epstein

Prins Andrew  ligt onder vuur door zijn langdurige vriendschap met de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein (1953-2019). Die werd eerder in Florida tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Hij werd afgelopen zomer opnieuw door het gerecht vervolgd, ditmaal in New York en wegens zwaardere aanklachten over een pedofiel seksnetwerk dat hij zou runnen.

Na een recent omstreden interview van prins Andrew met BBC Newsnight, over zijn banden met Epstein en beschuldigingen van seks met een minderjarig meisje, legde hij zijn openbare functies neer. Ook moest hij zijn kantoor op Buckingham Palace verlaten en trokken meerdere liefdadigheidsinstellingen hun handen van hem af. Naar verluidt heeft prins Charles een belangrijke rol gespeeld bij de beslissing om Andrew op een zijspoor te zetten.

Morgenavond zendt de BBC een interview uit met een slachtoffer van het misbruikschandaal rond Epstein. De Amerikaanse Virginia Giuffre zegt daarin opnieuw dat ze drie keer, onder meer op 17-jarige leeftijd, gedwongen werd om seks te hebben met prins Andrew. Het interview komt maandagavond om 21 uur lokale tijd op BBC One.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronald Van Beneden

    Een voor één blijken koningshuizen corrupte uitzuigers te zijn die denken boven de wet te staan.Wat betekent van adel zijn? Een vrijgeleide om mensen uit te buiten , te doden en dan de kosten van de wandaden verhalen op zijn ingezetenen? Politici en zeker de oudere garde, de slippendragers hebben tot hiertoe niks anders gedaan dan de hand boven het hoofd gehouden van deze uitbuiters en men zou bijna zeggen parasieten.

  • Jozef Baeten

    Stop die onzin van koningen en edelen, dat is niet meer van deze tijd, kost veel teveel geld, en is niet democratische, ik wil ook wel in luxe leven en handjes schudden, om dan ook de onnozelaar uit te hangen, en ze zijn nooit kontent met de luxse die ze hebben.

Lees meer