3
RV

Rapper Soufiane Eddyani legt verklaring af over omstreden nummer voor veroordeelde vriend: “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan, allesbehalve”

Rapper Soufiane Eddyani (20) heeft vanavond een persconferentie gegeven over de heisa rond zijn nummer ‘Amigo’, dat hij opdroeg aan zijn voor tienerpooierschap veroordeelde jeugdvriend Bilal A., ook bekend als rapper Moreno. “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan, allesbehalve”, maakte hij duidelijk. “Het nummer was alleen een ode aan onze onvoorwaardelijke vriendschap. Maar mocht ik slachtoffers gekwetst hebben, dan wil ik me daar wel bij hen voor excuseren.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eddyani bevindt zich al een tiental dagen in het oog van een politieke en mediastorm vanwege zijn nieuwe nummer. Onder meer voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haalde zwaar uit naar Eddyani omdat het nummer de misdaden waarvoor Bilal A. veroordeeld werd - zoals tienerpooierschap - zou goedpraten. Ook de rol van het gerecht werd stevig op de korrel genomen, aangezien Bilal A. op verschillende gunstmaatregelen zoals een enkelband kon blijven rekenen, hoewel hij de voorwaarden daarvoor niet naleefde.

Teleurgesteld

In een eerste reactie liet Eddyani al weten dat ‘Amigo’ weliswaar is opgedragen aan Moreno, maar inhoudelijk niet op zijn verhaal berust. Volgens zijn advocaat was hij heel teleurgesteld toen hij hoorde dat zijn vriend een misstap had begaan en veroordeeld was. Maar omdat hij zag dat zijn kameraad zich wilde herpakken, maakte hij een ode aan hun vriendschap, “niet aan de feiten”. “Het nummer gaat dus over onvoorwaardelijke vriendschap”, klinkt het. “Echte vrienden laten elkaar niet vallen, ook niet bij misstappen.”


Dat is ook wat de rapper vanavond zelf zei. “Ik praat niet goed wat hij heeft gedaan, allesbehalve”, aldus Eddyani. “Het nummer ging niet over Moreno zelf. Maar mensen zoals hij verdienen ook een tweede kans om hun leven weer op de rails te krijgen.” (lees hieronder verder)

3 Rapper Soufiane Eddyani en zijn advocaat Marijn Van Nooten.
BELGA Rapper Soufiane Eddyani en zijn advocaat Marijn Van Nooten.

Eddyani bood ook zijn verontschuldigingen aan. “Mocht ik slachtoffers gekwetst hebben, dan wil ik me daar bij hen voor excuseren”, zei hij. “Ik besef dat het nummer hen geraakt kan hebben, maar dat was mijn bedoeling niet. Ik heb intussen trouwens al een ontmoeting gehad met enkele slachtoffers van tienerpooiers. De eerste keer is die ontmoeting niet doorgegaan, omdat ik de mediastorm eerst wilde laten gaan liggen.”

Onvoorwaardelijk

Over zijn vriendschap met Bilal is hij duidelijk: die is onvoorwaardelijk. “Daar kan niets tussenkomen”, klinkt het. “Ik keur zijn verleden en zijn daden wel af, daar wil ik duidelijk over zijn. We hebben het daar samen ook al vaak over gehad. Hij durft erover te spreken met mij. Omdat we vrienden zijn. Ik hoop dat we nu een positieve wending kunnen geven aan het verhaal en zo veel mogelijk slachtoffers kunnen steunen.”

Hij staat ook nog altijd achter de clip. “Ik ben er trots op, het is de manier waarop ik mijn verhaal naar buiten wilde brengen”, zegt hij. Hij vindt het wel jammer dat alles “verkeerd geïnterpreteerd” is. 

Bilal A. was er uiteindelijk niet bij, iets wat eerder wél was aangekondigd. Volgens zijn advocaat kon hij niet aanwezig zijn omdat hij maar een beperkt aantal uren het huis mag verlaten, om een opleiding te volgen. 

3 Rapper Soufiane Eddyani (links) en Bilal 'Moreno' A. (rechts).
RV Rapper Soufiane Eddyani (links) en Bilal 'Moreno' A. (rechts).

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peeters Freddy

    Ik begrijp niet dat er een tv zender tijd steekt in die misdadiger. Laat die gewoon aan zijn lot over. De meisjes die in de prostitutie gedwongen werden verdienen alle steun.

  • Cecarine De Smet

    Rijkelijk te laat man!!!

Lees meer