4
BELGAIMAGE

Exclusief voor abonnees

“Het Belgische koningshuis heeft mijn geld gestolen”: wie was de overleden prinses Stephanie van Windisch-Graetz?

Een leven vol kansen en plannen, maar helaas ook vol mislukkingen. Dat heeft prinses Stephanie van Windisch-Graetz geleid, tot ze vorige maand op haar 79ste overleed. Na de gedwongen verkoop van haar kasteel belandde de rechtstreekse afstammelinge van Leopold II in een studiootje van het OCMW. Daarvoor stak ze ongegeneerd een beschuldigende vinger uit naar de koninklijke familie.

Prinses Stephanie van Windisch-Graetz was zonder meer de meest excentrieke aristocrate van ons land. We wilden haar dan ook zeer graag interviewen voor deze reeks, maar wegens ­gezondheidsproblemen werd de afspraak uitgesteld. Tot het, jammer genoeg, te laat bleek. Een tweede hartoperatie werd haar fataal.

Van de Belgische koninklijke familie was prins Laurent (55) als enige ­aanwezig op haar begrafenis vorige maand. Maar ook Delphine Boël (51), dat andere buitenbeentje van de Belgische monarchie, tekende present. Filip en Mathilde lieten zich dan weer niet zien. Gezien bepaalde uitspraken van de prinses - die we later nog zullen toelichten - valt dat enigszins te begrijpen. Maar toch is ze niet de eerste de beste Belgische aristocrate. Want stel dat vrouwen al in 1830 dezelfde rechten op de troon zouden gehad hebben als mannen, dan was Stephanie nu ons staatshoofd geweest. “Gelukkig is dat lot mij bespaard gebleven”, vertrouwde de prinses ons vijftien jaar geleden toe. “Vandaag knipt een koning wel linten door, maar echt contact met de bevolking heeft hij niet.”

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van Gent

    De burger wordt dagelijks ook bestolen om het koningshuis , politiekers, asielzoekers en veel andere te onderhouden dus wij zijn eigenlijk ook allemaal slachtoffer !

  • Freddy De Vos

    Nogmaals het bewijs dat Laurent koning zou moeten zijn, hij heeft en toont tenminste respect voor zijn medemens!

Lees meer