Koningin Mathilde en koning Filip tijdens de troonswisseling.
PHOTO_NEWS Koningin Mathilde en koning Filip tijdens de troonswisseling.

"Koning Filip is ok, de monarchie niet"

Uit een exclusieve enquête van het vtm-magazine Royalty en iVOX bij 1.000 Vlamingen blijkt dat de Vlaming zich wel kan vinden in Koning Filip maar niet in het instituut de monarchie. Hieronder de belangrijkste bevindingen uit het Royalty-rapport van Koning Filip.

Moet het koningshuis worden afgeschaft?
41%, vier op de tien Vlamingen dus, gaat akkoord. Voor 47% van de Vlamingen mag de monarchie gewoon blijven bestaan. "De belangrijkste vaststelling voor mij uit dit onderzoek is dat de Vlamingen niet van het koningshuis houden, van het instituut. Maar ze houden wel, in ruimere mate dan in het verleden het geval was, van hun koning. Dat is een fenomeen dat we ook in andere domeinen zien. Je ziet bijvoorbeeld de katholieke kerk. Is zeker niet populair vandaag in het Westen, ook niet in eigen land. Terzelfdertijd is er vandaag een nieuwe paus die wel in populariteit aan het winnen is in vergelijking met zijn voorgangers. Dus instituten, of het nu de kerk is, of het nu banken zijn, of grote multinationale ondernemingen, staan vandaag wereldwijd onder druk en zijn weinig geliefd", concludeert communicatiestrateeg Fons Van Dyck.

België-gevoel
De helft van alle Vlamingen heeft een sterker België-gevoel bij Filip. De minderheid, 29% gaat niet akkoord. Filip vindt het zelf heel belangrijk om België op de kaart te zetten. Dat blijkt uit de unieke beelden die vanavond te zien in Royalty op VTM. "We hebben president Obama twee keer mogen ontvangen, één keer hier op het paleis. We hebben toen de tijd genomen om echt grondig te praten over België. Dat was geweldig. En nu kent de president België. België staat nu op de kaart voor hem. Dat is belangrijk. Hij weet wie we zijn en waar we liggen", aldus de vorst.

Historicus Mark Van den Wijngaert: "Dat is natuurlijk de symboolfunctie van de koning het staatshoofd. Die, als er in het binnenland een ramp gebeurt, z'n medeleven gaat betuigen, die in het buitenland ons allemaal vertegenwoordigt, die bepaalde standpunten van de regering naar boven brengt. Dat is natuurlijk zijn representatieve functie. Daar staat hij gelijk met de vlag, het nationaal volkslied... dat zijn dingen die de mensen inderdaad zien: dat is België."

Lees meer