photo_news

Bel doet het niet, hek kan niet op slot en bewaker kan niets zien: beveiliging kasteel Laken is lachertje

Een kapotte bel, een verblinde nachtwaker en een duwtje tegen de poort. Meer heeft een gestoorde man niet nodig gehad om het domein van het kasteel van Laken binnen te dringen. Leden van het Veiligheidsdetachement hebben om dringende aanpassingen gevraagd. "Ook elders moet de regering met spoed de veiligheid verbeteren", luidt het bij ACOD.

Begin oktober 2015. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is op bezoek in ons land en dat gebeurt niet zonder slag of stoot. Letterlijk. De Turkse en Belgische veiligheidsmensen gaan niet alleen verbaal met elkaar in de clinch, het komt zelfs tot een elleboogstoot en een tackle. Na een bezoek aan koning Filip, op het kasteel van Laken, beschadigt de autocolonne van Erdogan ook de voet die het hek aan de grond moet vastzetten. Een reparatie blijft achterwege. Met alle gevolgen vandien, blijkt uit getuigenissen van goed ingelichte bronnen.

Zo trekt twee maanden later een psychisch gestoorde man naar het kasteel. Hij wil de koning spreken. Beleefd belt hij aan, maar een reactie blijft uit. Daarom belt hij nog een tweede keer aan. Ook nu zonder resultaat. Geen wonder, zo blijkt: de bel is stuk. Van ongeduld duwt hij dan maar tegen het hek, dat tot zijn verbazing vlotjes openzwaait. In geen tijd huppelt hij het domein in. De bewaking van dienst ziet hem niet, omdat autolichten weerkaatsen op het glas van het wachtlokaal en er buiten onvoldoende verlichting is voorzien. Bovendien zit hij achter te hoog opgestelde beeldschermen. Even later wordt de gestoorde man toch nog opgemerkt en verwijderd.

Niet alleen hier, maar ook elders moet de regering met spoed de veiligheid verbeteren

Marc Duplessis, ACOD

Bizar

"Na dit bizarre, maar ernstige incident hebben de leden van het Veiligheidsdetachement bij de Koninklijke Paleizen (VDKP) gevraagd om o.a. de bel te herstellen, schijnwerpers te plaatsen, het wachtlokaal aan te passen en het erehek te onderhouden", zegt Kamerlid Nawal Ben Hamou (PS), die de zaak van nabij volgt en er de premier onlangs over interpelleerde. Charles Michel laat weten dat de regering "kennis heeft genomen van de bekommernissen" en alles heeft laten evalueren. "Het deel van de studie over de infrastructuur is naar het koninklijk paleis gestuurd", zegt hij.

Maatregelen

Dat bevestigt het paleis. "Er zijn maatregelen voorgesteld", aldus woordvoerster Rafike Yilmaz.  

Volgens ACOD-afgevaardigde Marc Duplessis zijn echter nog niet alle werken uitgevoerd. "De bewaking van de koning verloopt prima, maar extra middelen zijn nog nodig. Net als extra mankracht", zegt hij. "Het wordt dringend tijd dat de regering zich ook op andere plaatsen gaat bezighouden met de infrastructuur, zodat de politiemensen correct en in alle veiligheid kunnen werken. Denk maar onder meer aan de brandincidenten die er zijn geweest in de kazerne in Etterbeek, ondanks veiligheidsaanbevelingen."

Lees meer