Belga

Belgische prinses Esmeralda (63) opgepakt in Londen bij actie radicale klimaatactivisten

De Belgische prinses Esmeralda (63) – de halfzus van koning Albert II – is donderdag korte tijd opgepakt door de Londense politie. Dat meldt ze zelf op Twitter. De prinses nam deel aan een manifestatie van de radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

“Vandaag ben ik samen met een heleboel andere activisten opgepakt en in hechtenis genomen door de politie”, schreef de prinses donderdag zelf op Twitter. “De noodsituatie rond ons klimaat vraagt van ons allemaal om onze regeringen onder druk te zetten om snel te handelen.”

Vrijgelaten

De prinses werd intussen weer vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht tegen haar is ingediend. Het onderzoek loopt wel nog, zo staat te lezen in een brief van de politie die ze zelf publiek maakte. Tot dat is afgerond, moet ze zich beschikbaar houden van het gerecht.


Esmeralda is de jongste dochter van koning Leopold III en prinses Lilian Baels. (lees hieronder verder)

In Londen werden al honderden mensen gearresteerd sinds betogers maandag begonnen met het afzetten van bruggen en wegen, in het kader van een reeks wereldwijde klimaatprotesten die onder andere ook aan de gang zijn in New York, Parijs, Berlijn en Madrid. Er deden nog meer bekende mensen aan de protesten deel, onder meer de vader van Brits premier Boris Johnson.

Prinses Esmeralda liet zich al eerder opmerken als activiste. Zo beklom ze deze zomer de Kilimanjaro - de hoogste berg van Afrika - samen met haar dochter Alexandra. Ze zamelde zo geld in voor Hero Women Rising, een liefdadigheidsorganisatie die vrouwen over de hele wereld op eigen benen helpt te staan. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    klimaatverandering treft arm en rijk, goed dat ogen van rijk volk ook opengaan

  • Catherine Segers

    Toffe madam, er zouden veel meer BV’s acties moeten ondernemen

Lees meer