9 Koning Willem-Alexander hoefde niet te betalen voor dit prachtige interieur.
ANP Koning Willem-Alexander hoefde niet te betalen voor dit prachtige interieur.

BINNENKIJKEN. Koning Willem-Alexander koos voor weelderig interieur in Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander heeft geen rekening van de overheid gekregen voor de inrichting van zijn privévertrekken in Paleis Huis ten Bosch. Wel mocht hij meebeslissen over het interieur. Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vroeg NRC Handelsblad het ministerie hoeveel de overheid bijdroeg aan de inrichting van het woongedeelte van het paleis. Tot 2008 werden interieurkosten expliciet genoemd als onderdeel van deze vergoeding. Inmiddels geldt dit bedrag als een ongespecificeerde 'lumpsum' voor allerhande koninklijke uitgaven.

Het ministerie weigerde om twee redenen het Wob-verzoek te honoreren. Ten eerste om de "persoonlijke levenssfeer" van de koning te beschermen en ten tweede omdat nooit apart is bijgehouden wat de privévertrekken van de koning hebben gekost. De renovatie en inrichting van Huis ten Bosch, schrijft het ministerie, waren "één project" waarbij geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende ruimtes in het paleis. De overheid nam alle kosten voor haar rekening, in totaal 63,1 miljoen euro.

Het ministerie zegt volgens NRC verder dat de koning voor de inrichting van zijn ambtswoning “enige keuzevrijheid” had. “Te denken valt aan de keuze voor stoffering, verlichting, betegeling en bijvoorbeeld sanitair.” Begin juli 2019 kreeg een aantal journalisten een rondleiding door het niet publiek toegankelijke paleis. Tal van bekende Nederlandse ontwerpers bleken ingehuurd voor de inrichting, aldus de krant. 

OZB-aanslag

De gemeente Den Haag doet goede zaken dankzij de verhuizing van koning Willem-Alexander en zijn gezin naar paleis Huis ten Bosch. Het bedrag op de aanslag voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb) is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Dit jaar heft de gemeente 24.000 euro ozb op het paleis. Dat was vijf jaar geleden nog maar 8000 euro, bleek begin dit jaar uit onderzoek van AD Haagsche Courant.

9 De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch.
ANP De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch.
9 De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch.
ANP De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch.
9 Bij de renovatie van paleis Huis ten Bosch werden het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
ANP Bij de renovatie van paleis Huis ten Bosch werden het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
9 De Oranjezaal.
ANP De Oranjezaal.
9 De Groene zaal.
ANP De Groene zaal.
9 De Chinese zaal.
ANP De Chinese zaal.
9 De vernieuwde Groene Salon.
ANP De vernieuwde Groene Salon.
9 De DNA Salon met DNA profielen van het Koninklijk Gezin.
ANP De DNA Salon met DNA profielen van het Koninklijk Gezin.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bram Gille

    Hij heeft niet voor de renovatie maar wel voor de inrichting betaald. U moet de anti monarchie media als de NRC niet geloven!

  • Rudolphe V.DeBaere

    en het vooropgestelde budget werd ruimschoots overstegen. Ik zie ze in België nog niet zo'n heel kasteel of paleis in een keer te renoveren

Lees meer