23 Prinses Eugenie en Jack Brooksbank kussen elkaar voor het eerst als man en vrouw.
AP Prinses Eugenie en Jack Brooksbank kussen elkaar voor het eerst als man en vrouw.

Een Belgisch getinte jurk, Andrea Bocelli en vallende bruidskindjes: alles wat je moet weten over het huwelijk van prinses Eugenie

Het is vandaag een hoogdag voor de Britse koninklijke familie en de fans van royalty-evenementen. Prinses Eugenie (28) - kleindochter van de Queen en nicht van prins William en prins Harry - en zakenman Jack Brooksbank (31) gaven elkaar vandaag het jawoord in het Windsor Castle. 

Het huwelijk van prinses Eugenie en Jack Brooksbank had eigenlijk in de zomer moeten plaatsvinden, maar dat werd verboden wegens het protocol. De prinses moest wachten tot alle feestelijkheden rond de trouwdag van haar neef prins Harry en zijn bruid Meghan Markle, die op 19 mei huwden, voorbij waren.

Naar verluidt wou Eugenie, die negende in lijn is voor de Britse troon, niet onderdoen voor het grootse huwelijk van haar neef Harry. Ook zij gaf haar jawoord in dezelfde St. George’s Chapel op Windsor Castle en had voor die ceremonie maar liefst 850 gasten uitgenodigd. Dat zijn er 250 meer dan bij het huwelijk van Harry en Meghan. Er kunnen trouwens officieel maar 800 gasten de kapel binnen, dus er moesten 50 stoelen worden bijgezet.

23
Photo News

Hoge beveiligingskosten

"Ik ben niet rechtstreeks betrokken bij de planning", zei Eugenies vader, de Duke of York, net voor de plechtigheid. "Alle goedkeuring gaat via de Queen. Er zijn wat meer mensen dan bij de meeste huwelijken. Er zijn er zelfs een paar meer dan bij Harry. Maar dat is gewoon de natuur van Eugenie en Jack. Ze hebben zoveel vrienden dat ze een kerk van deze grootte nodig hebben om iedereen er in te doen passen."

Het bruidspaar maakte na de ceremonie een koninklijke rijtoer maken doorheen Windsor, al was die wel een stuk korter dan die van Harry en Meghan. Waar zij een 3,3 kilometer aflegden, was dit bij Eugenie maar 1 kilometer. Toch zorgt dit aspect voor groot ongenoegen bij de Britten. Dit jaagt de veiligheidskosten, die nu geraamd worden op  2,2 miljoen euro, ferm de hoogte in. Het politiekorps van het kleine Windsor, dat opdraait voor de beveiligingskosten van de twee koninklijke huwelijken in 2018, zou inmiddels bijna blut zijn. De andere kosten van het huwelijk worden gedragen door prins Andrew, de vader van de bruid, en zijn moeder koningin Elisabeth.

Bruid en bruidegom

23 Prinses Eugenie in een trouwjurk van Belgische makelij.
REUTERS Prinses Eugenie in een trouwjurk van Belgische makelij.

De bruid kwam iets voor 11 uur (plaatselijke tijd) aan bij St. George’s Chapel in een Rolls Royce Phantom VI, samen met haar vader prins Andrew. Die wagen werd haar uitgeleend door de Queen en is dezelfde auto waarin Kate Middelton naar haar huwelijk reed.

23 Prinses Eugenie koos voor een lage rug. Het litteken van haar rugoperatie is duidelijk zichtbaar.
EPA Prinses Eugenie koos voor een lage rug. Het litteken van haar rugoperatie is duidelijk zichtbaar.

Eugenie droeg een trouwjurk van het relatief onbekende Britse label Peter Pilotto. Volgens het paleis werkte de prinses nauw samen met ontwerpersduo Peter Pilotto en Christopher De Vos. Die laatste heeft de Belgisch-Peruviaanse nationaliteit en studeerde in Antwerpen. 

Het gaat om een jurk met lange mouwen, een aansluitend lijfje en een volle rok, en een lange sleep. Ze vroeg ook uitdrukkelijk om een trouwjurk met een lage ruguitsnijding, volgens de Britse pers omdat ze de littekens op haar rug wil laten zien. Het litteken is door de open rug ook echt heel duidelijk zichtbaar. Eugenie onderging op 12-jarige leeftijd immers een zware operatie om de kromming in haar ruggengraat - ze leed aan scoliose - te corrigeren. De chirurg die haar toen hielp, was overigens uitgenodigd voor het huwelijk.

De tiara die de bruid droeg, werd haar uitgeleend door de Queen. Het betreft Greville Emerald Kokoshnik Tiara, die bestaat uit briljanten en diamanten in een platina setting. Aan beide zijkanten zitten er zes smaragden. Eugenie droeg daarnaast ook oorbellen met diamanten en smaragden, een geschenk van haar aanstaande man. De schoenen waren van ontwerpster Charlotte Olympia.

23 Prinses Eugenie met haar vader prins Andrew.
REUTERS Prinses Eugenie met haar vader prins Andrew.

Mooie ceremonie

Het bruidskoppel legde meteen aan het begin van de ceremonie hun geloften af, en meteen daarna werden de ringen uitgewisseld. De zang werd verzorgd door Andrea Bocelli. 

Eugenies zus Beatrice las een fragment voor uit 'The Great Gatsby' van F. Scott Fitzgerald.

Bruidskindjes

De bruidskindjes van dienst waren onder meer de kinderen van prins William en zijn vrouw Kate. De twee waren eveneens bruidskinderen bij het huwelijk van hun tante Pippa, alsook bij dat van prins Harry met Meghan. Eén van de andere aanwezige bruidskinderen viel overigens op de trappen van de kerk.

23 Prins George en prinses Charlotte zijn bruidskinderen van dienst.
AP Prins George en prinses Charlotte zijn bruidskinderen van dienst.
23 Een van de bruidsjongens viel op de trappen van de kapel.
AP Een van de bruidsjongens viel op de trappen van de kapel.

Ook Theodora, het dochtertje van Robbie Williams, liep mee als bruidsmeisje. Zij schrok zich echter een ongeluk van de luide hoorns die begonnen te spelen tijdens de ceremonie, en dat leverde grappige beelden op.

Koets en paarden

23 Het bruidspaar in hun koets.
AP Het bruidspaar in hun koets.

Na de ceremonie vertrok het kersverse echtpaar voor een korte processie per koets doorheen de straten. De koets werd getrokken door vier Windsor Grey-paarden, die toebehoren tot de koninklijke familie. Twee van de paarden, die luisteren naar de namen Tyrone en Storm, trokken trouwens ook de koets van Harry en Meghan eerder dit jaar. De Windsor Grey-paarden worden al generaties lang ingezet bij huwelijksceremoniën. De traditie werd ingevoerd ten tijde van Queen Victoria, die regeerde in de 19de eeuw.

Terwijl prinses Eugenie en haar echtgenoot aan hun rit begonnen, werden de genodigden verwacht op een receptie in Windsor Castle. Later op de dag volgt ook nog een avondreceptie. Er wordt verwacht dat het feest tot in de vroege uurtjes verder gezet zal worden.

Koninklijke familie in grote getale aanwezig

De leden van de koninklijke familie kwamen bijna allemaal opdagen voor het huwelijk van Eugenie. Prins Harry en Meghan waren bij de eersten die arriveerden en haastten zich de kerk in. Zij trouwden vijf maanden eerder trouwens in dezelfde kerk. Iets later kwamen prins William en Kate aan. Ook de zwangere Pippa Middleton, de zus van Kate, was uitgenodigd.

De Queen en haar echtgenoot prins Phillip waren beiden aanwezig. De prins was op voorhand niet zeker of hij, door zijn gezondheidstoestand, het huwelijk zou kunnen meemaken. Grote afwezige is Camilla, echtgenote van prins Charles. Zij had andere verplichtingen.

23 Prins William en Kate.
AP Prins William en Kate.
23 William en Harry met hun echtgenotes.
AP William en Harry met hun echtgenotes.
23 Queen Elizabeth en haar man prins Philip
AP Queen Elizabeth en haar man prins Philip
23 Meghan Markle
AP Meghan Markle
23 Prins Harry
AP Prins Harry
23 Sarah Ferguson en prinses Beatrice.
REUTERS Sarah Ferguson en prinses Beatrice.
23 Pippa, de zus van Kate, komt met een bolle buik naar het huwelijk kijken.
Photo News Pippa, de zus van Kate, komt met een bolle buik naar het huwelijk kijken.

Beroemde gasten

Om 8u30 's ochtends gingen de deuren van de St. George's Chapel op Windsor Castle al open. De gasten druppelden gestaag binnen, en trotseerden daarbij de fikse wind. Onder meer prins Harry's ex Chelsy Davy, Robbie Williams en model Noami Campbell waren aanwezig. Zij moesten vrij lang wachten in de kapel, maar kregen in tussentijd wel een optreden van de Royal Philharmonic Orchestra te horen.

Chelsy Davy, de ex van prins Harry, is een opvallende aanwezige. De Britse zakenvrouw en prinses Eugenie hebben altijd een vriendschappelijke band onderhouden. 

23 Chelsy Davy arriveert op het huwelijk van prinses Eugenie. Naast haar wandelt Lady Melissa Percy.
AFP Chelsy Davy arriveert op het huwelijk van prinses Eugenie. Naast haar wandelt Lady Melissa Percy.

Model en actrice Cara Delevingne was eveneens aanwezig. Zij koos voor een broekpak mét hoge hoed.

23 Cara Delevingne.
AFP Cara Delevingne.

Topmodel Naomi Campbell was één van de eerste grote namen die op het huwelijk arriveerde. Net voor haar werd actrice Demi Moore gespot terwijl ze richting de kapel wandelde. 

23 Naomi Campbell.
AP Naomi Campbell.
23 Demi Moore.
AP Demi Moore.

De Amerikaanse actrice Liv Tyler, bekend van 'Lord of the Rings', stond ook op de gastenlijst. Robbie Williams was aanwezig samen met zijn vrouw Ayda Field en haar moeder. Door de sterke wind verloor Robbies schoonmoeder even haar hoedje.

23 Liv Tyler.
AP Liv Tyler.
23 Robbie Williams en vrouw Ayda Field.
AFP Robbie Williams en vrouw Ayda Field.

De Britse zanger James Blunt was samen met zijn vrouw aanwezig op het huwelijk. Beide waren ook van de partij bij het feest van Harry en Meghan. 

23 James Blunt en z'n vrouw.
AP James Blunt en z'n vrouw.

De Britse komiek Stephen Fry trotseerde samen met zijn echtgenoot Elliot Spence de harde wind op weg naar de kapel. 

23 Stephen Fry en zijn echtgenoot.
AP Stephen Fry en zijn echtgenoot.

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • rudolf jacobs

    hebben ze dan in Engeland geen kleermakers?,en hoe groot is de bruid?,ik bedoel in lengte want dat kleed lijkt mij toch wel veel te lang voor haar,een laaste vraagje is dat kleed berekent op de lopende meter?? zo ja wat een verspilling van belgisch garen

  • Lodewijk Placklé

    Paleisrevolutie ? Fergie nam wraak omdat ze door het vorstenhuis niet aanvaard werd

Lees meer