11
BELGAIMAGE/WIREIMAGE

Gestreken veters en baden in Spa Reine: dit zijn de gekste grillen van de royals

Meghan Markle die zélf de deur van een wagen sloot: er was heel wat rond te doen. Volgens sommigen was het een grote schande, omdat Meghan zo met de traditie breekt. Het Britse koningshuis is echter niet het enige hof waar ze bizarre regels hanteren of vreemde eisen hebben: ook deze royals houden er enkele opmerkelijke gewoontes op na.

Koning Willem-Alexander: dol op informaliteit 

In Nederland worden vorsten niet gekroond, maar ingehuldigd. Dit omdat een kroning iets sacraals en dus uit de tijd is. Volgens de Grondwet wordt er geregeerd bij de 'Gratie Gods', maar in feite is het bij de gratie van het volk. Als het parlement de koning wil afzetten, dan kan dat. In de Scandinavische landen wordt er ook niet meer gekroond.

Toch konden de aandachtige kijkers tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wel degelijk een kroon en scepter zien liggen. Dit juweel staat alleen symbool voor het koningschap en kan niet eens gedragen worden omdat het veel te groot is voor het hoofd. 

Prins Claus, de vader van Willem-Alexander, had overigens ook een afkeer van protocol. Hij verzocht het volk ooit om voorgoed afscheid te nemen van de stropdas, 'die slang rond je nek'.

11
ANP

Koningin Paola: baden in Spa Reine

Telkens als Paola in het verleden ons land vertegenwoordigde in Congo, had ze strenge eisen, zo ontdekte royaltywatcher Thierry Debels. Zo moest haar bad telkens met honderden flessen Spa Reine worden gevuld, omdat ze het water uit de kraan niet proper genoeg vond om zich in te wassen. Wie weet deed Spa daar wel de inspiratie voor z'n slogan 'Het zuiverende water' op?

11
Photo News

Phra Chao Yu Hua Bhumibol Adulyadej: posters overal

In Thailand heerst er een absolute monarchie, en het koningshuis kickt er dan ook op zijn macht. Zo liet de intussen overleden koning Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX, vastleggen dat het in zijn land verplicht is om het volkslied te spelen voor élke filmvoorstelling, sportwedstrijd en concert. En in elke straat en op bussen en taxi's hangen portretten van de man. Pittig detail: als je in Thailand over de monarchie praat, is het ten strengste verboden om je stem te verheffen.

11
REUTERS

Koningin Mathilde: zó vrijgevig

Mathilde heeft doorheen de jaren al heel wat ruikers in ontvangst mogen nemen. Wat weinig fans echter weten, is dat ze de bloemen nooit mee naar huis neemt. De koningin heeft er namelijk een gewoonte van gemaakt om de vaak prachtige boeketten te laten afleveren aan rusthuizen. Mooi gebaar!

11
AFP

Koningin Elizabeth & prins Charles: gestreken veters

Ook de Britse monarchie houdt er vreemde gewoontes op na. Zo onthult het boek 'Not in Front of the Corgis!' dat prins Charles, de vader van Harry en William, zich nog nooit zélf heeft uitgekleed. Elke dag voor het slapengaan laat hij daarvoor een kelner opdraven. Voorts eist Charles van z'n personeel dat de veters van zijn schoenen worden gestreken. Nog niet gek genoeg? Koningin Elizabeth heeft een vaste medewerker in dienst die elke dag een nieuw vel vloeipapier op haar bureau moet leggen. Dat om zeker te zijn dat niemand kan achterhalen wat ze noteerde door de inkepingen van haar pen op haar onderlegger te onderzoeken. 

11
AP

Prinses Maria Laura: geobsedeerd door China

Maria Laura, de dochter van prins Lorenz en prinses Astrid, is geobsedeerd door de Aziatische cultuur en alles wat met China te maken heeft. Daarom besloot de prinses om sinologie te studeren. Dat deed ze aan de University of London. Tussen 2007 en 2008 spendeerde Maria Laura trouwens heel wat tijd in China in het kader van haar studies. 

11
Photo News

Sjeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum: bizar vervoer

Hamdan is de kroonprins van de steenrijke staat Dubai. En dat zal iedereen geweten hebben, want de prins maakt er een gewoonte van om telkens met een ander vervoermiddel op te draven. Of dat nu in een vliegtuig, jetpack, paramotor, jetski, of al duikend of skydivend is... Hamdan probeerde het al allemaal uit. Nu ja, als een van 's werelds rijkste royals kan je natuurlijk geen buskaartje kopen, toch?

11
Instagram @faz3

Prinses Astrid: alles voor haar schoonheid

Astrid komt doorgaans stralend voor de dag. Volgens royaltywatchers heeft ze er alles voor over om haar natuurlijke schoonheid te bewaren. Zo wil ze enkel producten van biomerken gebruiken, en zweert ze bij een gezond eetpatroon. Ook mijdt ze steevast frisdrank.

11
photo_news

Sultan Hassanal Bolkiah: alles van goud

De vorst van de oliestaat Brunei behoort tot de rijkste mensen ter wereld. En wellicht ook tot de meest opmerkelijke, want de sultan houdt er enkele extravagante gewoontes op na. Zo wil Hassanal enkel kleding en accessoires dragen waarin goud verwerkt zit. Ook de ontelbare handdoeken in de 257 badkamers die zijn paleis telt, zijn om die reden met goud afgewerkt. Verder heeft de sultan de gewoonte zijn wagenpark elk jaar spectaculair uit te breiden. Niet makkelijk, want Hassanal bezit nu al meer dan zevenduizend wagens, waaronder zeshonderd Rolls-Royces en ruim 300 Ferrari’s.

11
AFP
11
AFP

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Uli Bernard

    Het is in thailand nog veel zotter: ze hebben een aparte taal om over en met de koning te babbelen. Zeggen dat de koning ook kakt resulteert in gevangenisstraf. Vreselijke dictatuur daar.

  • Diane Bernaerts

    Jen-Claude: Willem-Alexander en Maxima lijken mij anders ook behoorlijk "normaal". En de studies van Maria-Laura zou ik zeker geen "gekke gril" noemen.

Lees meer