4 Harry en Meghan
Photo News Harry en Meghan

Harry en Meghan zullen hun koninklijke titels niet meer gebruiken

Harry en Meghan zullen hun koninklijke titels ‘His Royal Highness’ en ‘Her Royal Highness’ niet langer gebruiken. Dat meldt Buckingham Palace in een verklaring die opgesteld is door koningin Elizabeth zelf, zo blijkt.  Harry (35) en Meghan (38) zullen ook geen dotaties en toelages meer krijgen. De twee gaan ook 2,4 miljoen pond (2,8 miljoen euro) aan overheidsgeld terugbetalen, dat gebruikt werd voor de renovatie van hun Frogmore Cottage in het graafschap Berkshire.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Britse koningin (93) schrijft het volgende: “Na vele maanden van gesprekken en meer recente discussies, ben ik blij dat we samen een constructieve en ondersteunende oplossing hebben gevonden voor mijn kleinzoon en zijn gezin.”

“Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde leden van mijn familie zijn. Ik erken de uitdagingen die ze hebben ervaren als gevolg van het intensief volgen van hen door de media in de afgelopen twee jaar en steun hun wens voor een onafhankelijker leven.

Ik wil hen bedanken voor al hun toegewijde werk in dit land, het Gemenebest en daarbuiten, en ben er bijzonder trots op hoe Meghan zo snel onderdeel van de familie is geworden.

Het is de hoop van mijn hele familie dat de overeenkomst van vandaag hen in staat stelt een gelukkig en vredig nieuw leven op te bouwen.”

Frogmore Cottage
Harry en Meghan zeggen dankbaar te zijn voor de steun van de koningin en de rest van de koninklijke familie. Ze moeten volgens het nieuwe model een stap terugnemen van hun koninklijke afspraken, waaronder militaire gelegenheden.  Vanaf dit voorjaar ontvangen ze geen overheidsgelden meer. Wel behouden ze hun privé-beschermheerschappen.  Het echtpaar heeft de wens uitgedrukt om de 2,4 miljoen pond verbouwingskosten aan Frogmore Cottage met eigen middelen terug te betalen.

Crisisoverleg
Harry en Meghan maakten begin januari bekend uit de spotlights te willen stappen als leden van het koningshuis en hun tijd te willen gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada. Bovendien wilden Harry en zijn Amerikaanse eega financieel onafhankelijk worden. De druk en de media-aandacht die de positie met zich meebrengt werd hen te veel. Buckingham Palace leek in eerste instantie compleet verrast door het statement van de twee. ‘Voorbarig’, klonk het. Vijf dagen geleden vond op Sandringham, het buitenverblijf van de Queen, een zeldzaam crisisoverleg plaats tussen de belangrijkste Britse royals. Inzet: de toekomst van Harry en Meghan. Koningin Elizabeth, prins Charles, prins William en prins Harry kwamen voor het eerst bij elkaar sinds de twee aangaven een stap terug te doen.

Na het crisisoverleg kwam de vorstin direct met een ongewoon persoonlijke en informele verklaring, waarin ze duidelijk maakte dat ze de situatie betreurt. “Mijn familie heeft een constructief gesprek gehad over de toekomst van mijn kleinzoon en zijn gezin. We steunen hun wens om een nieuw leven te beginnen. Ondanks dat we liever gezien hadden dat ze fulltime lid bleven van de koninklijke familie, respecteren en begrijpen we hun verlangen om onafhankelijker te opereren, en tegelijkertijd deel uit willen blijven maken van mijn familie.’’

West-Vancouver
Prins Harry ging woensdag weer aan het werk in Londen. In de tuinen van Buckingham Palace was hij gastheer van de loting voor de Rugby League World Cup 2021. Ogenschijnlijk goedgemutst schudde hij glimlachend de handen van de kleine rugbyspelertjes die waren uitgenodigd. Zijn vrouw, voormalig Suits-actrice Meghan, neemt in Canada al een voorschot op het nieuwe leven dat het koninklijk paar daar wil opbouwen. Ze zouden hun oog al hebben laten vallen op een droomvilla in West-Vancouver. Hun zoontje Archie werd op 6 mei 2019 geboren. 

4
AP
4 Queen Elizabeth met haar kleinzoon Harry en diens Meghan.
REUTERS Queen Elizabeth met haar kleinzoon Harry en diens Meghan.
4 Harry en Meghan met Archie, foto uit september 2019.
REUTERS Harry en Meghan met Archie, foto uit september 2019.

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • brigitte Garré

    Die 2 gaan nooit anoniem door het leven gaan, die zullen altijd gevolgd worden door de pers en kunnen rekenen op veel belangstelling. Slimme zet om nog meer te kunnen innen dan hun toelage met bezigheden die ze zelf kiezen.

  • jan geens

    Tja, privé heerschappijen van miljoenen ... ik dacht even dat ze zouden gaan leven als Jan modaal ... :-) stupid me !

Lees meer