Prins Harry en Meghan Markle één jaar getrouwd: zo hebben zij de hele Britse monarchie veranderd

Exact één jaar geleden, op 19 mei 2018, werd het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle voltrokken in de St George’s Chapel in Windsor Castle in het Verenigd Koninkrijk. De hele wereld keek op dat moment toe, wat nog steeds niet veranderd is voor het koninklijke koppel. Maar wat hebben de twee nu eigenlijk al verwezenlijkt? En in welke mate is de Amerikaanse Meghan veranderd? 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De periode waarin bijna niemand wist wie Meghan Markle was, kunnen we ons haast niet meer bedenken. Sinds ze een romance begon met de Britse prins Harry is ze loslopend wild voor de internationale pers en dat zal het Britse hof geweten hebben. Meghan en Harry hebben dan ook al voor heel wat commotie gezorgd in royaltyland, vooral omdat zij geregeld de zeer traditionele en strikte hofhouding op haar grondvesten laat daveren. 

Eerst even terugspoelen naar 8 november 2016: het begin van het ‘Meghan en Harry’-sprookje. Kensington Palace reageerde toen met een officiële verklaring op de geruchten dat de Britse prins zijn oog had laten vallen op de Amerikaanse actrice. Het paleis bevestigde hun relatie, het begin van een lang, niet altijd even rooskleurig, verhaal. Want toen Harry en Meghan voor het eerst publiekelijk verschenen - in september 2017 - tijdens de openingsceremonie van de Invictus Games in Toronto braken ze al de eerste regel: het is niet de bedoeling dat Britse royals in het openbaar affectie tonen. 

Het koppel liet het niet aan hun hart komen, want amper twee maanden later kwam de mededeling dat Harry en Meghan zich verloofd hadden. Weer zes maanden later mochten Harry en Meghan zich dan officieel man en vrouw noemen. 

(Lees verder onder de tweet) 

Eigen stempel

Meghan had haar stempel meteen gedrukt. In het huwelijk werden verschillende Amerikaanse elementen verwerkt, wat er toen al op wees dat zij de zaken op haar eigen manier wilde doen. En hoewel Markle het een maand na de bruiloft tijdens haar eerste officiële bezoek als royal bijzonder goed leek te kunnen vinden met Queen Elizabeth, zou dat vertrouwen het afgelopen jaar veel barsten hebben opgelopen. 

Met de regelmaat van een klok regent het immers verhalen over het feit dat Meghan Markle de koninklijke hofhouding op stelten zet. Maar daar denkt ‘het volk’ toch helemaal anders over. De Britten vinden immers dat prins Harry en zijn vrouw voor een frisse en broodnodige wind van verandering zorgen. Hun manier van denken en doen zou het imago van het Britse hof alleen maar opkrikken. Dat zou het hele gebeuren eindelijk naar de moderne tijd brengen.

Zo spraken leden van de koninklijke familie zich in het verleden amper uit over politieke aangelegenheden of over zaken die hen na aan het hart liggen. Daar bracht Markle verandering, want zij deinst er niet voor terug om haar steun aan bepaalde organisaties of doelen uit te spreken. Ze liet haar licht schijnen op bewegingen als #MeToo, Time’s Up en het feminisme en ze sprak zich uit voor abortus. Door haar mening duidelijk te maken, zorgt ze ervoor dat de Britse waarden en normen door een geheel andere lens worden bekeken. Het komt de reputatie van de monarchie alleen maar ten goede, vinden velen.

(Lees verder onder de foto)

Meghan deinst er niet voor terug om haar politieke mening publiekelijk uit te spreken.
Photo News Meghan deinst er niet voor terug om haar politieke mening publiekelijk uit te spreken.

Regels versoepeld

Ook het feit dat Meghan en Harry, ondanks de regels, hun liefde voor elkaar blijven tonen tijdens hun uitstappen heeft voor een blijvende impact gezorgd. Hoewel de twee eerst op de vingers werden getikt, zou het Britse hof zich hier intussen bij hebben neergelegd. Van handjes vasthouden tot arm-in-arm: Meghan en Harry maakten het wellicht mogelijk voor de komende generaties. 

Ook de stijlvoorschriften en kledingregels werden versoepeld door de komst van Meghan. De voormalige actrice trekt zich weinig aan van tradities en laat geen kans onbenut om zich haar eigen stijl aan te meten. Ongestijld haar? Check. Rokjes of jurkjes boven de knie? Ook geen probleem. Haar nagels lakken in een kleur die eigenlijk verboden is? Waarom niet.

En dan zijn er nog die andere ‘opstootjes’ die Harry en Meghan volgens kenners ‘heerlijk normaal’ maken. Zo mogen er volgens het strenge protocol eigenlijk geen selfies genomen worden met de leden van de koninklijke familie, maar daar denkt prins Harry anders over. Of zoals op 25 september vorig jaar, toen Meghan werd ‘betrapt’ toen ze tijdens een officieel bezoek aan een tentoonstelling zelf de autodeur sloot.

(Lees verder onder de tweet)

Menselijk en dichtbij 

Harry en Meghan worden ook geprezen omdat ze de Britse monarchie ‘menselijk’ maken en weer dichter bij het volk brengt. De achtergrond van Markle speelt daarbij een belangrijke rol, gezien zij Amerikaans, een kind van een zwarte moeder, niet katholiek en afkomstig is uit het lagere segment van de middenklasse. Ze was ook al eerder getrouwd en gescheiden (van 2011 tot 2013 was ze gehuwd met producer Trevor Engelson). Dat een royal trouwt met zo’n ‘pakket’ was tot dan ongezien binnen de Britse koninklijke familie. Terwijl zulke relaties eigenlijk niet meer dan dagelijkse kost zijn. 

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want ook de aanhoudende conflicten tussen Meghan en de rest van haar familie zijn een nieuw gegeven voor de Britse monarchie. Meghan blijft immers de covers van bladen en de krantenkoppen halen met allerlei vetes en ruzies, wat het imago van de koninklijke familie ernstig kan beschadigen. 

Ondanks de donkere wolken die er soms hangen, is Markle toch met open armen ontvangen door de Windsors én door ‘het volk’. Haar relatie en huwelijk met prins Harry waren het begin van een heuse Meghanmania, die ongetwijfeld nog lang niet voorbij gaat. Na jarenlang te hebben gespeeld in ‘Suits’ - waarin ze trouwens heel toepasselijk afscheid nam met een huwelijk - heeft Markle nu de rol van haar leven gevonden. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anthony van der Borght

    Zolang dat het goed zit bij elkaar. Zal dat blijven duren. Nooit trouwen tegen u zin . Dat is het t'zelfde met een job nooit iets doen tegen u zin wat ik ook niet doen !!!

Lees meer