2
EPA/Twitter

Thaise bevolking ‘rebelleert’ tegen uitspattingen van koning Rama X in Duitsland: “Waarom hebben wij hem nodig?”

De uitspattingen van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn - die door het leven gaat als Rama X - worden hem in zijn thuisland niet bepaald in dank afgenomen. Dat de monarch met verschillende vrouwen aan zijn zijde in Duitsland verblijft terwijl alle hotels voor toeristen gesloten zijn en het aantal besmettingen in Thailand blijft stijgen, leidt tot een storm van (online) protest. Hoewel er in het Aziatische land zware celstraffen staan op het bekritiseren van de monarchie, willen vele Thai toch hun verontwaardiging laten blijken. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De koning geldt in Thailand traditioneel als een levende god. Rama X is de opvolger van zijn vader Bhumibol, die in oktober 2016 overleed na zeventig jaar op de troon te hebben gezeten. Maar wie nu de sociale media bekijkt, ziet dat de Thaise bevolking vooral schande spreekt over hun koning, die met onder andere twintig vrouwen in de mondaine Beierse wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen is neergestreken. En ondanks de strikte uitgaansbeperkingen die in de Duitse deelstaat van kracht zijn, maakt de monarch ook geregeld uitstapjes met zijn gezelschap in de stad. 

Sinds de praktijken van Rama X in zijn thuisland aan het licht kwamen door een lokale activist, staat een Thaise hashtag, vrij vertaald: #waaromhebbenwijeenkoningnodig prompt bovenaan de lijst van meest besproken onderwerpen in het land. De hashtag die de monarchie in twijfel trekt, werd de afgelopen 24 uur al meer dan 1,2 miljoen keer gebruikt. Iets wat ook de autoriteiten niet is ontgaan, want de Thaise minister van Digitale Economie en Samenleving heeft intussen een veelzeggende waarschuwing gedeeld op Twitter. Wie de strenge wetten rond het verspreiden van online inhoud overtreedt, riskeert tot 15 jaar achter de tralies te belanden. 

Ik geef liever geen commentaar”, zei de minister tegen Reuters toen hem werd gevraagd of zijn waarschuwing verband hield met de stroom aan afkeurende berichten over de monarchie. “Ik heb niet gespecificeerd waar dit over ging - dit is een algemene herinnering. We volgen alle problemen op, zoals nepnieuws. We monitoren zoveel mogelijk en zo regelmatig mogelijk. We respecteren zelfexpressie, maar als het schade veroorzaakt, zullen we de wet uitoefenen.”

(lees verder onder de foto)

2
AP

Bankbiljetten beklad

De Thai uiten ook op andere manieren hun ongenoegen. Zo deelde Andrew MacGregor Marshall, journalist en auteur van ‘A Kingdom in Crisis: Thailand’s Struggle for Democracy in the Twenty-First Century’ enkele afbeeldingen waaruit zou blijken dat de koning steeds meer tegenwind krijgt van de bevolking. Op de foto’s is te zien hoe Thaise bankbiljetten werden beklad, onder meer door de ogen van Rama X te doorstrepen.

Marshall deelde verder nog een artikel waarin stond dat koning Vajiralongkorn 100 beademingsapparaten aan Thaise ziekenhuizen had geschonken en meent dat dit om ‘nepnieuws’ gaat. “Die foto werd in Italië gemaakt en heeft niets met Thailand te maken”, aldus de journalist op Twitter. 

Corona-uitbraak

De gezondheidsautoriteiten van Thailand melden intussen dat er 107 nieuwe gevallen zijn bijgekomen in het land. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen op 934. Het gaat om 27 patiënten met corona die contact hebben gehad met reeds besmette mensen, 13 nieuwe gevallen inclusief ‘geïmporteerde gevallen’ en 67 mensen van wie nog niet bekend is hoe ze het virus hebben opgelopen. In Thailand zijn al vier mensen aan het coronavirus overleden, 70 patiënten zijn genezen en 860 mensen worden nog in het ziekenhuis behandeld.

LEES OOKToeval of kwaad opzet? Minnares van Thaise koning Rama X plots spoorloos verdwenen

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudi Swinnen

    @ Claude Van Isterdael ...Ik woon al 10 jaar in Thailand .Jouw visie over deze koning klopt helemaal . Maar waarom zou het leger een coup plegen ? Ze zijn al enkele jaren aan de macht en hebben het voor het zeggen . ( tegen de wil van de meerderheid van de onderdanen .) De koning heeft niks in de pap te brokken .

  • chris delanghe

    Middeleeuwse toestanden een democratie onwaardig. Een totaal gebrek aan respect voor de bevolking hier en in zijn eigen land. En dat wordt goedbevonden, en mijnheer mag rustig zijn goesting doen in tijden van corona waar de rest van de wereld zo goed als in lockdown is. Iedereen gelijk voor de wet, maar de wet is nog steeds niet gelijk voor iedereen...

Lees meer