4 Prince Charles
Photo News Prince Charles

Wordt Charles binnen 18 maanden koning? Britten zijn overtuigd van wel, want de Queen wil op pensioen

Er is nog niets officieel gemaakt, maar achter de schermen van Kensington Palace gedraagt prins Charles zich al als een echte koning. Dat is misschien broodnodig, want volgens de Britse media is de Queen van plan om op haar 95ste op pensioen te gaan, en dat is binnen 18 maanden al zover. Ze heeft het intussen wel verdiend, want met 65 jaar op de troon is ze de langst regerende Britse koningin ooit. 

Charles is ondertussen al 71, en hij wacht al tientallen jaren op zijn beurt om op de troon te zitten. Dat moment lijkt eindelijk dichterbij te komen, en dat zou zich uiten in een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel bij de kroonprins. Zo zou hij onder andere een invloedrijke rol hebben aangenomen wat het ontslag van zijn broer Andrew betreft. Om het koningshuis zo goed mogelijk te beschermen zag hij erop toe dat Andrew in het licht van het Epstein-schandaal zo snel mogelijk van zijn publieke functies werd ontheven. 

Dinsdag kwam hij pas thuis van zijn tour door Nieuw-Zeeland, maar meteen liet hij zijn leiderskwaliteiten zien. Het personeel ter plekke zou erg onder de indruk zijn geweest van zijn doelbewuste acties. “Hij had het interview van Andrew met de BBC zelf nog niet laten screenen, maar hij wist meteen wat er moest gebeuren. De schade was te groot”, klinkt het binnen de paleismuren. Voor de Queen zelf was het moeilijk om Andrew, volgens velen haar favoriete zoon, te ontslaan. Maar onder druk van Charles deed ze het toch. Was dat misschien één van haar laatste belangrijke beslissingen als koningin? Hoewel Elizabeth erg geliefd is bij het volk, begint de publieke opinie toch te keren in het voordeel van een ‘frisse wind’. 

(lees verder onder de foto)

4 Queen Elizabeth II, de langst regerende koningin van het Verenigd Koninkrijk.
AP Queen Elizabeth II, de langst regerende koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Binnen 18 maanden wordt de Queen 95, dezelfde leeftijd waarop haar man, prins Philip, besloot om op pensioen te gaan. Of Charles ook effectief gekroond zal worden voor haar overlijden, is nog niet duidelijk. Wel neemt hij nu al veel van haar publieke functies over, ook omdat de koningin niet meer zo goed te been is als vroeger. Hij gaat bijvoorbeeld naar bepaalde evenementen in haar plaats. De overgang van moeder naar zoon wordt stilletjes aan voelbaar in Kensington Palace, al zijn ‘overdracht van de macht’ en ‘troonsafstand’ volgens velen nog verboden woorden binnen de Britse monarchie. In 2018 was de Queen aanwezig op 283 officiële aangelegenheden, Charles had er 507. In feite is hij momenteel koning in alles behalve titel. 

Geruchten dat prins Charles afstand zou doen van de kroon ten voordele van zijn zoon, prins William, hebben dus weinig draagkracht. Het is waarschijnlijker dat Charles de kroon op zich zal nemen, al was het alleen maar om zijn kind - die zelf nog drie erg jonge kinderen heeft - te ontzien van die publieke ‘last’. 

4 Elizabeth met haar zonen, Charles en Andrew. Die laatste werd uit zijn publieke functies ontheven.
AFP Elizabeth met haar zonen, Charles en Andrew. Die laatste werd uit zijn publieke functies ontheven.
4 Prins William, hier met zijn vrouw Catherine en zijn drie kinderen (George, Charlotte en Louis), zal troonopvolger worden wanneer Charles koning wordt.
Photo News Prins William, hier met zijn vrouw Catherine en zijn drie kinderen (George, Charlotte en Louis), zal troonopvolger worden wanneer Charles koning wordt.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wang-Hey Tai

    Hoewel hij de titel van “koning” nog niet heeft, doet hij achter de schermen wel veel belangrijke zaken. Bovendien kunnen wij zelf er niets aan doen dat hij de koning zal worden. Ten slotte is hij oud, dus als hij een mindere goede koning zou zijn, dan zal het toch niet lang duren voordat iemand anders koning wordt. Ik denk dat prins Charles een verantwoordelijke en goede koning zal zijn.

  • Robert De Fruytier

    Hij kan in ieder geval al goed lachen door het idee van zijn toekomstige riante loon.........

Lees meer