Delphine Boël
Photo News Delphine Boël

Wordt Delphine Boël straks prinses? “Weinig politici zullen hier ‘nee’ op durven te zeggen”

Meer dan zeven jaar beweerde Delphine Boël (52) dat ze enkel erkenning wenst, niet geïnteresseerd is in titels en al zeker niet in de centen. Maar nu keert de dochter van koning Albert (86) haar kar: ze wil toch prinses van België worden.

Als het Delphine om de erfenis te doen is, was ze beter het enige kind gebleven van de steenrijke industrieel Jacques Boël (91). Daarvoor eis je niet om erkend te worden als vierde kind van een veel armere koning. Maar het ging haar altijd om het principe, niet om het geld en evenmin om een titel. Alleen, nu haar juridische erkenning als wettelijke dochter van koning Albert II slechts een kwestie van tijd is, komt Delphine opeens met een nieuw pakket eisen op de proppen. Ze wil de naam ‘van Saksen Coburg’ en de titel ‘prinses van België’ krijgen en zou ook graag aangesproken worden als ‘Hare Koninklijke Hoogheid’.

Adelsrecht

“Met die nieuwe eisen dreigt Delphine alle sympathie te verliezen die de Belgen voor haar hadden gekregen”, zeggen royaltywatchers. “Ze wil gewoon dezelfde rechten als haar broers en zus”, reageert Delphines advocaat. “Volgens het adelsrecht kan een buitenechtelijk kind als Delphine de titels van haar biologische vader niet eens erven”, weerlegt de advocaat van koning Albert.

Koninklijk besluit

Maar dat blijkt niet helemaal het geval. “De koninklijke familie staat wat dat betreft los van de adel”, weet grondwetspecialist Herman Matthijs. “De titel ‘prinses van België’ kan alleen maar door de regering gegeven worden met een Koninklijk Besluit.” Volgens hem zou het goed kunnen dat die titel haar toegestaan zal worden. “In 1950 zou geen enkele partij dat hebben gedaan voor een buitenechtelijk kind. Maar vandaag zijn er wellicht weinig politici die ‘nee’ durven te zeggen. Niemand wil ervan beschuldigd worden Delphine te discrimineren.”

Lees ook:

Mag Delphine Boël koninklijke titels dragen? Hof van beroep doet eind oktober uitspraak

Delphine Boël hoort deze week of ze al dan niet ‘prinses’ genoemd zal worden

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elle Devee

    Als het voor het geld was te doen geweest was ze beter de enige erfgename van Boël gebleven. Albert is een armoedzaaier vergeleken met Boël.

  • Ines HUBERT

    Het was toch maar enkel voor 'de erkenning van haar vader' niet? En nu plots aan de eindmeet gaat het toch over de titel (en het geld?). Neen, geen respect voor deze persoon.

Lees meer