Dieter Bacquaert

Saartje Vandendriessche over de dood van haar ex-vriend: “Ik had het gevoel dat ik gefaald had”

Vanmorgen was Saartje Vandendriessche te gast in ‘De Rotonde’ op Radio 2. Ze praatte in het programmaover de zelfdoding van haar ex-vriend Thomas, die vorig jaar overleed. De presentatrice, die zich toen net geplaatst had voor de finaleweken van ‘De Slimste Mens’, gaf daarop forfait. “Ik ga dit ooit een plaats kunnen geven. Maar nu nog niet.”

De dood van haar ex heeft Saartje erg geraakt. “Het was dan wel een ex-partner, maar het feit dat die gewoon verdwijnt uit je leven, ook al is het dan zijn eigen keuze geweest, is enorm hard aangekomen”, vertelde ze. “Je kan dat allemaal rationeel plaatsen: ‘het was zijn keuze en dat moet je respecteren’. Ik kan al die rationele overwegingen opsommen. Maar zo werkt het niet. De mens zit anders in elkaar en zoekt meteen bij zichzelf de fout.”

“Er zijn schuldgevoelens waar je mee moet omgaan, terecht of onterecht”, gaat ze verder. “Die emoties die achter een hoek zitten - ik noem dat venijn of gif - die slaan je echt wel onderuit. Het is veel mooier als je van iemand afscheid kan nemen dan dat het op zo’n manier moet gebeuren. Dat is een litteken dat je voor de rest van je leven met je meedraagt, dat er altijd zal zijn. En dat vind ik heel erg. Maar je moet er gewoon mee leren leven.”

De twee waren ondanks hun breuk nog steeds goede vrienden. “Ik heb echt heel veel gedaan voor hem. Het is ook een ontgoocheling naar mezelf toe. Ik kende de ernst van de situatie, en ik heb echt het gevoel dat ik heb gefaald in dit geval. Ik heb het al gezegd: als ik iets begin, wil ik het ook afmaken, dan hoop je op een goed einde. Dat is niet gebeurd, en dat is moeilijk. Ik ga dit ooit wel een plaats kunnen geven. Maar nu nog niet.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tina Colpaert

    Niemand zou zich schuldig moeten voelen die andere persoon kiest erzelf voor!

  • Dirk Bytebier

    Veel sterkte Saartje , komt bij de meeste wel eens voor de schuld niet bij jou leggen

Lees meer