Stefaan Degand
BELGA Stefaan Degand

Stefaan Degand geeft schoolvoorstellingen over pesten: “Mijn vrouw kwam vroeger thuis met blauwe ogen en afgeknipte haren”

Stefaan Degand (40) geeft schoolvoorstellingen over pesten, zo zegt hij op Radio 1. Dat doet hij samen met enkele andere spelers die vroeger zelf heel erg gepest zijn. Het stuk heet ‘Rood’ en moet jongeren bewust maken van de gevolgen van pesterijen. 

“Mijn overleden vrouw is gigantisch gepest geweest. Dat ging héél ver.” Aldus Degand op Radio 1. Hij verloor zijn vrouw Julie in 2017 aan een infectie met bacteriële meningitis. “Haren afknippen, blauwe ogen, boterhammen afgeven, geld afgeven aan de schoolpoort... Het is niet te onderschatten. Als je gepest wordt, dat zag ik ook bij haar, dan tekent dat je op één of andere manier voor de rest van je leven.”

Eerst binnen

“Er waren bepaalde komma’s in ons contact”, herinnert hij zich. “Die mij deden denken van: hé, dit is toch vreemd? Bijvoorbeeld, als we een café binnengingen moest ik altijd eerst binnengaan. Ik moest ook altijd aan de ober vragen of we nog iets konden drinken, dat deed ze zelf niet graag. Ik vond dat uiteraard geen probleem, ‘tuurlijk liefje’, maar toen is er dat gesprek gekomen over pesten, en dat verklaarde veel. Zo zie je maar dat iemand die gepest is echt veel liefde nodig heeft om zijn hoofd te leggen.” 

Emotioneel

Het centrum van de hele voorstelling zijn wil hij niet. “Ik wilde niet dat het Stefaan Degand ‘en de mensen’ zou worden. Nee, ik speel een Indiaan en ik ben de schaduw van de mensen die op de scène staan. Het is de eerste keer dat ik samenwerk met kwetsbare mensen. Het was een emotionele ontmoeting, maar dit vind ik echt iets dat mensen moéten zien.”  

Tickets zijn via deze link verkrijgbaar.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raymond van der craen

    Pesten is van alle tijden maar heb je al ooit gehoord dat een schoolleraar of toezichter veroordeeld is omdat hij pesten toeliet?

  • lut vanhyfte

    Vader mishandelt moeder, moeder reageert zich af op de kinderen en de kinderen pesten niet enkel de hond... Vermeden slachtoffers zijn vaak vermeden daders.

Lees meer