3 Tomas De Soete bij zijn hutje aan de visvijver, waar de radio-uitzendingen zullen plaatsvinden.
VRT Tomas De Soete bij zijn hutje aan de visvijver, waar de radio-uitzendingen zullen plaatsvinden.

‘Fiskepark’: De tv- én radiocomeback van Tomas De Soete: "In mijn mancave kan ik doen wat ik wil"

Hij verdween zeven jaar van de radio en vier jaar van het tv-scherm, maar nu is Tomas De Soete (42) helemaal terug. Half mei start zijn fictiereeks 'Fiskepark' op Canvas en nu zondag is hij al te horen op Radio 1. Die radioshow wordt opgenomen in zijn mancave, waar De Soete de voorbije jaren de tijd vond om te bezinnen.

Na zijn vertrek bij Studio Brussel in 2012 keert Tomas De Soete terug naar zijn oude liefde: radio. Vanaf zondag presenteert hij acht weken lang 'Radio Fiskepark' op Radio 1, een praatprogramma waarin hij iedere week samen met twee gasten de actualiteit op een eigenwijze manier onder de loep neemt. Wat later start ook de fictiereeks 'Fiskepark' op Canvas. Die produceerde hij samen met Filip Lenaerts en Joeri Vlekken. De Soete speelt er ook zelf in mee - als zichzelf. "Wel een gruwelijke versie van mezelf", zegt hij. En dat is met een kale knikker, een lange baard en een uit de kluiten gewassen bierbuik. "Je stelt je behoorlijk kwetsbaar op door zo'n lelijke versie te van jezelf te spelen", vertelt De Soete. "Maar ik moest erdoor om vooruit te geraken."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Siska succesvoller

Toen de talkshow 'Café Corsari' in 2015 ten einde kwam, belandde De Soete in een onzekere periode. "Jarenlang had ik dagelijks programma's gemaakt en nu was er geen concreet plan", zegt hij. "Dat begon op den duur op me te wegen. In die periode kreeg ik ook mijn vierde kind, een prachtig moment, maar tegelijk dacht ik : 'Je moet het stilaan gaan weten, want die vier moeten ook eten.'"

De carrière van zijn partner Siska Schoeters ging na die geboorte van hun dochter Minnie net erg hard. "In schril contrast met de mijne, we waren een soort Europa op twee snelheden geworden. Maar ik ben blij dat ze het volgehouden heeft. (lachje)" Ook zijn collega en goede vriend Freek Braeckman, met wie hij 'Café Corsari' presenteerde, had geen last van een zwart gat. "Hij smeet zich direct in een nieuw programma met Julie Van den Steen ('Typisch mensen', red.) en had nog een aantal andere projecten. 'Shit', dacht ik. 'Hij weet het al en ik zit hier te wroeten.' Het was niet de gemakkelijkste tijd uit mijn leven."

De reeks maken was als een soort therapie voor De Soete. "Het heeft me energie gegeven voor twintig jaar. Reculer pour mieux sauter, zeggen ze in het Frans. Een stapje achteruit zetten om er twee vooruit te kunnen nemen. Want ik had nooit gedacht dat ik ooit zou acteren. Laat staan dat ik mijn eigen reeks zou kunnen maken. Nadien zie ik wel wat er komt. Praat- en muziekprogramma's op de radio liggen me. En waarom ook niet eens andere personages spelen als acteur?"

Visvijver in het Deens

De naam 'Fiskepark' - 'visvijver' in het Deens - is niet toevallig gekozen. Enkele jaren geleden bouwde De Soete aan een visvijver rond Dendermonde een chalet, en daar nam hij niet alleen een deel van zijn eerste fictiereeks op, ook de radio-uitzendingen worden er gemaakt. "Het is de uitgelezen plek om te werken", zegt hij. En De Soete is niet de enige die er zo over denkt, want ook funkartiest Delv!s gebruikte de hut om aan zijn laatste album te werken. "Het is mijn mancave, waar ik kan doen wat ik wil, behalve Bent Van Looy een bijl in zijn hoofd planten, zoals in de reeks gebeurt, natuurlijk", lacht De Soete.

"Als er iets is wat ik in de afgelopen vier jaar heb geleerd, is het wel hoe snel de media evolueren", aldus De Soete. "Er is natuurlijk een verschil tussen erkend en herkend worden, maar ik merk dat de vriendjes van mijn kinderen helemaal geen idee hebben wat ik daarvoor in de media heb gedaan. Het is niet dat ik hen dat vraag, hoor. (lacht) Ik stel het gewoon vast. Maar het is prima zo, voor alles is er tijd en plaats."

'Radio Fiskepark': vanaf zondag tussen 13.00 en 14.00 uur op Radio 1. 'Fiskepark' loopt vanaf 15 mei op Canvas.

3 In 'Fiskepark' probeert een verwilderde De Soete Bent Van Looy te vermoorden.
VRT In 'Fiskepark' probeert een verwilderde De Soete Bent Van Looy te vermoorden.
3 Ook echtgenote en Radio 2-Madam Siska Schoeters heeft een rol in de reeks, als zichzelf.
VRT Ook echtgenote en Radio 2-Madam Siska Schoeters heeft een rol in de reeks, als zichzelf.

Lees meer