2
Chris Pizzello/Invision/AP

‘Game of Thrones’ neemt afscheid met 12 beeldjes en Kim Kardashian wordt uitgelachen: alles wat je moet weten over de Emmy Awards

Vannacht vond in het Microsoft Theater in Los Angeles de uitreiking van de Emmy Awards plaats, de belangrijkste Amerikaanse tv-prijzen. Het was de 71ste keer dat de beeldjes uitgedeeld werden door de Television Academy. ‘Game of Thrones’ ging, zoals verwacht, voor de laatste keer met wat prijzen lopen. Al was de verrassing van de avond toch het gros van de Hollywood-sterren die het niet konden laten om Kim Kardashian recht in haar gezicht uit te lachen.

Voor het eerst sinds 2003 was er geen presentator voor de prestigieuze ceremonie. De makers van ‘The Simpsons’ kwamen daarom met een hilarisch idee op de proppen. In een kort animatiefilmpje probeert het personage Homer Simpson zich op te werpen als presentator van de avond, maar daar wordt helaas een stokje voor gestoken. Terwijl hij inspirerende woorden met het publiek deelt, wordt de gele man verpletterd door een vleugelpiano. Nadat er wat gespeelde commotie ontstond, kon de show echt beginnen. Acteur Ben Stiller mocht de eerste award uitreiken. De bij ons eerder onbekende acteur Thomas Lennon verzorgde als voice-over de avond van commentaar. “Zo kunnen de actrices in de gevangenis ook mee volgen”, haalde hij uit naar Felicity Huffman, die naar de cel moet na een veroordeling in een groots omkoopschandaal.

Elk jaar vult de zaal van het Microsoft Theater zich met lachsalvo’s en dat was ook dit jaar het geval. De iconische acteur Bob Newhart (90), die in Amerika vooral bekend is door de naar hem vernoemde reeksen ‘The Bob Newhart Show’ en ‘Newhart’, is al even uit de spotlight verdwenen, maar maakte voor de Emmy Awards een korte terugkeer. Opgesteld tussen enkele wassen beelden van tv-legendes kwam de man plots tot leven. Fans in de zaal én op Twitter werden helemaal gek. Ook de Kardashians kregen de lachers op hun hand, alleen was dat niet de bedoeling. Toen Kim Kardashian op het podium verklaarde dat haar familie perfect wist hoe goede televisie voortkomt uit mensen die zichzelf zijn, werd ze uitgelachen.

De Emmy Awards staan ook garant voor serieuzere momenten. Actrice Michelle Williams, die het beeldje voor ‘Beste Actrice in een miniserie’ won voor haar rol in ‘Fosse/Verdon’, gebruikte haar momentje in de spotlight om de ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen in Hollywood aan te kaarten. Haar ‘All The Money In The World’-tegenspeler Mark Wahlberg kreeg aanvankelijk meer geld voor hetzelfde werk, maar dat liet de actrice niet zomaar gebeuren. “Ik wil graag Fox bedanken omdat ze me een gelijk loon voor gelijk werk gaven. Als je een persoon het gevoel geeft dat hij of zij waardevol is, dan geeft dat hen kracht om beter te presteren.”

Afscheid van ‘Game of Thrones’

Met 32 nominaties - een absoluut record - was ‘Game of Thrones’ de gedoodverfde winnaar van de avond. Toch wist het laatste seizoen van de populaire reeks ‘slechts’ 12 beeldjes mee naar huis te nemen, al evenaart de reeks daarmee wel zijn eigen record. Kleine kanttekening: tien van de awards werden eerder uitgereikt in de zogenaamde creative arts-categorieën. Tijdens de live-ceremonie moest de cast dus van het podium afdruipen met amper twee beeldjes, waaronder ‘Beste Dramareeks’. In de categorie ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ waren vier van de zes genomineerden ‘Game of Thrones’-actrices, maar geen van hen wist de prijs te verzilveren. Enkel Peter Dinklage, die de geliefde dwerg Tyrion vertolkt, werd beloond voor zijn acteerprestaties. Hij was elk seizoen genomineerd voor de prijs van ‘Beste Mannelijke Bijrol’ en won hem vier keer, waaronder vorig jaar.

2 De cast van ‘Game of Thrones’ samen met George R. R. Martin (tweede van rechts), de bedenker van de boekenreeks waarop de serie gebaseerd is.
AFP De cast van ‘Game of Thrones’ samen met George R. R. Martin (tweede van rechts), de bedenker van de boekenreeks waarop de serie gebaseerd is.

Jodie Comer en Billy Porter wonnen de prestigieuze Emmy’s voor ‘Beste Actrice’ en ‘Beste Acteur’ in de categorie dramaseries. Billy Porter kreeg het beeldje voor zijn rol in ‘Pose’. Claire won haar Emmy voor haar rol in ‘Killing Eve’. De award voor ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ werd naar huis meegenomen door Julia Garner die schitterde in ‘Ozark’. Haar mannelijke evenknie was Peter Dinklage voor zijn rol in ‘Game of Thrones’, zoals eerder vermeld in dit artikel. Voor hun iets luchtigere acteerprestaties werden ‘Barry’-acteur Bill Hader en ‘Fleabag’-actrice Phoebe Waller-Bridge bekroond. De beste bijrollen in een komediereeks waren voor Tony Shalhoub en Alex Borstein, beiden bekend van de hilarische serie ‘The Marvelous Mrs. Maisel’.

De Emmy voor beste miniserie ging naar ‘Chernobyl’. In het miniserie-departement gingen Jharell Jerome (‘When They See Us’), Michelle Williams (‘Fosse/Verdon’), Ben Whishaw (‘A Very English Scandal’) en Patricia Arquette (‘The Act’) met de prijs voor respectievelijk ‘Beste Acteur’, ‘Beste Actrice’, ‘Beste Mannelijke Bijrol’ en ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ lopen. Verder wonnen ook ‘RuPaul’s Drag Race’ en het gelauwerde sketchprogramma ‘Saturday Night Live’ een award op de 71ste Emmy Awards.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefaan De Wasch

    Bob Newhart uit het oog verdwenen ? Zeker nooit naar The Big Bang Theory gekeken ?

  • Delta indigo Charlie kilo

    Tis weer Hollywood, u heeft uzelf een gevoel van waardevol te zijn, niet anderen en het hangt zeker niet af van u loon...toch een totaal verkeerde boodschap om mee te geven aan de mensen die naar u opkijken.

Lees meer