2 VRT-presentatrice Saartje Vandendriessche is in het eerste seizoen te zien als prostituee. In enkele scènes gaat ze zelfs the full monty.
VTM VRT-presentatrice Saartje Vandendriessche is in het eerste seizoen te zien als prostituee. In enkele scènes gaat ze zelfs the full monty.

'Matroesjka's' opnieuw populair dankzij heruitzendingen en VTM GO: “Maar rijk ben ik er niet van geworden”

Na de eerdere succesvolle herhalingen van 'Lili en Marleen' en 'Wittekerke' haalt VTM nu het 15 jaar oude 'Matroesjka's' van onder het stof. Vorige week haalde de eerste aflevering van de tv-klassieker 185.000 kijkers op Q2. Op VTM GO - het gratis online videoplatform van de zender - is 'Matroesjka's' zelfs de best bekeken reeks. "Ons geheim? We hebben een aantal memorabele personages gecreëerd", aldus bedenker Marc Punt (56).

'Drink, suck, fuck, whatever. Ga mor wa me eulle tette zwaaien!', 'Schatke, you want to make money? Awel, then you fuck!', 'Gij hebt niks te liken, stoemme trut!'. Toegegeven, fijnbesnaard kan je de oneliners van Ray Van Mechelen en z'n kompanen uit 'Matroesjka's' niet echt noemen. Toch heeft de Vlaming er na vijftien jaar nog steeds oren naar. "Uiteraard is dat blijvende succes heel erg leuk voor mij", zegt bedenker Marc Punt. "Dat kijkers na al die jaren nog steeds enthousiast zijn over je serie, daar droom je van als televisiemaker. Het geheim van dat succes? In de eerste plaats de personages, denk ik. Uiteraard is er de iconische Ray Van Mechelen (Peter Van den Begin), maar ook Jan Verplancke (Axel Daeseleire), Vincent Dockx (Tom Van Dyck) en Eddy Stoefs (Luk Wyns) spreken blijkbaar nog steeds tot de verbeelding. Kijkers onthouden scènes en een reeks oneliners uit de serie staat intussen in het collectieve geheugen gegrift."

Meeleven met 'bad guys'

Toch blijft het best verrassend dat de serie zo'n succes is geworden. Want vergis je niet: 'Matroesjka's' is geen luchtige hap televisie. Het verhaal draait immers rond een bende Belgische vrouwenhandelaars die in Oost-Europa en Thailand meisjes rekruteren om ze hier te laten werken als prostituees. De meesten komen terecht in de Antwerpse Studio 69, waar Van Mechelen en zijn handlangers de plak zwaaien. "Hoe verwerpelijk en triest vrouwenhandel in se ook is, het was dramatisch een dankbaar onderwerp", aldus Punt. "In 'Matroesjka's' heb ik dat drama gecombineerd met de grote en kleine problemen van een bende lokale criminelen. Het gekke is dat kijkers zowel met de slachtoffers - wat uiteraard de bedoeling was - als de bad guys meeleven."

2 V.l.n.r.: Axel Daeseleire, Tom Van Dyck, Luk Wyns, Frank Aendenboom, Marc Van Eeghem, Peter Van den Begin en Manou Kersting.
VTM V.l.n.r.: Axel Daeseleire, Tom Van Dyck, Luk Wyns, Frank Aendenboom, Marc Van Eeghem, Peter Van den Begin en Manou Kersting.

"Voor mij persoonlijk is het toch wel bijzonder om bepaalde scènes met de intussen spijtig genoeg overleden acteurs Marc Van Eeghem en Frank Aendenboom nog eens opnieuw te zien. Zo herinner ik me de sterfscène van John Dockx, het personage dat meesterlijk vertolkt werd door Frank Aendenboom. John sterft aan een hartaanval, maar Frank was een heel trotse man. Dat sterven moest dus met de nodige stijl gebeuren. Zomaar bezwijken? Dat zat er niet in."

Weinig politiek correct

Toch lijkt het in #MeToo-tijden verrassend dat een expliciete reeks als 'Matroesjka's' nog steeds zo'n succes kent. Onder meer VRT-gezicht Saartje Vandendriessche gaat in het eerste seizoen the full monty"Ja, er is veel bloot en expliciet taalgebruik, maar dat hoort nu eenmaal zo in een reeks als 'Matroesjka's'", zegt Punt. "En dat hele #MeToo-gebeuren heeft volgens mij tv-kijkers niet fundamenteel veranderd. Laat ons daarover niet hypocriet zijn. Ik ben momenteel volop bezig met de opnames van 'Fair Trade', een nieuwe dramaserie voor VTM en Telenet, en daarin mag je ook heel wat politiek weinig correcte scènes verwachten. Ik heb daar zelf geen enkel probleem mee en ook de acteurs stelden zich weinig vragen bij het scenario. Er is niemand die zich afvroeg of bepaalde scènes of dialogen in deze #MeToo-tijden eigenlijk nog wel konden. Ik heb niks geschrapt. En ook de zender heeft op dat vlak geen eisen gesteld. Met die heisa rond Harvey Weinstein leek het even alsof vooral de entertainmentwereld een poel van verderf was, maar dat is natuurlijk onzin. Ongeoorloofd gedrag kwam en komt nog steeds overal voor. Ook in de politiek, op kantoren, in scholen, in fabrieken..."

'Matroesjka's' scoort daarnaast ook nog steeds in het buitenland. De serie werd intussen al (her)uitgezonden in meer dan zestig landen, waaronder Australië, Georgië, Frankrijk, Rusland, Slovakije, Brazilië, Mexico en Litouwen. "Maar 't is niet zo dat ik daar stinkend rijk van ben geworden. Ik moet nog steeds werken", besluit Punt.

'Matroesjka's', 20.35 uur op Q2

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer