ANP

30 jaar geleden kwamen The Simpsons voor het eerst op het scherm (maar niet in hun eigen show)

Gelukkige verjaardag, Bart, Homer, Marge, Lisa en Maggie! Morgen is het exact dertig jaar geleden dat The Simpsons op het tv-scherm werden losgelaten. Dat gebeurde niet in de megapopulaire satireshow zoals wij die al 28 seizoenen kennen, maar wel in The Tracey Ullman Show. Tracey wie?

Tracey Ullman is een 57-jarige Britse actrice, zangeres en comédienne. Haar bekendste hit is 'Breakaway' uit 1983, een cover van Jacie DeShannon. Ze werd eind jaren 80 ook bekend in de VS met The Tracey Ullman Show, die drie Emmy's en een Golden Globe kreeg. Sinds 2003 is ze Amerikaanse staatsburger.

Het was in de derde aflevering van Ullmans beruchte variëteitsshow dat The Simpsons op 19 april 1987 hun opwachting maakten. De excentrieke Amerikaanse familie draafde drie seizoenen lang op in korte animatiefilmpjes van maximaal drie minuten, 48 in totaal.

Voor de gele figuurtjes begon op 17 december 1989 - een paar maanden na het laatste kortje in The Tracey Ullman Show - een tweede en veel langer leven: ze kregen hun eigen volwaardige tv-serie met afleveringen van een half uur. De satirische sitcom is inmiddels de langstlopende primetimeshow ooit in de VS.

Matt Groening (63) is de bedenker van het beroemdste gezin van de VS. James L. Brooks had hem benaderd om animatiefilmpjes van zijn strip 'Life in Hell' te maken voor The Tracey Ullman Show. Maar Groening vreesde de rechten op zijn eigen werk te verliezen en kwam op de proppen met iets nieuws: de Simpsons. Hij vernoemde de hoofdpersonages naar zijn ouders en zijn zussen en verving alleen zijn eigen naam Matt door Bart, anagram van 'brat' (Engels voor vlegel).

Hieronder vind je, naast enkele weetjes, het allereerste geanimeerde kortfilmpje van de Simpsons ('Good Night'), een compilatie van andere kortjes uit The Tracey Ullman Show, en fragmenten uit 'Simpsons Roasting on an Open Fire' (of: 'The Simpsons Christmas Special'), de allereerste aflevering van het eerste seizoen van The Simpsons, en uit 'Some Enchanted Evening'.

7 Simpsons-weetjes

1. Groening tekende Homer Simpson aanvankelijk met de haren in een M en de oren als een G, een verwijzing naar zijn eigen initialen. Nadien vond hij dat te verwarrend en hield hij het bij 'gewone' oortjes. Als hij signeert voor fans, tekent hij Homers oor wél nog altijd in G-vorm.
2. Toen 'Grampa Simpson' er als personage bijkwam, wou Groening hem niet de naam van zijn eigen grootvader, Abraham, geven. De andere scenaristen mochten een naam kiezen. Puur toevallig kozen zij... Abraham, zonder te weten dat dat de échte voornaam van Groenings opa was.
3. De figuren zijn in het begin nog erg ruw getekend omdat Groening dacht dat andere tekenaars ze zouden opschonen. Zij overtekenden echter gewoon de prenten van Groening.
4. Het haar van Bart was aanvankelijk puntiger en ongelijker. Later kreeg hij (in profiel) altijd negen stekeltjes van dezelfde grootte.
5. Het suikerspinkapsel van Marge is geïnspireerd op de SF-film Bride of Frankenstein en op de haartooi van Groenings grootmoeder in de jaren 60.
6. De tv-show The Simpsons werd oorspronkelijk in elkaar gebokst door Matt Groening, James L. Brooks en Sam Simon. Die laatste stapte er in 1993 uit wegens creatieve meningsverschillen met Groening. Simon overleed in 2015.
7. De eerste volwaardige episode van een half uur was 'Some Enchanted Evening', maar die werd pas als laatste aflevering van het eerste seizoen uitgezonden in mei 1990 wegens problemen met de animaties.

Lees meer