8 Marlène de Wouters, Lynn Wesenbeek, Roland Lommé, Howard Keel uit ‘Dallas’ en meter en actrice Jane Seymour op het openingsgala van VTM in 1989.
Marlène de Wouters, Lynn Wesenbeek, Roland Lommé, Howard Keel uit ‘Dallas’ en meter en actrice Jane Seymour op het openingsgala van VTM in 1989.

30 jaar VTM in 30 leuke weetjes

De feestdagen zijn nog niet voorbij bij VTM. Op 1 februari blaast de commerciële zender 30 kaarsjes uit en dat wordt met de nodige toeters en bellen in de verf gezet. Wij tellen vier weken lang mee af. 

1. Het kasteel van Peutie

De plannen voor Vlaanderens eerste commerciële omroep werden in het grootste geheim gesmeed in het kasteel van Peutie. Tijdschriftenuitgever Jan Merckx stond mee aan de wieg, samen met founding fathers Mike Verdrengh en Guido Depraetere. In het gebouw aan de Medialaan, waar VTM nu huist, draagt de overdekte centrale straat nog steeds de naam van Jan Merckx.

2. Eerst het testbeeld

Precies een maand voor de eigenlijke start van de zender verscheen het allereerste testbeeld van VTM op de kabel, op nieuwjaarsdag 1989.

3. Feestelijk openingsgala

Het openingsgala op woensdag 1 februari 1989 werd gepresenteerd door Miss België 1987 Lynn Wesenbeek en gewezen tennisprof Marlène de Wouters d’Oplinter. Tijdens de allereerste VTM-avond kregen nieuwsgierige kijkers na het gala ook nog het ‘VTM Nieuws’ voorgeschoteld en een aflevering van de Amerikaanse serie ‘Hunter’.

(Lees verder onder de foto)

8  Lynn Wesenbeek, Mike Verdrengh en Marlène de Wouters op het openingsgala van VTM.
Lynn Wesenbeek, Mike Verdrengh en Marlène de Wouters op het openingsgala van VTM.

4. De meter van VTM

Bij de oprichting van VTM werd een meter aangeduid die internationaal voor de nodige uitstraling moest zorgen. De keuze viel op de gewezen Bond-girl Jane Seymour, destijds erg populair door de serie ‘Dr. Quinn, Medicine Woman’. Dat ze met een Nederlandse moeder ook nog wat Nederlands kon praten, was meegenomen tijdens het openingsgala.

5. Met dank aan Nederland

In de begindagen van VTM was de Nederlandse tv dé referentie. De Vlaming keek massaal naar de Nederlandse publieke omroepen. Een aantal geliefde Nederlandse tv-gezichten kreeg ook op VTM een plekje. Zo presenteerde Jos Brink samen met Marlène de Wouters ‘Wedden, dat..?’

6. Het metekind van VTM

Bij de start van VTM werd een baby die op dezelfde dag geboren werd ‘geadopteerd’ als metekindje. Maaike Roekens was de gelukkige. Zij werkt vandaag als kredietrisico-analist bij KBC Bank en Verzekeringen.

7. Een populair rad

Een dag na het openingsgala kwam de eerste aflevering van ‘Rad van Fortuin’ met Walter Capiau op het scherm. De openbare omroep had in de jaren 70 een versie uitgezonden, onder de titel ‘Het rad der fortuin’, met Mike Verdrengh. Op VTM draaiden o.a. Aurore, Bé, Els, Déborah, Valérie en Zoë de bordjes om. Half 1994 nam Bart Kaëll de presentatie over, tot eind 1997. Toen VTM vijftien werd, werd de formule nog even uit de schuif gehaald.

(Lees verder onder de foto)

8 Walter Capiau, de presentatro van ‘Rad van Fortuin’, met bordjesdraaister Aurore.
RV Walter Capiau, de presentatro van ‘Rad van Fortuin’, met bordjesdraaister Aurore.

8. De omroepsters

Een VTM-dag begon steevast met een programma-overzicht door de omroepster van dienst: Lynn Wesenbeek, Marlène de Wouters of Anne De Baetzelier. In hun kielzog volgden nog ex-missen Daisy Van Cauwenbergh, Ilse De Meulemeester en Els Tibau, net als Hanne Troonbeeckx, Francesca Vanthielen en Pascale Naessens. Eind 2007 werden de omroepsters bedankt voor bewezen diensten.

TALENT AAN BOORD
VTM heeft altijd een neus gehad voor echte vakmensen en haalde zowel nieuw als ervaren talent binnen.

9. Dankzij Roland Lommé kreeg de zender een heus filmmagazine. Door zijn internationale contacten verkaste ‘Dallas’ overigens van de toenmalige BRT naar VTM.

10. Eddy De Mey werd in 1989 de VTM-weerman. Toen hij eind januari 2007 voor het laatst het weer presenteerde, was Jill Peeters al zeven jaar zijn collega.

(Lees verder onder de foto)

8 Eddy De Mey.
VMMA Eddy De Mey.

11. Guido Depraetere had een talentenjacht op de BRT gewonnen. In ‘Klasgenoten’ bewees hij meteen zijn presentatietalent, maar hij verdiende vooral zijn sporen achter de schermen als helft van het duo Mike en Guido. Hij overleed in 2006.

12. Jos Van Oosterwijck was muzieksamensteller bij de VRT geweest en mede-oprichter van Studio Brussel. Bij VTM bepaalde hij wie in ‘Tien Om Te Zien’ een podium kreeg.

13. Walter Capiau had bij de BRT al een serieuze staat van dienst, maar zijn overstap naar VTM in 1989 droeg nog bij tot zijn faam. Capiau, die vorig jaar overleed, tuimelde in 2011 van zijn voetstuk wegens zijn betrokkenheid bij een pedofiliezaak.

TOPTRANSFERS
VTM slaagde erin een aantal toppers bij VRT weg te plukken.

14. In 1990 werd met Luc Appermont een grote VRT-vis binnengehaald. De quiz- en showpresentator kreeg bij VTM zelfs een eigen talkshow, ‘Luc’.

15. De komst in 1998 van ‘F.C. De Kampioenen’-ster Jacques Vermeire werd breed uitgesmeerd in de pers, vooral de transfersom sprak tot de verbeelding. Zijn ‘Kampioenen’-collega Carry Goossens had de overstap al vier jaar eerder gemaakt.

16. De overstap van Bart Peeters werd met veel bombarie aangekondigd, maar het grote publiek kon zijn shows als ‘De liegende doos’ en ‘De vliegende doos’ maar matig appreciëren. Na vier jaar keerde hij terug naar de openbare omroep.

17. De spraakmakende ‘Panorama’-reportages van Paul Jambers konden ook de mensen in Vilvoorde bekoren. Op VTM zette reportageprogramma Jambers een nieuwe standaard. 

(Lees verder onder de foto)

8 Paul Jambers.
VTM Paul Jambers.

18. Nieuws om 19 uur

VTM plaatste zijn nieuws strategisch elke dag om 19 uur, een half uur vroeger dan de openbare omroep. Pas in 1997 vervroegde de VRT het uitzenduur van ‘het Journaal’ naar 19 uur. De allereerste nieuwsankers van VTM waren Dany Verstraeten en Nadine De Sloovere, die allebei overstapten van de openbare omroep. Hoofdpunten van het allereerste ‘VTM Nieuws’ op 1 februari 1989: de verslechterende relaties tussen België en Zaïre, de strijd tegen de uitvoer van gestolen luxe-auto’s, de ontvoering van Paul Vanden Boeynants én primeurs... vanop de groenteveiling.

19. De komst van reclame

Voor vele Vlamingen was het wennen om de programma’s onderbroken te zien door reclame, want dat werd bij de openbare omroep niet gedaan. Het leverde aanvankelijk wel wat gemor op bij de kijkers.

20. De bal rolt ook op VTM

Het was voor voetballiefhebbers wachten tot in 1994, toen VTM de uitzendrechten van het Belgisch voetbal overnam van BRTN, om ook op Vlaanderens eerste commerciële zender aan hun trekken te komen. De commerciële zender bracht meteen twee nieuwe programma’s in stelling: ‘Goal!’, met samenvattingen, en praatprogramma ‘Stadion’.

21. Vedette avant-la-lettre

De term ‘BV’ werd pas na de start van VTM vaak gebruikt, ook al omdat de openbare omroep zijn tv-gezichten voorheen nauwelijks koesterde. Toch was een aantal van hen erg geliefd bij het grote publiek. Mike Verdrengh, bijvoorbeeld, die vanaf het einde van de jaren 60 als disc-jockey Vlaanderen afschuimde en in minirok de hoofdrol speelde in de jeugdserie ‘Keromar’. Als presentator groeide hij uit tot boegbeeld van de openbare omroep. Bij VTM schitterde hij vooral achter de schermen.

(Lees verder onder de foto)

8 Keromar
Ann Petersen en Mike Verdrengh in ‘Keromar’.
VRT Keromar Ann Petersen en Mike Verdrengh in ‘Keromar’.

22. De eerste week

Een typische VTM-dag tijdens die eerste uitzendweek in februari 1989: om 17.00 kregen de kinderen ‘Tsjilp de mus’ en andere tekenfilms. Tussen de ‘nieuwsflash’ en ‘Het Nieuws’ van 19u zaten het programma ‘Sidekicks’ en een aflevering van spelprogramma ‘Cijfers en Letters’. Na de feiten van de dag was er ruimte voor muziek, een film of buitenlandse serie (‘Dallas’, ‘War and Remembrance’, ‘Jake and the Fatman’) maar ook amusement van eigen bodem, met ‘Den Bompa’ op zaterdag, het automagazine ‘Vroemtuigen’ op maandag en ‘10 Om Te Zien’ op donderdag.

23. Tijd voor soap

‘Familie’ mag de titel van langstlopende soap van eigen bodem achter z’n naam schrijven, maar toch duurde het tot 30 december 1991 voor de Vlaamse kijker ernaar kon kijken. De belevenissen van de familie Van den Bossche zijn ook nu na 28 seizoenen steeds nog een baken in het VTM-uitzendschema. Enkel Jef De Smedt en Annie Geeraerts maken na al die jaren nog steeds deel uit van de vaste cast. De openbare omroep startte pas in 1995 met ‘Thuis’.

24. Echt Antwaarps succes

Ook voor humor kon de kijker al van bij de start terecht bij VTM. ‘Den bompa’ was eerder al een succesformule gebleken op de planken van het Echt Antwaarps Teater en ook de sitcom met wijlen Luc Philips bleek een schot in de roos. Ruud De Ridder van het EAT werd in die eerste jaren zowat de hofleverancier van komische series, want ook ‘Drie mannen onder een dak’ en ‘Chez Bompa Lawijt’ scoorden bij de kijkers. Met ‘Benidorm’ (met Johny Voners en Janine Bischops) en ‘De Strangorianen’ (met de Strangers) leek het Antwerps in die jaren wel de voertaal in komische series op VTM.

(Lees verder onder de foto)

8 Den bompa
VTM Den bompa

25. Kwaliteitsdrama

VTM zat verveeld met het feit dat ze de reputatie meezeulden enkel maar licht verteerbaar entertainment te maken, ook wat de series betreft. Daarom vatten ze het plan op om zich ook op kwaliteitsdrama te werpen. In 1993 zag ‘Moeder, waarom leven wij’ het levenslicht, met gelauwerde acteurs als Dora Van der Groen, Els Dottermans en Chris Lomme. Anno 2019 kijkt niemand meer vreemd op de betere acteurs bij VTM aan het werk te zien.

26. De 25ste verjaardag

Vijf jaar geleden vergaapten 16.000 fans zich op het strand van Nieuwpoort aan de magische voorstelling van het gerenommeerde Duitse gezelschap Dundu, dat tekende voor deze verjaardagsshow. Wat de zender straks voor de dertigste verjaardag in petto heeft, zal de komende weken duidelijk worden.

27. Uitbreiding

Dertig jaar na de start van VTM heeft Medialaan een heel gamma aan zenders uitgebouwd, zowel op radio (Qmusic, Joe) als op televisie (Q2, Vitaya, CAZ en ook enkele kinder- en jongerenzenders). Ook het digitale luik, met o.a. video on demand, websites als VTMkoken en mobiele telefonie (Mobile Vikings) is sterk uitgebreid.

LIEFDE VOOR MUZIKANTEN
Opvallend: bij VTM kreeg heel veel zangtalent een presentatiejob aangeboden.

28. Eind jaren 80 zat de Vlaamse showbizz in het slop, tot VTM bekendmaakte dat ze een wekelijks programma zouden brengen rond Nederlandstalige muziek. De eerste uitzending van ‘10 Om Te Zien’ kwam op de buis op donderdag 9 februari 1989. De eerste presentatoren waren zelf bekende artiesten: Willy Sommers en Bea Van der Maat. Vanaf 1990 werd de dijk van Blankenberge de jaarlijkse vakantiestek van het programma, met telkens een massale volks- toeloop. Na twintig seizoenen trok VTM in 2009 de stekker uit het programma, tot grote onvrede van de Vlaamse artiesten.

29. In 1989 mocht de toen 21-jarige zanger van Clouseau het hitparadeprogramma ‘De Super 50' presenteren, samen met de van de VRT overgekomen nog prillere Francesca Vanthielen (17). Vandaag is Koen Wauters een van de leading men op VTM. Zangeres Laura Tesoro is er aan zijn zijde uitgegroeid tot een van de nieuwe leading ladies.

(Lees verder onder de foto)

8 Koen Wauters en Francesca Vanthielen in 1989
gratis Koen Wauters en Francesca Vanthielen in 1989

30. Ook Bart Kaëll (‘Soundmix Show’), Leopold 3-zanger Erik Goossens (‘Kan Dit!?’), Bart Van den Bossche (‘Videodinges’) en vooral Kreuners-zanger Walter Grootaers (o.a. ‘Wie Wordt Multimiljonair’) grepen hun kans. Niels Destadsbader is een van VTM’s nieuwste troefkaarten. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • daniel deltour

    ski vakantie meegemaakt in valmorel(frankrijk)met marcel vanthilt die toen bij kanaal 2 van vtm werkte in het programma gebakken bananen veel plezier gehad met marcel,zijn haar was toen sneeuwwit

  • daniel deltour

    heb nog een skireis gewonnen met het programma gebakken bananen met marcel vantilt

Lees meer