2 Verslaggever Danny Ghosen hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedende lip over.
PowNed Verslaggever Danny Ghosen hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedende lip over.

Angola eist excuses voor "schade aan imago"

De ambassade van Angola in Nederland ontkent ten stelligste dat de ambassadeur excuses heeft aangeboden aan journalist Danny Ghosen.  De verslaggever van het Nederlandse programma PowNews werd woensdag nogal stevig aangepakt toen hij voor de deur van de ambassade in Den Haag een verkeerd geparkeerde diplomatenauto zag en daar wat van zei.  De vertegenwoordiging eist  nu juist openbare excuses van het programma. Dat meldde de ambassade van het Afrikaanse land zaterdag in een verklaring aan het Nederlandse persagentschap ANP.

Directeur Dominique Weesie van de Nederlandse publieke omroep PowNed had vrijdag na een bezoek aan de ambassadeur nog laten weten dat er door Angola excuses waren aangeboden. De ambassade zegt in de verklaring dat PowNews binnen een week excuses moet aanbieden "voor de schade aan het imago van Angola die deze incidenten hebben veroorzaakt en blijven veroorzaken". Komen er geen excuses dan stapt de ambassade misschien naar "de bevoegde nationale en internationale instanties om recht te doen aan haar geschonden waardigheid."

Ghosen en zijn cameraploeg maakten voor het programma PowNews een item over de justitiebegroting van de Tweede Kamer. Daarin zou worden gesproken over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen. De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over.

In de zaterdag uitgegeven verklaring staat dat de ambassadeur wel tegen Weesie heeft gezegd dat hij het incident betreurt. "Puur als kalmerend gebaar." Ook is volgens de verklaring in "vriendelijke maar stevige termen" de schending van Angolees grondgebied door de tv-ploeg van PowNews veroordeeld. De Angolese vertegenwoordiging noemt het gedrag van Ghosen provocerend.

PowNed-directeur Dominique Weesie liet zaterdagavond in een reactie weten: "Ik heb er maar één woord voor: nee. Die excuses krijgen ze niet. Ze zijn nog niet van mij af." Volgens Weesie heeft de ambassadeur tot vier keer toe gelogen: bij de ontkenning van de excuses, bij de bewering dat Ghosen met geen vinger is aangeraakt, over de aangifte die de ambassade wilde doen en over een gezamenlijke verklaring waarvan de ambassade op het laatste moment afzag.

2 Een medewerker van de Angolese ambassade verkocht Ghosen enkele rake klappen.
PowNed Een medewerker van de Angolese ambassade verkocht Ghosen enkele rake klappen.

Lees meer