Bart Schols
Steven Richardson Bart Schols

Bart Schols verdween even uit ‘De afspraak’: “Als je zit waar ik gezeten heb, zoek dan hulp”

Vanaf 2 september zal presentator Bart Schols opnieuw verschijnen in ‘De afspraak’. Maar eerst vertelt hij in een openhartig interview in De Morgen waarom hij in december zonder al te veel uitleg vroeger van het scherm verdween. “De limiet was bereikt van wat ik aankan”, zegt hij. “Het was heftig.”

In november 2018 werd aangekondigd dat Phara de Aguirre in januari en februari de presentatie van ‘De afspraak’ zou overnemen, zodat vaste presentator Bart Schols even op adem kon komen. Uiteindelijk verdween hij begin december al van het scherm. In De Morgen vertelt hij hoe dat kwam. Misschien kan het iemand anders helpen, zegt hij.

 “Er is vorig jaar heel wat gebeurd op persoonlijk vlak. Ik heb gekwetst, ben gekwetst, en heb nog eens harder gekwetst. Het uitvallen in december was het eindpunt van iets wat al langer aan de gang was. Ik denk dat mijn draagkracht best groot is, maar toen was de limiet bereikt van wat ik aankan.”

Op een gegeven moment zei ik tegen mijn beste vriend: ‘Rij nu met mij naar de spoed, want dit gaat echt niet meer’

Bart Schols

“Het was heftig. Een paar goeie vrienden hebben mij toen beurtelings bij hen thuis opgevangen. Op een gegeven moment zei ik tegen een van hen: ‘Rij nu met mij naar de spoed, want dit gaat echt niet meer.’ Ik werd overmand door angst. We zijn uiteindelijk bij hem thuis gebleven, maar ik was heel blij dat hij dag en nacht dicht in mijn buurt was.”

Psychiater

Dankzij de juiste medicatie en de hulp van een psychiater voelt Schols zich weer beter. “Ik ben met mezelf aan de slag gegaan”, zegt hij. “Geestelijke gezondheidszorg zit nog altijd in de hoek van schaamte. Terwijl ik zou willen roepen: als je zit waar ik gezeten heb, ga dan in behandeling. Ik weet dat het een cliché is, maar voor een gebroken been heb je ook een arts nodig. Waarom dan niet als er iets mis is met je kop?”

“Met enkel medicatie kom je er niet, maar voor mij was het wel een onmisbaar deel van de oplossing”, zegt hij. “In februari waren er de eerste tekenen van beterschap. En toen ik begin maart opnieuw met de presentatie van ‘De afspraak’ begon, voelde ik mij beter dan ooit op die stoel. Medicatie en therapie hebben mij de draagkracht gegeven om opnieuw te gaan sporten en functioneren.”

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Aster Lauwers

    Beste Luc Desmet, even de feiten op een rij: Mensen die doorbetaald worden zijn statutair (deze contracten bestaan al lang niet meer op de VRT), dit zal in het geval van Bart dus niet waar zijn en zal net zoals in u geval, na 1 maand 60% ziekte-uitkering ontvangen hebben. Mocht u daardoor beter kunnen slapen.

  • Michel VanCauwelaert

    Heel veel interesse voor een goede psycholoog. Waar in het Leuvense of Gentse kan ik iemand vinden ?

Lees meer