69 Een verbijsterde Tyrion is de verpersoonlijking van elke kijker.
HBO Een verbijsterde Tyrion is de verpersoonlijking van elke kijker.

Bloed, tragedie en lachend sterven: aflevering 5 van ‘Game Of Thrones’ in vogelvlucht

“Aflevering 5 wordt groter”, had Emilia ‘Khaleesi’ Clarke ons al vooraf gewaarschuwd. “Zorg dat je de grootste tv gebruikt die je kan vinden.” Gelijk had ze, want ein-de-lijk barst het laatste seizoen van ‘Game Of Thrones’ los, zoals we dat eigenlijk vanaf het begin al hadden gewild. Daenerys trekt naar King’s Landing voor de strijd der strijden: die om de IJzeren Troon. En de tol... die is véél hoger dan nodig. Dit was aflevering 5 van ‘Game Of Thrones’ in drakenvlucht. 

Je weet hoe het werkt: 

69 Opgelet, spoilers!
Giphy Opgelet, spoilers!

We beginnen al volop met een potje verraad. Zoals je nog wel weet kwamen Tyrion en Varys vorige week te weten dat Jon Snow de ware erfgenaam van de IJzeren Troon is. Hun meningen verschillen echter over één ding: Varys wil Jon wel degelijk op de troon, en Tyrion blijft trouw aan Dany.

Varys is druk aan het pennen: als ‘master of whisperers’ (lees: de grootste roddelkous van Westeros) wil hij Jons geheimpje natuurlijk zo snel mogelijk verspreiden. 

69 Varys is volop bezig met het verraden van Daenerys.
HBO Varys is volop bezig met het verraden van Daenerys.

Erger nog, als we zijn eerdere woorden aan Tyrion mogen geloven, plant hij zelfs de moord op de drakenkoningin. Naar wie zou hij die brieven precies versturen? Laten we er maar niet aan denken...

Een klein meisje dat in de keuken werkt komt hem vertellen dat Daenerys niet wil eten. “Jammer”, zegt hij. “We proberen opnieuw tijdens het avondeten.” Denk maar niet dat hij zich zorgen maakt over Dany, want hij gaat meteen verder: “Hoe groter het risico, hoe groter de beloning”, wanneer ze hem paniekerig vertelt dat de wachters van de koningin haar in de gaten houden. Als we door de lijntjes heen lezen, mogen we er dan van uitgaan dat hij Daenerys probeert te vergiftigen, zodat hij haar met Jon kan vervangen?!

69 Varys plot de moord op zijn drakenkoningin.
HBO Varys plot de moord op zijn drakenkoningin.

Er is echter één klein probleempje: Jon, de man die hij op de troon wil neerplanten, heeft daar totaal geen zin in. Kan hij eigenlijk nog duidelijker zijn? “Ik wil geen kroon, ik ben geen koning”, klinkt het.

“Elke keer er een Targaryen geboren wordt, gooien de goden een muntje om en houdt de wereld haar adem in”, meent Varys. “Ik weet niét hoe de munt van Daenerys geland is, maar ik ben wél zeker over die van jou.” Dat verandert - verrassing, verrassing - niets aan de mening van Jon, die nog altijd verknocht is aan zijn tante. “Voor de zoveelste keer”, en ja, Jon, zelfs wij worden er een beetje moe van. “Ik wil ‘em niet!” 

69 Belangrijk onderdeel van zijn plan: Jon Snow. Maar die werkt niet mee.
HBO Belangrijk onderdeel van zijn plan: Jon Snow. Maar die werkt niet mee.

Ondertussen in de burcht van Dragonstone: Daenerys zit uit het raam te staren als een depressieve tiener. Tyrion heeft een pijnlijke boodschap, maar Dany weet al hoe laat het is. “Iemand heeft me verraden”, haalt ze hem de woorden uit de mond. “Jon Snow.” Hmm, oké, op dit moment vragen we ons zelf toch ook een beetje af hoe ‘haar munt geland is’... Haar houding straalt niets dan gevaar uit.

“Varys”, verbetert Tryion haar, maar daar wordt hij zelf niet bepaald beter van. “Varys weet het over Jon Snow”, sneert Dany. “Omdat jij dat aan hem verteld hebt.” Oeps, pijnlijk. “En jij weet het van Sansa. En Sansa, die weet het van Jon, terwijl ik hem nog zo gevraagd had om het niet te zeggen.” Tja Dany, het gaat hier dan ook niet over een speelplaatsroddel, maar over de toekomst van de Zeven Koninkrijken. “Hij heeft me verraden.” 

69 Daenerys heeft al door hoe laat het is.
HBO Daenerys heeft al door hoe laat het is.

Om ervoor te zorgen dat ze Jon voorlopig nog niet op de barbecue gooit, gaat Grey Worm Varys dan maar ophalen. Wanneer die laatste voetstappen op de trap hoort, weet hij wat er zal volgen. In een perfect sereen ‘Game Of Thrones’-moment verbrandt hij zijn laatste brieven en trekt hij zijn ringen uit, zodat ze niet opgaan in het drakenvuur. 

69 Grey Worm komt Varys ophalen voor het onvermijdelijke.
HBO Grey Worm komt Varys ophalen voor het onvermijdelijke.

Vlak voor zijn executie komt Varys erachter wie hem aan Daenerys heeft uitgeleverd. Het was - zoals wij al weten - zijn goede vriend Tyrion, met wie hij al seizoenen lang onafscheidelijk is. 

69 Varys ontdekt wie hem heeft verraden.
HBO Varys ontdekt wie hem heeft verraden.

Tyrion bekent zelf zijn schuld, met een simpele: “Ik was het.” Niet veel later spreekt een ijskoude drakenkoningin - mogen we al de Mad Queen zeggen? - het woord ‘Dracarys’ uit, en dat is het einde van Varys. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 1.

69 Tyrion bekent schuld.
HBO Tyrion bekent schuld.

Toch nog een beetje menselijkheid in Dany? Na de executie verbroedert ze met Grey Worm, dankzij hun gezamenlijke rouw om Missandei. Die laatste werd in de vorige aflevering een kopje kleiner werd gemaakt door Cersei. Met haar in het achterhoofd, trekken ze ten strijde. 

69 Is er toch nog een beetje menselijkheid in Dany?
HBO Is er toch nog een beetje menselijkheid in Dany?

Weeral een klein probleempje: Jon Snow wil de troon niet. Oh - wacht, dat is niét het probleem van Daenerys, want dat wil ze juist. Wat haar wél dwarszit, is dat ze hem niet meer in bed krijgt. Hoewel de woorden “Jij bent mijn koningin” geruststellend zijn, blijkt dat het enige te zijn dat ze nog voor hem is. Tja, zou jij met je tante het bed willen delen? Wij niet. 

69 Jon heeft geen interesse meer in een relatie met zijn tante, op één kus na.
HBO Jon heeft geen interesse meer in een relatie met zijn tante, op één kus na.

Onder het motto “laat ze maar bang voor me zijn” begint Daenerys voor haar eigen deur te vegen. Ze haalt - nogmaals - uit naar haar Hand Of The Queen, Tyrion. Ze is immers nog altijd kwaad omdat hij haar geheim aan Varys heeft verklapt, met alle gevolgen van dien. “De volgende keer dat je me teleurstelt... zal de laatste keer zijn dat je me teleurstelt”, klinkt het véél te ijzig voor een koningin van vuur. 

69 Dany heeft het ondertussen ook op Tyrion gemunt.
HBO Dany heeft het ondertussen ook op Tyrion gemunt.

Hop naar King’s Landing dan maar, waar hun laatste grote vijand, Cersei, nog verslagen moet worden. Zij verschuilt zich achter een hoop onschuldige mensen. Jon en Tyrion voegen zich allebei dik tegen hun zin bij het leger waar Ser Davos momenteel over waakt. 

69 Aangekomen in King's Landing: tijd om een stad plat te branden?
HBO Aangekomen in King's Landing: tijd om een stad plat te branden?

In het holst van de nacht arriveren onze twee helden te paard: Arya Stark en The Hound, omgedoopt tot het meest iconische duo van de show. Ze zijn in ieder geval eerlijk. Wanneer de wacht hen vraagt wat ze komen doen, zegt Arya meteen: “Ik kom Cersei vermoorden.” Oh, oké dan, loop maar door... 

69 Ook Arya en The Hound arriveren aan de stadsrand.
HBO Ook Arya en The Hound arriveren aan de stadsrand.

Vaarwel voor altijd! Fast forward naar ‘de volgende keer dat Tyrion Daenerys teleurstelt’: Jaime Lannister (die trouwens is opgepakt door de mannen van Dany, toen hij richting Cersei probeerde te sluipen) wordt gevangen gehouden. Zijn kleine broer Tyrion komt daar een stokje voor steken. “Nooit gedacht dat ik dit ooit voor je zou kunnen terugdoen”, klinkt het. Het was namelijk Jaime die een ter dood veroordeelde Tyrion destijds bevrijde uit de klauwen van Cersei en hun vader. “Ga naar Cersei, doe haar van gedachten veranderen, vlucht weg en start een ander leven. Laat ze de klokken luiden om aan te geven dat de stad zich overgeeft.” Het klinkt vergezocht, maar Jaime belooft dat hij een poging zal wagen. Hij herinnert zijn broer er wel fijntjes aan dat Daenerys hem hiervoor zal vermoorden. Tyrion kan daar wel mee leven, zo blijkt. “Een stad vol onschuldige mensen in ruil voor een niet zo onschuldige dwerg, dat lijkt me eerlijk.”

Daarna volgt een hartverscheurend afscheid tussen de twee Lannisters. “Jij was de enige die me nooit als monster behandelde”, geeft Tyrion nog mee. Nog een dikke knuffel en... dat was de laatste keer dat ze elkaar hebben gezien. 

69 Tyrion komt Jaime bevrijden.
HBO Tyrion komt Jaime bevrijden.

De volgende ochtend: Arya en The Hound hebben zich een weg door de stadspoorten van King’s Landing gebaand. Beiden met hun eigen agenda. Arya heeft het gemunt op Cersei, The Hound dan weer op zijn broer, The Mountain.

69 Arya en The Hound sluipen de stad binnen.
HBO Arya en The Hound sluipen de stad binnen.

Ook Jaime is de stad binnengeslopen. Hij is echter van plan om via een achterpoortje in The Red Keep te geraken, waar Cersei zich momenteel schuilhoudt. 

69 Jaime probeert net hetzelfde te doen.
HBO Jaime probeert net hetzelfde te doen.

Vóór de gesloten poorten zien we het leger van Daenerys, met op kop Ser Davos, Jon Snow en Tyrion Lannister. Geen van drieën vinden ze dit een goed idee, en ook hun soldaten lijken niet erg happig om de strijd aan te gaan. 

69 Ondertussen staat het leger van Daenerys voor de deur, al heeft niemand veel zin om binnen te vallen.
HBO Ondertussen staat het leger van Daenerys voor de deur, al heeft niemand veel zin om binnen te vallen.

Cersei, koel als altijd, is ervan overtuigd dat ze deze oorlog kan winnen. Vanuit de hoogste toren van The Red Keep overziet ze het hele gebeuren. The Mountain, nog altijd haar lijfwacht, houdt een oogje in het zeil. 

69 Cersei ziet het nog helemaal zitten.
HBO Cersei ziet het nog helemaal zitten.

Dan de vraag die iedereen zich een week lang stelde: wat ziet Euron daar in de lucht? Wel, een gróte verrassing was het niet, want uiteraard kijkt hij gewoon naar...

69 Euron zich zijn ogen op de hemel...
HBO Euron zich zijn ogen op de hemel...

Drogon! Die samen met zijn ‘mama’ is gekomen om Eurons Iron Fleet te doen zinken. Iets waar ze - wonder bij wonder - nog in slagen ook. Dat ondanks het feit dat één van Eurons wapens in de vorige aflevering genoeg was om Rhaegal te doden. Ook een wonder: al die wapens zijn in één keer vernietigd. Schizofrene scriptschrijvers of niet, het is weer een probleem minder om ons zorgen over te maken... 

69 Het is Drogon!
HBO Het is Drogon!

Daenerys verrast ons door de poorten langs binnen open te breken en zo in één keer het volledige leger voor de deur uit te vegen, zodat haar eigen mannen moeiteloos door kunnen wandelen. 

69 Daenerys valt aan!
HBO Daenerys valt aan!

De stadsmuren zien er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar Cersei houdt de moed erin. “Deze stad is nog nooit gevallen, dus vandaag valt ze ook niet”, klinkt het. Of ze dat aan haar adviseurs wil wijsmaken of eerder aan zichzelf, laten we in het midden. Want - laten we eerlijk zijn - op dit moment is er geen enkele kans meer dat haar stad niet zal vallen. 

69 De muren van de stad branden af.
HBO De muren van de stad branden af.
69 Cersei blijft volhouden, al ziet ze het gebeuren.
HBO Cersei blijft volhouden, al ziet ze het gebeuren.

Tyrion stond erbij en keer ernaar, met een weemoedige blik. Hij voelt duidelijk al aan zijn water dat dit niet het laatste bloed zal zijn dat vandaag zal vloeien. 

69 Soldaten vallen als vliegen.
HBO Soldaten vallen als vliegen.

Nu de deuren wagenwijd openstaan, of liever, volledig zijn weggeblazen, dringen Jon Snow en zijn kompanen, Ser Davos en Grey Worm, de stad binnen - in een shot waaronder een ‘The Boys Are Back In Town’-soundtrack niet zou misstaan. 

69 Jon Snow en zijn kompanen dringen de stad binnen.
HBO Jon Snow en zijn kompanen dringen de stad binnen.

En dan: de confrontatie met het Lannister leger. Zij zien duidelijk dat ze geen schijn van kans maken tegen deze indringers, en... ze geven zich zowaar over! Hun aanvoerder gooit zijn zwaard op de grond, en al zijn aanhangers volgen. Meteen weerklinkt er een schril stemgeluid: “Luidt de klokken!” 

69 En dan: de overgave!
HBO En dan: de overgave!
69 De Golden Company van Cersei legt de wapens neer.
HBO De Golden Company van Cersei legt de wapens neer.

Ah ja, en Tyrion beslist op dat moment alsnog om naar binnen te wandelen. Hij is de enige die zich de ravage echt aantrekt. De stad waar hij is opgegroeid ligt in duigen... 

69 Tyrion blijft wat achter.
HBO Tyrion blijft wat achter.

De klokken blijven voorlopig stil. Vanaf het moment dat ze weerklinken betekent dat dat de stad zich overgeeft, en dat het leger van Daenerys vrije passage zal krijgen om naar de burcht te trekken en Cersei van kant te maken. Dat wil zeggen dat er geen onschuldige slachtoffers meer zullen vallen onder de burgers! Yay!

69 Zullen de klokken gaan luiden?
HBO Zullen de klokken gaan luiden?

Maar, oh-oh. Daenerys lijkt niet opgezet te zijn met dat idee. Zij herinnert zich ongetwijfeld nog de laatste woorden van Missandei: “Dracarys”, een duidelijk verzoek om de stad plat te branden. En volgens Dany kan dat blijkbaar even goed met iédereen erin. Ook de onschuldigen die ze vroeger zo wanhopig probeerde te redden. 

69 Daenerys zou liever hebben van niet.
HBO Daenerys zou liever hebben van niet.

Daar zijn ze dan! De klokken! Oef, dan toch een redelijk happy end voor King’s Landing? 

69 En ja hoor! De klokken luiden! Oef!
HBO En ja hoor! De klokken luiden! Oef!

Maar nee, dat was te veel gevraagd. Daenerys wordt overspoeld met emotie wanneer ze de klokken hoort: ze heeft geen excuus meer om verdere ravage aan te richten. Ze kan rechtstreeks naar Cersei wandelen en haar troon opeisen. Maar de wraakzuchtigheid in haar is voor het eerst in haar leven sterker dan haar belofte van genade. Ze geeft Drogon het bevel om op te stijgen... en de Mad Queen is geboren. 

69 Dany kan er niet mee om, ze vecht met zichzelf.
HBO Dany kan er niet mee om, ze vecht met zichzelf.

Zonder mededogen raast ze door de stad. Ze verbrandt burgers: mannen, vrouwen én kinderen. Er blijven alleen assen achter. Daarmee breekt Daenerys met alles waar ze ooit voor stond. 

69 Ze verbrandt ook de onschuldige stadsmensen!
HBO Ze verbrandt ook de onschuldige stadsmensen!

Haar aanval verleidt Grey Worm ertoe om het Lannister-leger alsnog aan te vallen, uit wraak voor het leven van zijn grote liefde: Missandei. Wanneer de eerste speer gegooid is, breekt ook op de grond de hel los. 

69 Ook Grey Worm zwicht bij de gedachte aan Missandei.
HBO Ook Grey Worm zwicht bij de gedachte aan Missandei.

Jon Snow, die tot nu toe braaf onder de sloef lag bij Daenerys, weet niet wat hem overkomt. Hij probeert zijn mannen tegen te houden, maar tevergeefs. Ze wéten dat ze zullen winnen, en ze zijn niet meer te stoppen. 

69 Jon probeert zijn mannen tegen te houden, maar het is te laat.
HBO Jon probeert zijn mannen tegen te houden, maar het is te laat.

De stad staat in lichterlaaie, en het wordt steeds moeilijker voor vriend en vijand om zich veilig door de straten te bewegen. Drogon komt steeds dichter in de buurt van The Red Keep.

69 De stad staat in brand...
HBO De stad staat in brand...

Tyrion heeft door dat hij op het verkeerde paard heeft gewed. Varys had gelijk: Daenerys is onvoorspelbaar en heeft de aard van haar vader, The Mad King. Hoe zeer Tyrion haar ook probeerde te overtuigen om de onschuldigen te sparen bij een overgave, het mocht niet baten. 

69 Tyrion kan het niet geloven.
HBO Tyrion kan het niet geloven.

We krijgen vreselijke beelden te zien van de overname. Soldaten slachten alles en iedereen af. Een kind verstopt zich terwijl haar moeder de keel over wordt gesneden. Het is een gruwelijk bloedbad, dat voorkomen had kunnen worden. 

69 Vreselijke beelden binnen de stadsmuren.
HBO Vreselijke beelden binnen de stadsmuren.

Jon heeft geen andere keuze dan zich te verdedigen, want de bewoners van de stad vechten natuurlijk terug.

69 Jon is verplicht om zich te verdedigen.
HBO Jon is verplicht om zich te verdedigen.

Hij doodt echter één van zijn eigen mannen wanneer die een stadsmeisje probeert te verkrachten. Hij heeft gelukkig geen tolerantie voor seksueel geweld. “Zoek een plaats om je te verstoppen", probeert hij haar te helpen, maar alle verstopplekjes zijn langzamerhand afgebrand. 

69 Hij vermoordt één van zijn eigen mannen om een meisje te redden.
HBO Hij vermoordt één van zijn eigen mannen om een meisje te redden.

Jaime heeft meer geluk, en wist tot bij de achteringang van de burcht te geraken. Daar komt hij echter oog in oog te staan met Euron Greyjoy, die zich blijkbaar nu pas uit het water wist te slepen na de ondergang van zijn vloot. “Wil je nog een koning doden voor je sterft? Dan zullen ze voor altijd over je zingen, King Slayer”, klinkt het uitdagend. 

69 Jaime komt oog in oog te staan met Euron.
HBO Jaime komt oog in oog te staan met Euron.

En het ergste is dat Euron nog aan de winnende hand is, ook. Hij worstelt Jaime tegen de grond en slaagt erin om hem in de zij te steken met zijn zwaard: zo goed als zeker een dodelijke verwonding. 

69 Het gevecht breekt los.
HBO Het gevecht breekt los.

Jaime herpakt zich en steekt terug: héél zeker een dodelijke verwonding, recht in de buik. Euron sterft echter met een glimlach op zijn gezicht, want hij weet dat ook hij zijn slag heeft thuisgehaald. “Ik ben de man die Jaime Lannister vermoord heeft”, grinnikt hij met zijn laatste adem. Of ze ook over hem zullen zingen is nog maar de vraag. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 2. 

69 Jaime slaagt erin Euron te vermoorden.
HBO Jaime slaagt erin Euron te vermoorden.
69 Euron sterft met de glimlach: hij heeft Jaime dodelijk verwond.
HBO Euron sterft met de glimlach: hij heeft Jaime dodelijk verwond.

In The Red Keep moet Cersei écht gaan inzien dat de strijd gestreden is. Met tranen in de ogen ziet ze haar verlies tegemoet. Ze zal niét langer de koningin van de Zeven Koninkrijken zijn, en er blijft trouwens geen stad meer over om over te regeren. Qyburn, haar Hand Of The Queen, overtuigt haar om haar uitkijkpunt achter zich te laten en te vluchten. 

69 Cersei moet het inzien: het is voorbij.
HBO Cersei moet het inzien: het is voorbij.
69 Ze laat zich overtuigen.
HBO Ze laat zich overtuigen.

Vaarwel voor altijd 2! Oh ja, The Hound en Arya zijn ook nog op pad. En ook zij hebben hun weg naar de burcht gevonden. Arya is vastbesloten om haar doel te voltrekken en Cersei te vermoorden, maar The Hound waarschuwt haar: “Als je hier blijft, zal je sterven. Het vuur of de rotsen zullen haar wel te pakken krijgen.” Toch scheiden hun wegen. En het is de laatste keer dat ze elkaar zien. 

69 The Hound probeert Arya tegen te houden.
HBO The Hound probeert Arya tegen te houden.

Cersei doet een poging om aan de inzakkende muren te ontkomen, maar ze wordt tegengehouden door een onwelkome gast. The Hound heeft hen gevonden, maar hij kwam niet voor haar... 

69 Cersei probeert te vluchten.
HBO Cersei probeert te vluchten.

Hij wil een gevecht met zijn broer, The Mountain, die hem tijdens hun kindertijd de brandwonden in zijn gezicht bezorgde. Hoewel Cersei probeert in te grijpen en haar lijfwacht beveelt om aan haar zijde te blijven, is The Mountain maar al te gretig om zijn broer onder handen te nemen. 

69 Cersei probeert in te grijpen.
HBO Cersei probeert in te grijpen.

Wanneer Qyburn hem probeert tegen te houden, wordt hij prompt tegen de muur gedrukt en weggegooid, waarop zijn schedel barst op de trappen van The Red Keep. Een plotse dood zoals we die van ‘Game Of Thrones’ gewoon zijn. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 3. 

69 The Mountain vermoordt de Hand Of The Queen.
HBO The Mountain vermoordt de Hand Of The Queen.

The Hound slaagt erin om de helm van zijn broer af te stoten, en we worden ‘getrakteerd’ op de aanblik van een monsterlijke Mountain. Geen wonder dat hij dat ding liever ophield... 

69 Het gezicht van The Mountain... Bah.
HBO Het gezicht van The Mountain... Bah.

Als een rasecht monster van Frankenstein, blijkt hij erg moeilijk kapot te krijgen. Hoe vaak The Hound hem ook doorboort, hij blijft wegwandelen zonder letsel. 

69 The Mountain is bijna niet te doden.
HBO The Mountain is bijna niet te doden.

Cersei, bang en alleen, ontvlucht de scène en loopt haar broer/liefde Jaime tegen het lijf. Waar men zou verwachten dat ze razend kwaad op hem zou zijn omdat hij haar aan haar lot overliet om voor de tegenpartij te gaan vechten, valt ze hem meteen in de armen: een vertrouwd gezicht wanneer alle andere vertrouwde dingen in rook opgaan. 

69 Cersei ziet Jaime, tegen al haar verwachtingen in.
HBO Cersei ziet Jaime, tegen al haar verwachtingen in.

Maar wanneer ze ontdekt dat hij gewond is, breekt er voor het eerst iets in haar: de wereld zoals ze die kent is voorgoed voorbij. En Jaime is aan het doodbloeden waar ze bijstaat. 

69 Maar hij is gewond...
HBO Maar hij is gewond...
69 Het einde is nabij, beseft ze.
HBO Het einde is nabij, beseft ze.

Buiten de muren van de burcht ploetert Arya door het stof. Ze maakte de fout om de straat op te wandelen en raakte zo verwikkeld in het rep en roer van de strijd. In paniek trappelen doodsbange burgers over haar heen.

69 Arya zit vast in de stad.
HBO Arya zit vast in de stad.

Ondertussen ziet het er slecht uit voor haar vriend, The Hound. Die wordt bijna verblind door zijn broer, in een move die we nog herkennen van zijn moord op Oberyn. 

69 The Hound delft bijna het onderspit.
HBO The Hound delft bijna het onderspit.

Maar dat doet The Hound ‘een Aryatje’ en tovert hij net op het goede moment een dolk boven. Hij steekt The Mountain in het oog en... wel, ook al doodt het hem niet, hij wint er wel tijd mee. 

69 En toch blijkt The Mountain niet onkwetsbaar!
HBO En toch blijkt The Mountain niet onkwetsbaar!

In een waar Harry Potter vs. Voldemort-moment gooit The Hound zich tegen zijn vijand aan, om daarna samen de afgrond in te storten. De hal waarin ze stonden te strijden werd intussen immers volledig vernield. Het langverwachte, epische gevecht eindigt dus op een (soort van) gelijkstand. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 5. 

69 Ze storten samen de afgrond in.
HBO Ze storten samen de afgrond in.

Arya - die intussen al voor de derde keer op miraculeuze manier onder een puinhoop uit weet te kruipen - ziet dat er hier niets meer te winnen valt, wat Cersei betreft. Ze ontsnapt zelf maar op het nippertje met haar leven, en loopt een zware hoofdwonde op. 

69 Arya bijt in het stof.
HBO Arya bijt in het stof.

Ze besluit een poging te doen om de stadsmensen te helpen. Zo neemt ze een moeder en haar kind mee de straat op, in een zoektocht naar een veilige plek. 

69 Ze probeert een moeder en haar kind te helpen.
HBO Ze probeert een moeder en haar kind te helpen.

Jaime en Cersei reppen zich naar de kelders van de burcht, waar ze hopen te ontsnappen door de tunnel die Jaime gebruikte om binnen te komen. Die blijkt echter volledig ingestort, zoals het grootste deel van het gebouw. 

69 Jaime en Cersei ontsnappen via de kelder.
HBO Jaime en Cersei ontsnappen via de kelder.

En wow: dit is het dan voor Cersei Lannister en haar broer, Jaime. De koningin op de IJzeren Troon zit vast onder de grond, zonder enige manier om te ontsnappen aan een vreselijk lot. Opeens zien we een kant van haar die we nog nooit eerder zagen: doodsangst. “Ik wil niet dat mijn kind sterft”, huilt ze, bijna hyperventilerend. “Laat me niet sterven, Jaime. Ik vind dit niet oké, ik wil nog niet sterven.” Jaime slaagt er maar net in om haar te kalmeren - “er is niets dat telt, behalve jij en ik” - voor het plafond naar beneden komt en hen verplettert. Daarmee sterven in één klap twee van de belangrijkste personages in de reeks.

Dodental onder de hoofdpersonages: 7.

69 Een hartverscheurend afscheid.
HBO Een hartverscheurend afscheid.

Arya, die de moeder en het dochtertje dat ze probeerde te redden nu verkoold in het straatbeeld ziet liggen, staart verdwaasd naar wat overblijft van King’s Landing. Een zielig hoopje as. Je hoort het haar bijna denken: de nieuwe naam op haar fameuze kill list: Daenerys Targaryen. 

69 Arya staat nog recht.
HBO Arya staat nog recht.

Nog meer wonderen op de agenda, vandaag, want er duikt uit het niets een paard op tussen de ruïnes. 

69 Een paard duikt op uit het niets.
HBO Een paard duikt op uit het niets.

Is het dan echt zo? Zit Arya Stark, ondertussen de grootste publieksfavoriet, binnenkort op de IJzeren Troon? Het plekje is nu alvast vrij... 

69 Staat Dany nu op haar kill list?
HBO Staat Dany nu op haar kill list?
69 Arya voor de troon?
HBO Arya voor de troon?

In haar eentje rijdt ze de stad uit, geen idee wat er op haar agenda staat, maar reken maar dat er mensen zullen boeten voor wat er vandaag gebeurd is. Daarmee gaat ons scherm naar zwart, en moeten we weer een week wachten voor we dé ontknoping van het verhaal te zien krijgen. 

69 Arya rijdt de stad uit...
HBO Arya rijdt de stad uit...

In deze voorlaatste aflevering kregen we het soort bloedstollende spanning voorgeschoteld die we eigenlijk al vanaf aflevering 1 hadden willen zien, mits een paar verhaallijnen die nogal kort door de bocht gaan. Volgende week, in de állerlaatste aflevering van ‘Game Of Thrones’, weten we eindelijk wat de ontknoping van dit hele verhaal zal inhouden. Uit de trailer kunnen we alvast afleiden dat het Daenerys is die als eerstvolgende de IJzeren Troon bestijgt, maar wat we tijdens de eerste seizoenen van de show nooit hadden durven denken is nu werkelijkheid geworden. De ‘breaker of chains’ is overgeschakeld op een schrikbewind, en uiteindelijk is deze ‘Mad Queen’ dan toch niet wie we het liefst als eindoverwinnaar zouden zien... “Ik weet niet hoe ik me voel over het laatste seizoen van Daenerys”, aldus actrice Emilia Clarke. “Het zal een blijvende smaak nalaten over wie zij is. En daar heb ik het moeilijk mee.” Nu weten we waarom. 

De laatste aflevering van ‘Game Of Thrones’ kan je in België bekijken via Telenet Play en Play More. 

Dodenteller: 

1. Varys

2. Euron Greyjoy

3. Qyburn

4. The Hound

5. The Mountain

6. Jaime Lannister

7. Cersei Lannister

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • maarten mouton

    Dus de vorige seizoenen konden de draken maar een bepaald aantal slachtoffers maken en nu kan 1 draak een hele bevolking uitroeien en en hele stad vernietigen. De schrijvers maken het zich in dit seizoen wel heel gemakkelijk vanaf.

  • Marius Merchiers

    Kippenvel episode. Man man! Daenerys mad queen verdomme. Arya vermoord haar maar! Ik had nog gedacht dat Danaerys met Jon ging trouwen en alles goed ging komen.

Lees meer