Borgen is een van de vele succesvolle series van de Deense openbare omroep DR.
DR Borgen is een van de vele succesvolle series van de Deense openbare omroep DR.

Borgen-acteur Ole Thestrup (69) overleden

De Deense acteur Ole Thestrup is op 69-jarige leeftijd overleden, melden Deense media. Thestrup werd in Nederland vooral bekend dankzij zijn rol als de populistische rechtse politicus Svend Åge Saltum in hitserie Borgen.

Die serie vertelt over de opkomst van de idealistische linkse politicus Birgitte Nyborg in de Deense politiek. Saltum is de leider van de Vrijheidspartij die waarschuwt voor immigranten en moslims. Borgen liep drie seizoenen en geldt als een van de meest succesvolle Deense series in de geschiedenis.

Thestrup had een lange staat van dienst in de Deense theaterwereld en speelde met regelmaat bij The Royal Danish Theatre. Hij stond bekend om zijn veelzijdigheid en om het feit dat hij vaak wist op te vallen in bijrollen. Daarnaast was de acteur te zien in tientallen films en televisieseries.

Drankprobleem

De acteur had in de jaren tachtig een groot drankprobleem. In 1988 veroorzaakte hij aan boord van een toestel van British Airways zoveel problemen dat de piloot zich genoodzaakt zag een noodlanding te maken. Hij werd hiervoor in Canada veroordeeld tot drie maanden cel. Na dit incident heeft Thestrup nooit meer gedronken.

De acteur leed al een jaar aan longkanker. "Dat had ik wel kunnen zien aankomen door 25 jaar drie pakjes per dag te roken'', stelde hij toen het nieuws bekend werd.
De ziekte dwong hem halverwege 2017 te stoppen met acteren. Hij werd vorige jaar nog geëerd met de Lauritzen-prijs, een van de belangrijkste cultuuronderscheidingen in Denemarken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer