Jeremy Kyle en Steve Dymond.
screenshot Jeremy Kyle en Steve Dymond.

Britse parlementsleden starten onderzoek naar ‘Jeremy Kyle Show’ na zelfmoord deelnemer

Britse parlementariërs hebben vandaag laten weten dat er een onderzoek komt naar realitytelevisie. Het onderzoek komt er na de dood van een deelnemer vorige week, die na zijn passage in ‘The Jeremy Kyle Show’ vermoedelijk zelfmoord pleegde.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 62-jarige Steven Dymond overleed enkele dagen na de opnames van de 'The Jeremy Kyle Show’, waarin hij aan een leugendetector werd gelegd om te bewijzen dat hij trouw was gebleven aan zijn verloofde. Hij slaagde niet voor de test en het stel ging na de opnames uit elkaar.

De zender ITV besloot na het overlijden de show, die al 14 jaar uitgezonden werd, stop te zetten.

Onafhankelijk onderzoek

Volgens Damian Collins, de voorzitter van de commissie Digitaal, Cultuur, Media en Sport (DCMS) van het parlement, heeft de zender de juiste beslissing genomen, maar dat mag volgens hem niet het einde van de zaak zijn. “Televisieprogramma's zoals 'The Jeremy Kyle Show' brengen kwetsbare mensen in gevaar door ze op een podium te zetten op een moment in hun leven waarop ze de consequenties niet kunnen inschatten, niet voor zichzelf en niet voor hun families", klinkt het in een mededeling.

Onafhankelijk onderzoek

"Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de plichten die televisiebedrijven hebben tegenover de deelnemers van realityshows", aldus Collins nog, die stelt dat zijn commissie er deze zomer een zal opzetten.

ITV kwam al eens in een storm van kritiek terecht na de dood van twee voormalige deelnemers van het datingprogramma ‘Love Island’.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer