AFP

De houdbaarheidsdatum van humor: waarom Mr. Bean langer grappig blijft dan Het Eiland

Urbanus wordt in juni zeventig, wat uitgebreid gevierd wordt met een vijfdelige Eén-reeks “Urbanus 70", de animatiefilm “Urbanus: de Vuilnisheld” en nieuwe zaalshow waarvoor de tickets de deur uitvliegen. Maar ligt ook de jonge generatie nog in een deuk met “bakske vol met stro”, of staat op humor een houdbaarheidsdatum? “Fawlty Towers kunnen we nog heel lang grappig vinden,” legt humorexpert Johan Verberckmoes (KU Leuven) uit. “Voor Het Eiland ligt dat anders.”

Charlie Chaplin die zijn ladder tevergeefs bij elkaar probeert te vouwen, werkt al ruim een eeuw op de lachspieren. Maar lachen onze kleinkinderen over honderd jaar nog steeds hartelijk om de moppen van Geert Hoste en Urbanus? “Humor is van alle tijden. Maar lang niet alle humor doorstaat ook de tand des tijds,” legt professor Johan Verberckmoes uit, expert in humorstudies aan de KU Leuven. “Slapstick à la Laurel & Hardy en Mr. Bean heeft een relatief lange houdbaarheidsdatum.”

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Bertels

    Guido Vermeyen: 100% eens!! Dat was absoluut de beste reeks ooit.

  • Gino Denil

    Britse humor heeft minstens 5 lagen. Bij de Vlaamse moet je voortdurend op zoek gaan naar die éne dunne laag.

Lees meer