De onverwachte boodschap van 'Safety First - The Movie'

Positief verraste blikken gisteren na de persvisie van Safety First - The Movie. De langverwachte film, geënt op de VTM-succesreeks, blijkt niet alleen anderhalf uur uitstekende comedy, maar draagt ook - onverwacht - een duidelijke boodschap uit. Met name: homofobie is foute boel.

Dat de mannen van Safety First in hun eerste langspeelfilm een bewakingsopdracht zouden uitvoeren op Tomorrowland, wisten we al. Dat Dirk Porrez, 'head of security', zich daar zou outen als homo en dat Tom Van Dyck zijn tegenspeler zou zijn, was ook al geweten. Maar dat de outing van Porrez (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) zo diep uitgespit zou worden: nee, dat had eigenlijk niemand verwacht.

"Homofobie is een tricky thema voor een comedyfilm", zegt regisseur Tim Van Aelst. "We wilden dat respectvol aanpakken. Ik vind het namelijk onvoorstelbaar dat in het Vlaanderen van vandaag holebi-jongeren nog problemen hebben om uit de kast te komen. We zien onszelf graag als één van de progressiefste regio's van de wereld, maar ons dagelijks taalgebruik is doorspekt met homofobe termen. Janet, flikker, vuile homo... Het zijn populaire scheldwoorden in elk voetbalstadion, of erger nog: op elke speelplaats."

Het gaat ook verder dan louter taalgebruik, vindt Van Aelst: "Hoe moeilijk is het nog altijd voor een topsporter om zich te outen? Of een militair? Of in ons geval: een bewakingsagent? Tim Cook, de grote baas van computergigant Apple, bewijst dat het zelfs voor een CEO niet makkelijk is."

De film gaat in première op donderdag 10 december en draait in alle zalen vanaf woensdag 16 december.

IN HET LAATSTE NIEUWS LEES JE VANDAAG MEER OVER DE FILM EN WAT ONZE REPORTER ERVAN VOND. KLIK HIER EN LEES DE DIGITALE KRANT VIJF WEKEN GRATIS.

Lees meer