4
BELGA

DPG Media en Telenet slaan handen in elkaar voor Vlaamse Netflix

DPG Media en telecombedrijf Telenet gaan samen een volwaardig streamingaanbod lanceren met lokale en internationale content, een Vlaamse Netflix zeg maar. Dat hebben ze woensdag aangekondigd. DPG Media is het bedrijf achter onder meer HLN en VTM NIEUWS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De partners willen inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden voor grote internationale streamingdiensten zoals Netflix. Telenet en DPG Media zullen een joint venture opzetten en verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020.

Uniek aanbod

Wat de kijker mag verwachten? “Een uniek aanbod en dat dankzij de populaire televisiezenders met veel programma’s van eigen bodem van DPG Media (zoals vtm, Q2 en Caz) en de lokale en internationale content van Telenet, dat onder meer de zenders VIER, VIJF, ZES (SBS), Woestijnvis en Play in de portefeuille heeft”, klinkt het.


“Door de digitalisering verandert het kijkgedrag”, aldus DPG Media. “Klassieke televisie is nog altijd ontzettend populair, maar consumenten willen ook alsmaar meer ‘on-demand’. En ze zijn bereid om daarvoor te betalen. De snelgroeiende markt biedt potentieel voor spelers die onderscheidend kunnen zijn. Dat kan met een sterk lokaal aanbod in combinatie met steengoede buitenlandse films en series.” (lees hieronder verder)

4
Medialaan

Concreet zullen beide bedrijven een belang van 50 procent hebben in de joint venture. De samenwerking wordt wel eerst nog voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. Als er groen licht komt, zal de dienst beschikbaar zijn in Vlaanderen via een nieuwe, betalende tv-app én via het bestaande Play-aanbod van Telenet.

Er zijn nog geen details over de naam of de prijs van de Vlaamse Netflix. Maar de twee spelers laten wel al weten open te staan voor samenwerking met andere Vlaamse partijen, zoals de openbare omroep. Er zouden volgens hen al gesprekken geweest zijn met de VRT en die zouden “zeer positief” verlopen zijn. De VRT bevestigt in een reactie open te staan voor een samenwerking en zegt tevreden te zijn dat meerdere spelers elkaar gevonden hebben. “Alleen een breed gedragen initiatief kan immers succesvol zijn”, luidt het. 

Krachten bundelen

DPG Media pleit al langer voor een Vlaams streamingaanbod. “We zijn heel blij dat we nu onze krachten kunnen bundelen met Telenet”, stelt Kris Vervaet, de CEO van de Belgische activiteiten van de mediagroep. “We zijn er beide van overtuigd dat we een heel aantrekkelijk aanbod kunnen ontwikkelen, dat het verschil zal maken met content van eigen bodem. Niet alleen wij, maar het hele medialandschap zal hier baat bij hebben.”

“We staan voor een nieuw tijdperk voor de Vlaamse media”, vult Telenet-CEO John Porter aan. “Dit is de grootste stap sinds de introductie van de digitale televisie.” (lees hieronder verder)

4 DPG Media Belgium CEO Kris Vervaet.
BELGA DPG Media Belgium CEO Kris Vervaet.

Ook volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is de geplande samenwerking van DPG Media en Telenet “een belangrijke stap voor het Vlaamse medialandschap”. “Steeds meer internationale spelers zijn ook actief in Vlaanderen. Het is belangrijk dat onze eigen fictie beschikbaar en makkelijk vindbaar blijft. Daarnaast moet dit ook de nodige zuurstof geven om te blijven investeren in series van bij ons.”

Uitdagingen

Dalle hoopt dat ook andere spelers zoals de VRT betrokken zullen worden. “De echte uitdagingen en concurrentie van onze media liggen internationaal. Daarom moeten we de krachten zoveel mogelijk bundelen om hier antwoorden op te formuleren”, klinkt het.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon noemt de plannen “veelbelovend”. “Het medialandschap zal de volgende jaren enorm evolueren. Het is goed als onze Vlaamse spelers maximaal samenwerken om de internationale uitdagingen aan te pakken”, reageert hij. 

4 Minister Benjamin Dalle.
Photo News Minister Benjamin Dalle.

Professor Tom Evens van de onderzoeksgroep MICT (Media, Innovation, Communication and Technologies) aan de UGent vindt het een goede evolutie dat DPG Media en Telenet samen een “Vlaamse Netflix” gaan oprichten. “Elk initiatief tot samenwerking tussen meerdere partijen is goed, en als dat leidt tot een beter aanbod voor de Vlaamse kijker moeten we dat toejuichen”, reageert hij.

“Verrassend”

Dat Telenet wil meewerken aan de streamingdienst vindt de professor verrassend, omdat CEO John Porter in het verleden zei een koele minnaar te zijn van dit soort initiatieven. “De afgelopen jaren is de samenwerking tussen Medialaan en Telenet ook niet makkelijk geweest”, zegt Evens, die daarbij de discussies over het doorspoelen van reclame en de hoogte van distributievergoedingen aanhaalt. “Het is heel goed dat ze elkaar hebben gevonden.”

Of de Vlaamse Netflix succesvol zal zijn, zal volgens de prof onder meer afhangen van de prijszetting. In Scandinavië doet de streamingdienst Viaplay het goed en in Engeland werd onlangs de BritBox gelanceerd. “Je ziet dat vele landen proberen een alternatief te creëren, maar overal is het Netflix dat de toon zet. Het is moeilijk om met dat bedrijf te concurreren, maar als je niets probeert, ga je sowieso niet winnen”, aldus Evens.

Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) positief over initiatief 

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is tevreden dat er een Vlaams streamingplatform komt. Het zal de zichtbaarheid van Vlaamse content verder versterken, zegt het fonds. Het VAF verwacht dat het initiatief van Telenet en DPG Media “op positieve wijze zal bijdragen tot een nog ruimer en beter aanbod” aan Vlaamse programma’s.

“Als we kijken naar de uitstraling die onze Vlaamse fictie vandaag al geniet, zowel in Vlaanderen als internationaal, zijn we ervan overtuigd dat een ‘Vlaamse Netflix’ de zichtbaarheid en toegankelijkheid van Vlaamse content verder zal versterken”, luidt het.

Het VAF, een instelling die werkt in opdracht van de Vlaamse regering, zegt dat versnippering tegengegaan moet worden en hoopt daarom dat in de toekomst alle spelers kunnen aansluiten bij het initiatief. 

Proximus wil deelnemen aan project

Proximus wil met Telenet en DPG Media praten over een deelname aan het streamingplatform dat die laatste twee hebben aangekondigd. Dat zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke.

Proximus noemt het project van zijn concurrent en DPG Media “een positief initiatief voor het medialandschap”. “We zijn altijd bereid geweest tot discussie over elk initiatief dat het lokale media-ecosysteem in België versterkt.”

Hoe Proximus precies wil meespelen, is niet duidelijk. “We kijken ernaar uit om in de komende weken constructieve discussies te hebben hierover”, zegt Gansbeke.

DPG Media en Telenet zetten voor de “Vlaamse Netflix” een joint venture op waarin ze elk een belang van 50 procent hebben. Het ziet er niet naar uit dat ze daarin plaats zullen maken voor Proximus. Er kan wel gepraat worden over andere mogelijke samenwerkingen.

App voor iedereen beschikbaar

Sowieso zullen klanten van Proximus de nieuwe streamingdienst ook kunnen gebruiken, want Telenet en DPG zullen hun app voor iedereen beschikbaar maken. 

Lees meer