Katherine Langford als Hannah Baker in '13 Reasons Why' op Netflix
Netflix Katherine Langford als Hannah Baker in '13 Reasons Why' op Netflix

Fan waarschuwt fans van '13 Reasons Why': "Hiervoor moet je opletten als je donkere gedachten hebt"

Het tweede seizoen van Netflix-reeks '13 Reasons Why' wordt met gemengde reacties ontvangen. Enerzijds zijn er de enthousiaste fans, anderzijds de critici die de programmamakers ervan beschuldigen gevaarlijke content te produceren. Eén fan nam het heft in eigen handen om ervoor te zorgen dat iedereen zorgeloos naar het programma kan kijken.

Een Twitter-gebruiker bekeek het volledige tweede seizoen in één zitting en stelde ondertussen een lijst op met zogenaamde trigger warnings, ofwel gebeurtenissen en beelden die jongeren met psychische problemen een slecht gevoel kunnen geven.

Critici vrezen namelijk dat de expliciete vermeldingen van verkrachting, depressie en zelfdoding jongeren kunnen aanzetten tot kopieergedrag en zelfmoordneigingen. De reeks kwam die bezorgdheid tegemoet door aan het begin van elke aflevering een boodschap van de acteurs te laten afspelen: "Als je niet op je gemak bent bij bepaalde onderwerpen, is dit programma misschien niet jouw ding. Praat erover, want vanaf dan wordt alles beter." 

Toch ging één fan nog veel verder dan dat: "Hier is hij dan, een volledige lijst met mogelijke triggers in '13 Reasons Why'. Allemaal gesorteerd per aflevering en per tijdstip. Zo kan iedereen naar het programma kijken en indien nodig scènes overslaan."

Andere kijkers zijn blij met het initiatief. "Bedankt! Ik durfde niet zomaar te kijken, maar nu weet ik wat mij te wachten staat", klinkt het maar al te vaak. 

De makers van het programma hebben nog niet gereageerd op het initiatief. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Thierry Vansweevelt

    Fan waarschuwt fans... waaw.. ok. Ook nog een erkende psycholoog in de zaal?

Lees meer