RTL

Heeft 'So You Think You Can Dance' nog een toekomst?

Vanvond weten we wie de winnaar is van So You Think You Can Dance. De 20-jarige Amsterdammer Fabian is als enige Nederlander overgebleven en neemt het op tegen de Belgische finalisten Manuella, Julie en Malik. Jurylid Jan Kooijman deelt aan de vooravond van de finale zijn zorgen over de toekomst van de show: "VTM en RTL gaan ieder jaar na de finale met elkaar overleggen of er daadwerkelijk een nieuw seizoen zal komen. Ik hoop er enorm op. Maar ik ben ook realistisch en ik zie het dus een beetje somber in. De kijkcijfers zijn in Nederland de afgelopen paar jaar enorm gedaald".

"Daarentegen is het programma in België nog steeds een groot succes", concludeert Jan. "SYTYCD is een duur programma om te maken. Zowel voor 5 als voor VTM. Met andere woorden. De twee partijen hebben elkaar nodig om het te kunnen blijven maken."

Bindmiddel
Kooijman werkte zes van de zeven seizoenen mee aan de dansshow. "Ons programma heeft vanaf het begin vooroordelen en stigma's proberen weg te vagen. Met veel succes. Als jongen mag je tegenwoordig geweldig goed kunnen dansen", zegt Jan. "Je mag je moves op het voetbalveld laten zien en een technische dansvakopleiding volgen zonder dat je daar raar over wordt aangesproken."

Jan noemt dans een sterk bindmiddel en wijst erop dat de show veel talenten heeft voortgebracht die hun dromen waarmaakten. "Ik hoop dus enorm dat RTL en VTM samen op zoek gaan naar oplossingen (en ik geloof echt dat die er zijn) om van SYTYCD weer een programma te maken dat het niet alleen qua maatschappelijke (en culturele) functie en waardering, maar ook qua kijkcijfers weer goed zal gaan doen. In zowel België als Nederland."

De finale
Het belooft een gevulde avond te worden tijdens de finale van SYTYCD. Op Twitter verscheen alvast de line-up:

Lees meer