PHOTO_NEWS

Homer kuste al vijftig mannen

Een Duitser heeft een onderzoek gevoerd naar het homoseksuele gehalte van 'The Simpsons'. Erwin In het Panhuis voerde een inhoudsanalyse uit en kwam tot de conclusie dat de populaire tekenfilmserie 490 homoscènes telt en 70 'homofiguren'. "'The Simpsons' hebben de standaard gezet voor cartoons en het is altijd al een baanbrekende tekenfilm geweest", aldus Panhuis in de Süddeutsche Zeitung.

De focus op de 'homofiguren' moet helpen om de vooroordelen tegenover homoseksualiteit te bannen, meent de Duitser die ook aangeeft dat een episode uit 2005 volledig gewijd was aan het homohuwelijk. Volgens hem was 'The Simpsons' dan ook de eerste tekenfilm waarin het thema aan bod kwam.

Het homoseksuele kent volgens de schrijver ook een verborgen component in de tekenfilm. Hij haalt het voorbeeld van Smithers aan met zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn baas Burns. Dat de conservatieve zender Fox de reeks al twintig jaar uitzendt, heeft volgens In het Panhuis een simpele verklaring. De zender heeft een ruimdenkende serie nodig in haar entertainmentaanbod als evenwicht voor de ultraconservatieve nieuwsverslaggeving.

Ook Homer heeft homoseksuele trekjes stelt de schrijver. Hij mag dan al 'homo-getinte' mopjes maken, toch zet de pater familias geregeld zijn lippen tegen die van mannen in de serie. Dat deed hij al meer dan vijftig keer, telde de Duitser hoewel Homer gelukkig getrouwd is met Marge. "Homer is een uiterst complex personage. Soms is hij hetero, soms homo en soms homofoob", aldus In het Panhuis. Zijn boek ligt vanaf zeven juli in de rekken.

Lees meer