2 Jonas van Geel (r.) zal de show samen met de Nederlander Art Rooijakkers presenteren.
VTM Jonas van Geel (r.) zal de show samen met de Nederlander Art Rooijakkers presenteren.

Jonas Van Geel leert onze noorderburen beter kennen in ‘Holland-België’: "Ze maken véél lawaai, maar zijn níet arrogant"

Zijn Hollanders arrogant of gewoon duidelijk? En weten onze noorderburen wat een 'lekstok' is? Vanaf vanavond probeert Jonas Van Geel in zijn nieuwe spelshow Nederlanders en Belgen dichter bij elkaar te brengen. "Nederlanders zijn luidruchtig, maar niet arrogant. Typisch Belgisch om luide mensen arrogant te noemen", lacht Jonas.

Het moet van 'Tien voor Taal' geleden zijn dat Nederland en België het nog eens tegen elkaar opnamen in een spelshow op tv. In 'Holland-België', vanaf vanavond vier weken lang elke maandag op VTM, geen discussies over tussen-n'en of onvoltooide deelwoorden, maar wel een humoristische kijk op wat ons bindt met Nederlanders en waarin we van hen verschillen. Jonas Van Geel leidt met zijn Hollandse collega Art Rooijakkers alles in goede banen.

"Het programma zal de verschillen tussen ons duiden, maar dan enkel over kleine zaken, zoals bijvoorbeeld hoe anders onze boodschappenlijstjes eruitzien", verklaart Van Geel.

Een verschil dat Jonas zelf ondervond is de volumeknop bij Nederlanders. "Nederlanders zijn luidruchtig, maar daarom niet per se arrogant. Typisch Belgisch om luide mensen arrogant te noemen", lacht hij. "Maar het is wel frappant hoe de Nederlanders ons inderdaad heel vaak overstemden. Zelfs na de opname bleven ze even luidruchtig."

2
VTM

De twee teams zoeken onder meer uit wat Nederlanders bedoelen als ze zeggen dat iemand een 'flinke bos hout voor de deur' heeft of wat Vlamingen kopen als ze naar de winkel gaan voor een doosje 'stekskes'. "Sommige van hun uitspraken willen bij ons iets totaal anders zeggen", weet Jonas ondertussen. "Dezelfde producten kunnen zelfs een andere naam hebben."

Het programma leerde Jonas ook dat vooroordelen niet altijd kloppen. "Er wordt vaak gegrapt dat Nederlanders gierig zijn, maar dat klopt echt niet."

Louis Talpe

Het team bekende Vlamingen wordt geleid door Louis Talpe, die ook bij onze noorderburen voor eeuwig herkend zal worden als Mega Toby. Het Nederlandse team wordt aangevoerd door comedian en presentator Ruben Nicolaï, die in Nederland 'Beste Kijkers' presenteert en in dat programma ook al een keer te gast was in de Belgische versie van Nathalie Meskens.

In de eerste aflevering versterken Guga Baúl en Koen Wauters het Belgische team. De komende weken verdedigen ook Lieven Scheire, William Boeva, Tine Embrechts, Evi Hanssen en Sven De Ridder de trots van hun vaderland. De Nederlandse eer wordt onder anderen door 'K3 zoekt K3'-presentator Gerard Joling verdedigd.

'Holland-België' werd in Nederland in het najaar al uitgezonden door RTL4, net als VTM de grootste commerciële zender van het land. Daar scoorde het programma meer dan behoorlijk, met wekelijks 900.000 kijkers.

'Holland- België', vanavond om 21.20 uur op VTM.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank van Beek

    Moet zijn Holland-Vlaanderen of Nederland-België, Holland is geen land maar een heel klein stukje van Nederland, net zoals Vlaanderen een deel van België is. België is drie talig, ik hoor er maar een !! Beter niet naar kijken.

  • Tony Van De Perre

    Televisie uit de jaren zestig met dezelfde BV's die alleen door zichzelf grappig worden gevonden. Spijtig dat het niet in zwart wit was dan had het nog autenthieker geweest.

Lees meer