Koen Wauters
VTM Koen Wauters

Koen Wauters openhartig over euthanasie bij voltooid leven: “Ik vind dat we ons lot in handen mogen hebben, dat zou ik ook graag doen”

Koen Wauters sprak in ‘Wat Een Dag’ openhartig over euthanasie, ook bij hoogbejaarde mensen die vinden dat hun leven ‘goed geweest’ is. Zo had hij het over Lutgart Simoens (nu 91) die haar leven als voltooid beschouwt. “Ik kan me inbeelden dat ik op zo’n punt kom. Ik vind dat we ons lot in eigen handen mogen hebben.”

“Gezien we dat nu al kunnen aanvragen voor hevige pijnen of een mentaal breekpunt waarop je zegt ‘nu moet het kunnen’, en het dan beslist wordt door een commissie van dokters, zou ik hopen dat dat ook mogelijk zou zijn voor dit soort situaties. Ik kan me in beelden dat ik op zo’n punt kom waarop ik denk: ik heb geleefd voor vier, het is goed geweest. Voor iedereen is dat anders, en dat maakt het ook zo’n moeilijke discussie. Maar we mogen die niet uit de weg gaan.” Volgens Koen maken we soms te veel ophef over de dood. “Het gaat ons allemaal overkomen, we gaan er allemaal aan. Waarom zouden we ons eigen lot niet in handen mogen nemen?”

27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luc Boeckx

    Wat en wanneer is er een voldaan leven? Nu Lutgart Simons dat aangekaart heeft vliegen ze er allemaal op en als dan iemand als Koen Wauters erover praat op tv, dat is mooie reclame ervoor. Men kan nu al de papieren in orde maken voor Euthanasie en om de 5 jaar moet je terug die papieren invullen en binnen brengen op het gemeentehuis. Wie weet wat de toekomst brengt! Maar ik vind het zo erg voor demente mensen dat zij het niet meer kunnen aanvragen!? En die hebbe helemaal geen waardig leven meer.

  • Jef Vangheluwe

    Elkeen doet wat hij het beste vindt, maar er is maar weinig of geen verschil volgens mij tussen 'zelfmoord of euthanasie"... het ene noemen sommigen 'proper'.. hoe noem je dan het andere?? Binnenkort medicatie terug betaald door de ziekteverzekering voor een "propere dood"... De mens begint meer en meer zich als 'God' te gedragen...zelfs kinderen in de moederschoot worden proper opgeruimd...

Lees meer